Sydafrika – ett magiskt vinland del 4

Sydafrika – ett magiskt vinland del 4

Sydafrika – ett magiskt vinland del 4

Karta Sydafrika

 

Redan i samband med de första vingårdarna i Constantia började man så smått definera olika vinområden och ursprung, men den var inte förrän 1972 som det nuvarande appelationssystemet, Wine of Origin (W.O), sattes på pränt. Man delar in de olika områdena i “geographical units”, regioner, distrikt och wards. I och med detta system garanteras vinernas ursprung, druva och årgång, men man har inte alls samma strikta system av områdesspecifika druvor som i Europa utan alla druvor får odlas vart som helst i landet. En annan stor skillnad är hur man använder de olika appelationerna. Istället för att sätta prestige i ett enskilt distrikt eller ward så plockar man många gånger hellre “russinen ur kakan” för att få till en optimal blend av druvor från ett större geografiskt område. Det är alltså inte omedelbart negativt att ha en bred appelation på etiketten såsom Western Cape, eller Coastal Region. På detta sätt kan man istället optimera smaken på vinet genom att blanda olika komponenter. På senare år kan man dock märka en skiftning av trenden och det dyker upp fler och fler viner som är mera kopplade till små begränsade områden och som arbetar mera med klassiskt terroir-tänk än att skapa den perfekta blenden.

Vinerna i Sydafrika kontrolleras av The Wine and Spirit Board, som ser till att kvalliteten hålls uppe och att de lagar som upprättats också följs av producenterna. När vinet och producenten fått godkänt appliceras ett sigill på flaskan eller boxen för att visa att vinet verkligen är vad det utger sig  för att vara. Detta sigill kan dock bara ges till viner som buteljerats i Sydafrika och används således inte på bulkvin. Utseendet på sigillet har ändrats genom årens gång och just nu finns det två varianter på marknaden. Den ena är det “gamla” sigillet som enbart består av siffror och det andra är kopplat till  The Biodiversity and Wine Initiative (BWI) och inkluderar även en lång rad hållbarhetskriterier.

sustainability  seal

Idag är nästan alla viner från Syadafrika försedda med detta sigill, om dom är från årgång 2010 eller senare. Läs gärna mer om sigillet på: www.swsa.co.za.

Sydafrikas olika appelationer är under ständig utveckling och just nu har man fem stora regioner med underliggande distrikt och wards. Regionerna är: Breede River Valley, Klein Karoo, Olifants River, Cape South Coast och Coastal Region, och dom mest kända distrikten ligger i de två sistnämnda.

Coastal Region får nog anses vara den mest uppmärksammade regionen i Sydafrika eftersom den är hem åt distrikt som Stellenbosch, Paarl, Franschhoek och Swartland. Här har man producerat kvalitetsviner i hundratals år och många av de största vinhusen har också sina säten här. Distriktet Stellenbosch är vinproduktionens självklara centrum, inte bara för att dom kan stoltsera med en stor mängd kända estates utan också för att staden huserar Stellenbosch University med ett ledande forskningscenter på temat oenologi tillsammans med Nietvoorbij Institute. Stellenbosch har också goda klimatmässiga förutsättningar med sina höga berg och närheten till havet. Jorden domineras av gammal dekomposterad granit på sandstensgrund och de flesta vingårdar ligger belägna mellan 200 och 400 meter över havet. Området är ständigt uppvaktat av de svala Atlantvindarna vilket kyler ner området under sommarmånaderna och de flesta riktigt kända vinerierna finner man på sluttningarna längs Helderberg, Simonsberg och Stellenbosch Mountains. Många av områdets gröna druvor återfinns på kullarna som vetter mot havet där temperaturen är lägre och snabbt kan nås av svala morgondimmor. Här finner man bland annat wards med namn som Bottelary Hills, Devon Valley och Polkadraai Hills. Stadens centrum är en vacker liten oas som bubblar av liv. Här blandas lokalbefolkningen med turister och festglada studenter och lite längre fram i den här serien kommer jag att tipsa om vad du ska göra och vart du ska gå när du är på besök!

Paarl har fått sitt namn av de stora kulliga granitformationer som utgör platsens centrum. Här är betydligt varmare än i granndistriktet Stellenbosch och hela området är beläget i en stor krater med väldiga berg på grytformationens kanter. Paarl är hem åt en stor mängd vingårdar, varav de flesta odlats med blå druvor. Främst är man kanske mest känd för producenterna KWV och Nederburg som länge haft en särställning gällande storlek och kvalitet i den sydafrikanska vinbranschen. Strax sydöst om Paarl ligger Franschhoek. Detta är ett distrikt som har helt andra klimatmässiga förutsättningar än sin närmsta granne, detta på grund av att dalen ligger helt inklämd mellan tre stora bergskedjor. Här är de högsta topparna närmare 1700 meter och man kan sikta snö på många av dessa pikar långt in på vårkanten. Franschhoek är främst känt för sitt franska arv och även idag präglas området av franska namn på både vingårdar, restauranger och gator. Området har ite bara en högklassig vinproduktion utan räknas också till ett av vindistriktens absoluta gastronomiska mecka. På den lilla huvudgatan genom centrum trängs mängder av matställen och restauranger, vissa världskända såsom Le Quartier Francais.

I nästa avsnitt ska vi djupdyka i några andra områden i Coastal Region. Vad sägs om det anrika Constantia eller det toppheta Swartland.