Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Anette Rosvall, Jul, Hursmorsorna, jansson, recept
Skriven av Sofia Ander

Ett litet julbord och många viner

Hur många julbord blir det i år? Kanske några med jobbet och sen en eller flera med familjen. Och därefter lite rester i all evighet på det. Det går snabbt att bli mätt och matt på julbordet. Lika mycket som man också kan gå och längta efter det i början på december. 

Alla har sina favoriter på julbordet. Och några rätter som man gärna duckar för. Jag kan klara mig på ett enda julbord om året. Helst utan Jansson och alla sillar. Lutfisken får ligga kvar på lut, tillsammans med dopp i grytan och pateér av olika slag. Mitt värmländska arv till trots, så säger jag tvärt nej till både hackkorv och värmlandskorv. Det är helt enkelt inte gött.

Något jag däremot inte vill missa är julskinkan. Saftiga köttbullar slinker också ner. En och annan prinskorv och gärna något form av kålsallad eller ljummen rödkål. Och gärna lite lax att inleda med.

Jag är rätt enkel alltså! Fast kanske inte lika enkel när det kommer till dryck….

Julbordets goda vänner öl och snaps är inte riktigt lika goda bekanta till mig. Men då finns det ju vin! Vin är en nära vän till mig som alla vet.

Till mitt julbord serveras det vitt vin till laxrätterna och gärna några olika sorters röda till det varma. Om jag skulle sätta ihop en liten men naggande god vinlista till mitt julbord, skulle den se ut typ så här:

 

Till laxen – gravad eller kallrökt

Laxen skriker efter riesling! Jag med. För att det ska bli tyst får vi ta oss till Tyskland. Gärna regionerna Nahe, Pfalz eller Rheinhessen.

Keller Riesling Trocken 2016, nr 96081. 162 kr. 6000 flaskor lanserades 6/10. 

Keller kan sin riesling. Syrorna räcker till hela monopolet och smakerna av citrus, mineralrök och krossade stenar kan tackla vilket julbord som helst.

Dr Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling Trocken 2016, nr 81912. 159 kr

Den här finingen från Pfalz ligger i fast sortiment. Det är bara att tacka och ta emot. Köp och njut av vit persika, grillad citron och krispiga syror.

Dönnhoff Felsenberg Riesling Grosses Gewächs 2016, nr 90253. 439 kr. 360 flaskor lanserades 3/11. 

Syror, mineraler, stenrök och sälta står på max. Rivet citronskal, aprikoser och lime lindar in detta måste-köp från Nahe.

 

Till det varma – julskinkan, köttbullarna och prinskorvarna

Till det småvarma på julbordet krävs ett rött vin. Men inte det tyngsta eller mest kraftfulla. Gärna sval röd frukt. Kryddor. Örter och livliga syror. Kanske en pinot noir. Eller nerello mascalese. En slank spanjor med innehåll garnacha eller mencia förgyller också julbordet.

Licis Epicure Wines 2014, nr 99600.179 kr. 1800 flaskor lanserades 6/10. 

Mencia i högform från distriktet Ribeira Sacra. Välsvarvat och fyllt med friska örter, krossade stenar, riven muskot och svartpeppar. Fram med de stora vinkuporna.

Rings Spätburgunder VDP Gutswein 2015, nr 2183. 149 kr. Fast sortiment 1 december, finns i 40 butiker. 

Har du inte vågat dig på pinot noir från Tyskland tidigare, så är det dags nu. Rings har ursprung Pfalz, en något varmare region än till exempel Rheingau. Tack vare det får vi en fylligare frukt av körsbär, plommon och ett stort fång med örter.

Alta Mora Rosso 2015, nr 2374. 150 kr. Fast sortiment, ska finnas i 25 butiker. 

Något så sällsynt som ett rött Etna-vin i fast sortiment. Som dessutom är riktigt härlig och fylld med ursprung. Massvis med röda bär, stenrök, mineraler och friska örter.

La Marea Old Vine Grenache 2014, nr 99623. 349 kr. 600 flaskor lanserades 22/9. 

Supercharmigt, saftigt och väldans gott från Central Coast i Kalifornien. Grenachigt så det förslår; svenska jordgubbar, tranbär, lingon och energifyllda syror. Servera i rejäla kupor, aningen svalt och ta ordentliga klunkar.

Jimenez-Landi Piélago 2014, nr 91333. 249 kr. 360 flaskor lanserades 8/9. Är du smart så kniper du de flaskor som finns kvar. 

Garnachas förhållande med Spanien är vackert och storslaget. Styrkan ligger i höga höjder. Det hittar vi i DOP Mentrida – en spansk appellation i provinsen Toledo (Castilla – La Mancha) Energi, vibrerande syror och massor av röd, syrlig frukt.

Det viktigaste är egentligen att du korkar upp det vin du tycker om. Precis som du ska hålla dig till det du tycker är godast på julbordet. Till och med om det gäller hackkorv.

Gott julbord!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer