Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
En resa till Rioja  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

En resa till Rioja 

I skrivande stund jobbar jag undan och packar inför en vinresa till Rioja. Syftet med resan är att lära sig så mycket det bara går om regionen. Trender, influenser, vinstilar, producenter, regioner, subregioner; gammalt som nytt. Det blir förhoppningsvis en lärorik och givande resa, som ni kommer att kunna läsa om längre fram.

Det är skönt att vara förberedd inför en vinresa. Jag tog därför en snabbkik på vårt monopols hemsida. Vilka viner från Rioja ligger i sortimentet just nu? Vad kostar de? Har några favoriter försvunnit? 

Vita viner från Rioja får vi leta efter. Det finns bara 20 artiklar totalt i sortimentet. De flesta av lite enklare karaktär. Här skulle jag ville se mer. Vit, gärna lätt fatlagrad viura kan vara underbart. De har syran, strukturen och mineraliteten för att klara många års lagring och många maträtter. Paella till exempel, fiskgrytor, ljust kött, soppa på svamp och rotfrukter och lagrade spanska hårdostar.

Prova gärna Viña Soledad Tête de Cuvée Reserva 2006, nr 75639. 159 kr.

Hår får du en mogen viura, som har spenderat flera månader på både fat och flaska. Resultatet blir glimrande; rostade nötter, fat, sälta och mogna äpplen.

 

När det gäller rött vin, ska det enligt hemsidan finns det över 200 artiklar. Siffran inkluderar både beställning och fast sortiment. I detta ingår även olika format – som magnumflaskor med mera. Merparten består av viner med benämningen Crianza eller Reserva. Ekologiskt? Bara ett fåtal produkter har en ekologisk certifiering. Här finns det med andra ord lite att jobba på.

Letar du efter boxar från Rioja är du helt fel ute. Det är helt enkelt inte tillåtet i regionen. Producenterna har sagt blankt ”no gracias” till plastpåsar fyllda med vin. Det har säkert kostat dem en och annan pesetas. Å andra sidan kan vi hitta många lågt prissatta viner från regionen.

Istället för boxen, prova Navajas Crianza, nr 22652 för 79 kronor. Den har hängt med på hyllorna i över 20 år och håller stilen. Rioja i ett nötskal med fattoner, örter och ett gäng plommon och körsbär. Ärligt och urbilligt.

 

Vad de flesta viner har gemensamt är D.O-stämpeln. Denominación de Origen, en ursprungsbeteckning som vi ser i många vinproducerande länder. I Rioja delas vinerna in i både subregioner och lagring. Vänd på flaskan så ser ni symbolen med olika färger. De hänvisar de vinets lagring. Detta är bara en liten del av alla lagar och regler som en vinproducent måste hålla sig inom, för att kunna ta del av D.O.

Väljer man att stå utanför D.O så kan man göra vin på annat sätt. Artadi är ett exempel på en producent som har valt att istället fokusera på odlingsplatsen, likt det system man har i Bourgogne.

Olivier Riviere är en annan ung producent som helst går sin egen väg. Vinerna är moderna, eko, bio och består ofta av druvor från olika plotter som får samsas i ett vin. Ja, Olivier är fransman och skolad i Bourgogne. Ursprunget och kunskapen har han nu fört in i Rioja. Det är på tiden.

Den här typen av viner kommer vi få ser mer av i det framtida Rioja. 

 

Prova Gabaxo Olivier Riviere 2015, nr 90107. 179 kr. 2400 flaskor lanserades 8/9. Än har du chansen att investera. 

En tempranillo-blend som smakar Rioja men också så mycket annat. Cigarr, tobak, örter och friska mörka bär. Briljant.

Föredrar du ändå den klassiska stilen från Rioja? Personligen är jag svag för den typen av viner. Det ska smaka fat och tempranillo. Men låt oss skippa det allt för ekade, trötta och dill-osande.

Slå till på Luis Cañas Rioja Reserva Selección de Familia 2010, nr 90230. 219 kr. 1800 flaskor lanserades 4/8. Det finns några kvar till dig. 

Där kombineras gamla franska och amerikanska fat och ger oss ett vin med vital frukt och toner av kokos, plommon, mineral och energifyllda syror.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer