Svenska flaggan
Druvor från Piemonte som har emigrerat  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Druvor från Piemonte som har emigrerat 

Det är inte bara vi människor som vill åka till varmare världsdelar. Druvor trivs också bra på exotiska platser där det varken är brist på värme eller sol. Trots Piemontes sköna kullar, fragranta tryfflar och mäktiga pastarätter, så har faktiskt några druvor bestämt sig för att emigrera. 

Bild från DinVinGuide

Jag skulle inte ha något emot att hänga med, särskilt så här års. Vi får fly i tanken och i glasen istället. Jag har hittat fem spännande och goda viner, från fyra olika länder som alla innehåller druvor från Piemonte.

Australien

Route du Van Dolcetto Shiraz 2012, nr 78462. 140 kr. BS

Vinfirman Route de Van tillhör den nytänkande skolan av Australiens spännande vinindustri. De äger inga gårdar själva, men köper frukt från svala Victoria och riktar in sig på att göra friska viner på bland annat europeiska druvor. Pinot noir, vermentino, pinot grigio och dolcetto är några av dem.

Innehåll: 70 % dolcetto och resten shiraz. 

Syra med energi! Hela vinet har faktiskt gott om energi och det är onekligen dolcetto i glaset! Körsbärskärnor, viol, plommon blandas upp med lite sötlakrits till ett saftigt och lättsippat vin, men inte utan struktur och snygg vinmakning. Charmigt till max. Hörde jag frasig pizza eller pollo piccante? Vill du ha helt vegetariskt, kolla upp receptet för melanzane alla parmigiana.

Route du van

Chile

Erasmo Barbera Garnacha 2014, nr 73941.150 kr. BS

Erasmo är ett projekt med italienska förtecken. Ägaren heter Francesco Marone Cinzano, som ligger bakom det fina vineriet Col d’Orcia i Montalcino. Under 1990-talet var det tid för ett nytt projekt, denna gång i Chile. Sticklingar av klassiska Bordeaux-druvor och även italienska som montepulciano, marzemino och barbera med flera planterades i Chile. Ett av resultaten ser vi nedan.

Innehåll: 32% barbera 48% garnacha 12% carignan och 8% alicante

Läskande och fruktdriven rolig blend, där garnachan ger pigg frukt och barberan syrastruktur. Servera lätt kylt och njut av de söta tanninerna, de röda bären, röda äpplena och nymald peppar. Detta är milslängder från det vanliga svartvinbärs-köret från Chile. Modernt och nyskapande.

erasmo

Sydafrika

Nederburg Ingenuity 2012, nr 79911. 300 kr.

Nederburg är ett gammalt vineri, grundat i slutet på 1700-talet i Paarl. De har enorma odlingar, hela 1500 hektar från vilka de bland annat producerar riesling, sauvignon blanc, semillon, barbera och nebbiolo. De köper även in druvor från svala områden för att täcka sitt behov.

Innehåll: 50 % sangiovese, 45 % barbera och 5 % nebbiolo

En modern italienare i Sydafrika. Söta, mjuka tanniner möter moccadoftande fat, röda äpplen, skogsbär, mörka körsbär och kryddor. Bra syra i den långa eftersmaken. Bring on the braai!

nederburg

Kalifornien

Seghesio Russian River Valley Arneis 2014, privatimport

Seghesio är ättlingarna från Italien som för sitt arv vidare i Sonoma, Kalifornien. Zinfandel är deras huvudnummer – vinerna är bland det bästa och snyggaste man kan dricka på zin från landet. Men glöm inte de vita vinerna. Pinot grigio, vermentino och arneis får också vara med i Seghesios välsmakande vinportfölj. Detta vin har tidigare legat i BS och jag har följt det under åren. Det har alltid varit en favorit. Idag är det privatimport och restaurangbesök som gäller för en sipp arneis signerad Seghesio.

Innehåll: 100 % arneis

Seghesio äger 20 acres arneis – cirka åtta hektar, som är planterat i en kall vinplott i Russian River Valley.  Det märks att delen är sval, för detta är krispiga och snygga grejer. Vi möts av williamspäron, grapefruktskal, torkade aprikoser, grön melon och lite stänk av sälta i den mineralmättande och friska eftersmaken som vibrerar genom hela vinet. Imponerande!

Arneis

Bricco Buon Natale Nebbiolo 2010, nr 72017 . 300 kr

Jim Clendenen är mannen bakom vinfirman Au Bon Climat i Santa Maria Valley. En småskalig vinfirma med inriktning på pinot noir och chardonnay. Clenenden Family Vineyards är ännu mer småskaligt. Frukten till detta vin kommer från en liten vingård med nebbiolokloner, planterad av Jim. Han, som så många andra, förälskade sig i Piemonte efter flertalet vinresor dit. Varför inte producera nebbiolo på hemmaplan? Är det någon som ska försöka, så är det Jim. Vinet spenderar fem (!) år på franska fat och därefter får det ytterligare en tids flaskmognad. Sedan är Jim nöjd. Det är jag med.

Innehåll: 100 % nebbiolo

Amerika goes Piemonte och de gör det bra! Det är mycket nebbiolo, men på amerikanska. Vi tackar för bevarandet av terroir. Att kopiera Piemonte är ändå omöjligt. Jag gillar det här vinet starkt. Det är friskt, juicy, djupt och fyllt med vinenergi. Jag hittar våta stenar, lite grafit, söta nypon, ett fång rosor, en ton av rökighet och mineraler i mängder. Sanslöst gott!

clendenen

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer