Svenska flaggan
Druva i fokus: Cabernet Franc
Skriven av Sofia Ander

Druva i fokus: Cabernet Franc

Den där franc är inte alls lika känd och omtyckt som en annat cabernet, den med efternamnet sauvignon. En druva som i sin tur är en korsning mellan den gröna druvan sauvignon blanc och japp; cabernet franc. Så cabernet sauvignon har sin franc att tacka för mycket. 

Druva i fokus: Cabernet Franc

De senaste åren har dock cabernet franc tagit mark. Bland vinkonässörer, sommelier, vinälskare och vinskribenter inte minst. Vi letar ju ständigt efter något nytt. Nya smakupplevelser. Stilar. Den senaste trenden. Eller kanske bara det nygamla. För cabernet franc är på inga sätt ny. 

Det är först och främst en av de mest betydande druvorna i Bordeaux. Och visst är det Frankrike som druvan förknippas med. Om det är francs födelseplats, tvista däremot de lärde. Dess ursprung är troligtvis någonstans i Pyrenéerna. Men frågan är om den kommer från den spanska sidan, eller den franska. Svaret anpassas högst sannolikt beroende på vilken landsman du frågar. 

 

 

Låt oss stanna i Frankrike. Där har cabernet franc de största odlingarna och där hittar vi också många spännande smakprofiler. 

Druva i fokus: Cabernet Franc

För att återgå till Bordeaux till exempel. Där har den länge odlats och använts som en blandningspartner till merlot och cabernet sauvignon. Tack vare att cabernet franc mognar tidigare och även jämnare än sauvignon har den varit ett bra komplement i vingårdarna. Den trivs bättre i något svalare områden och har därför ett starkare fäste på den högra stranden i Bordeaux. En av de främsta exemplaren kommer från St-Émilion och domineras alltid av cabernet franc. Vinet? Cheval Blanc. Ett av vinvärldens främsta Bordeauxer. Och dyraste bör tilläggas.

Bordeaux i all ära. Men det är längre norrut som cabernet franc har sitt stora grepp idag. Längs med Loirefloden i Loire. Där man förbättrat vintekniken, jobbat mer i vingårdarna och minskat skördeuttaget de senast åren. Det har satt cabernet franc på kartan igen och höjt kvaliteten många snäpp. Och fyllt upp vinglasen. Särskilt från distrikt som Chinon, Saint-Nicolas de Bourgueil och Saumur-Champigny.

Det är därifrån vi hittar de där aromatiska varianterna av cabernet franc. De som pekar åt cabernet sauvignon – som gör att vi förstår släktbanden – men som är både lättare, mer florala och mer eleganta. Den röda fukten finns där, i form av syrliga skogsbär, sällskap av i vissa fall vilda bär som kråkbär och slånbär. Nästa lager med smaker består ofta av örtkryddor av olika slag. Gärna peppar, vit som svart. Ibland en ton av grön paprika, torkat gräs, muskot och blad från svartvinbärsbuske. Med en tids mognad träder aromer av ceder fram och ugnsbakade rotfrukter. Kanske inte smaker som passar alla. Men många.

Där får vi också en föraning om vad som kan fungera på tallriken. Tänk gärna viltkött för att matcha de lite vilda och bångstyriga smakerna i vinet. Snåla aldrig mer örtkryddorna. Franc älskar örter. Varför inte långkokat lammägg med en mustig tomatsås till en mer intensiv och tät cabernet franc. Till den lite slankare varianten krävs det inte så mycket mer än något gott kallskuret och en skiva getost på surdegsbröd. Eller kanske exotisk mat där kryddningen kommer från Marocko och Mellanöstern. Cabernet francs saftiga frukt, och i många fall rätt snälla tanniner, trivs ihop med kryddor och även hetta i viss mån.

 

Och du; säg åt mormor, eller mamma, att ordna en hederlig söndagsstek med alla de klassiska tillbehören. Gräddsås, gelé och potatis som vi girigt mosar ihop. I glaset: en väldoftande och aromatisk cabernet franc från Loire med sjudande syror, röd livlig frukt och vilda örter.

Druva i fokus: Cabernet Franc

Då merparten av cabernet franc odlas i Frankrike och redan nämnda Loiredalen, håller vi oss där idag. Andra länder som Italien gör också många fina exemplar, tillsammans med mindre odlingar i Chile, Argentina och Nya Zeeland.

 

Thierry German D. des Roches Neuves 2019, nr 90456. 199 kr. 960 flaskor släpptes den 8/9.

Läcker nyhet från Saumur-Champigny, laddad med vilda skogsbär, örtkvistar och stor energi med syror som sprudlar i glaset. Ekologiskt, biodynamiskt och ett måste.

Domaine Grosbois Chinon Gabare 2018, nr 90334. 199 kr. 6000 flaskor anlände den 9/6.

Ren Chinon-kärlek med den ljuvligaste frukten och intensiteten. Vilda hallon, körsbär, hintar av ceder, lagerblad och stort begär. Gamla stockar och ekologiska odlingar sätter nivån.

Chinon Fabien Demois 2018, nr 2759. 119 kr. Fast sortiment, finns i över 220 butiker.

Den perfekta mjukstarten för dig som vill lära känna cabernet franc. Ekostämpel, fyndstämpel och massvis med artiga och friska smaker av viol, lagerblad, pigg sälta och syrliga skogsbär.

Domaine Jean-Maurice Raffault Chinon Le Puy 2018, nr 90368. 259 kr. 480 flaskor släpptes 1/9.

Ännu en stor Chinon-kärlek med sprakade syror och ännu rätt strama tanniner. Dagsformen är dock riktig fin och svår att motstå med de röda vinbären, körsbären, plommonen och ett hav av smakrika örter.

Sofias tips -Tillfälligt sortiment 8 september 2020  Druva i fokus: Cabernet FrancTvå vinlådor och en 100-lappSofias tips - tillfälligt sortiment 1 september 2020

Bild från DinVinGuide
Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer