Svenska flaggan
En Langhe så länge - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

En Langhe så länge

Gillar du strävhet och viner med struktur? Att det biter till på tungan är bara härligt och frukten är som bäst om den är röd, syrlig och stram. Du vill gärna slå till på en Barolo eller Barbaresco, men priset matchar inte riktigt plånboken. Köp en Langhe så länge!

Det behöver inte bara vara priset som är avgörande för ditt vininköp. Tid och tålamod är också viktigt att ha med sig i bakhuvudet. Många viner som står på hyllorna är alldeles för unga och oförlösta idag. De börjar kanske blomma ut först om fem-tio. Inget bra alternativ när man vill ha ett vin här och nu ikväll. 

Vinerna från Langhe har sina fördelar. Många av dem är mer tillgängliga när de släpps och kostar kanske hälften, eller ibland en tredjedel av vad ett vin från Barolo respektive Barbaresco gör. För den som vill lära känna nebbiolo – en av världens häftigaste och främsta druvor – är just Langhe Nebbiolo ett bra och lite snällare alternativ. För det är en krävande druva. Kanske ingen man faller pladask för vid första sippen. Så smyg igång lite försiktigt. Dofta och smaka dig fram. 

Här kommer fyra vintips, som ger dig en bra start in i nebbiolos vackra värld. 

 

Bild från DinVinGuide

Pio Cesare Langhe Nebbiolo 2015, nr 7306. 165 kr

Pio Cesare är ett av de historiska vinhusen i Alba. Grundat av Cesare Pio 1881, är man nu inne på den femte generationen. Deras styrka ligger framför allt i de egna vingårdarna, som idag består av cirka 70 hektar utspridda i olika delar av Barolo och Barbaresco.

Nysläppta årgången 2015 är riktigt snygg. Stram och samtidigt läskande, med fin energi och driv. Rosor, nypon, körsbär, jordgubbar, lite kakao och salvia möter oss i glaset. Servera lätt sval i stora kupor.

Bild från Dinvinguide

Paolo Scavino Langhe Nebbiolo 2015, nr 2368. 99 kr för 375 ml.

Familjeföretaget Scavino som idag drivs av tredje generationen såg sitt ljus redan 1921. Gårdarna ligger i Barolo och stilen är därefter.  Paolo Scavino är inget för den som räds vare sig struktur eller tanniner. De är rätt tuffa i sin ungdom, men tiden gör sitt. Eller så köper man en halvflaska av deras utmärkta Langhe Nebbiolo. Viner på mindre buteljer mognar snabbare. Detta är fortfarande ungt, men börjar glänta på nebbiolodörren. I kupan varvas mogna körsbär med ceder, rosor, nypon och kryddiga fattoner.

Bild från Dinvinguide

Luigi Voghera Langhe Nebbiolo 2015, nr 73382. 159 kr. Beställning

Luigi Voghera är ett familjeföretag som är baserat i Barbaresco, som idag drivs av den fjärde generationen. Prisnivån på deras viner är modesta och lika lockande som vinerna. Vill du hoppa ett snäpp på skalan och prova deras Barbaresco, kostar den dig faktiskt bara 239 kronor.

Men vi mjukstartar med deras Langhe Nebbiolo som görs i en rätt öppen och direkt stil. Lagra om du vill, men det finns ingen större anledning. Här finns liksom allt på plats redan nu. En doft av höst och torkade örter och smaker av viol, söta kryddor, körsbär och ceder möter oss i glaset.

Bild från Dinvinguide

Renato Ratti Langhe Nebbiolo Ochetti 2015, nr 78842. 199 kr. Beställning

Denna vingårdsbetecknade nebbiolo lanserades redan 1969. Lanseringen var lika nyskapande som välkommen. Ochetti, som vingården heter, har alltid bjudit på stor charm och öppenhet utan att för delen tappa nebbiolos styrka; tanninstrukturen och djupet.

Lika tillgänglig för Systembolaget var den däremot inte när de skulle lanseras i Sverige. Etiketten är sig lik, förutom att soldaten på framsidan får stödja sig med en vandringsstav istället för originalet; en musköt. Det blev för mycket för monopolet som krävde en censur.

Tack och lov har de inte varit inne och petat på innehållet. Det är sig likt med läcker parfymerad körsbärsfrukt, jordgubbar, rosor, ceder och uppfriskande mineral.

Dubbel glädje hittar du på magnumflaskan, som blir din för 399 kr!

Bild från Dinvinguide

 

Maten då? Korka upp din Langhe Nebbiolo till en klassisk risotto med svamp och stora doser parmesan. Eller en gryta med potatispuré, mättad med både smör och tryffelsalt. Porchetta med rostade rotfrukter blir också en god matchning, precis som en pasta med tryffelsmör. Prova också till en carpaccio med tryffelkräm eller en råbiff med tunt hyvlad svamp och olivolja. Höstmat helt enkelt.

Bild från DinVinGuide
Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer