Svenska flaggan
Din vinguide till Stellenbosch 
Skriven av Sofia Ander

Din vinguide till Stellenbosch 

Vin finns det gott om i Stellenbosch. I sällskap av hotell, resorts, restauranger, vinbarer och givetvis vingårdar. Följ med och smaka på Stellenbosch, en livlig vinstad bara några mil öster om Kapstaden. Din vinguide till Stellenbosch.

Din vinguide till Stellenbosch

Resan må vara lång till Sydafrika. Räkna med minst 15 timmar, exklusive något form av byte och en stunds väntan. Men väl på plats känns allt så självklart. Man är i samma tidszon och vår valuta är – än så länge – värd något. Boende, mat och dryck är fortfarande mycket billigt i Sydafrika. Och den bästa tiden att åka är nu, under deras vår och försommar.

Flyg till exempel med Qatar från Arlanda via Doha eller med Turkish Airlines med ett stopp i Istanbul. Därefter tar bilfärden från Kapstaden till Stellenbosch bara 30 minuter. Bor man inne i centrum ligger det mesta inom gångavstånd i form av restauranger, butiker, barer och hotell.

För mer info och tips, kika in på stadens officiella hemsida. 

En Sydafrikansk Rand är idag värd 0,60 kronor. Valutan förkortas ZAR.

Kapstaden, landets huvudstad, utgör basen för både vinresor och semester. Där finns det givetvis också mycket att upptäcka, se och smaka på. Men ge dig hellre ut på på landsbygden, se den fina naturen och djurlivet. Då kommer du också att upptäcka vingårdarna.

Kapstaden är huvudstaden men Stellenbosch är landets centrum för Sydafrikas vinindustri. Räknar man in Paarl och Franschhoek blir området det största kring Cape Winelands. Staden Stellenbosch är inte särskilt stor, däremot är den full av liv, värme och inte minst vinliv.

Räknar man in kommunen Stellenbosch består den av drygt 155.000 invånare. Hälften av dem bor i de mer centrala delarna. Här finns också ett universitet som i sin tur bidrar med det livliga och levande.

Ett besök i Sydafrika utan att ha upplevt Stellenbosch är inte helt komplett. Se det som din utgångspunkt för bra mat och vingårdar som kan nås inom 15 minuter med bil. För den som inte vill köra köra själv och ligga på ”fel” sida vägen, funkar det utmärkt med Über i Sydafrika. Även det kostar en bråkdel av vad det gör i Sverige.

Bild från DinVinGuide

Vi börjar vår resa med att checka in på Oude Werf, ett modernt hotell beläget mitt i den lilla smeten på Church Street. Rakt över gatan ligger mer klassiska Coopmanhuijs Boutique Hotel & Spa. Båda hotellen håller en bra standard när det kommer till mat, vin och rum.

Runt hörnan, på Ryneveldt Street, ligger ett första måste – The Wine Glass Stellenbosch. En restaurang och vinbar kombinerat med vinbutik. De har öppet från lunch varje dag och här kan du slinka in för ett glas eller tre, eller ta en helkväll med vällagad inhemsk mat. Vinlistan är föredömligt lokal med enbart etiketter från Stellenbosch, och du kan få välfyllt glas för cirka 30 kronor och uppåt.

Mittemot hittar vi De Warenmarkt. En restaurang inhyst i ett vackert historiskt hus från början av 1900-talet. Här är det också det lokala som gäller. Mat och vin från Stellebosch. Inga andra distrikt eller råvaror. De öppnar redan vid frukost och fortsätter fram till kvällen för både barhäng och middag.

 

Bild från DinVinGuide

Vi tar några kliv norrut på Ryneveldt Street och hamnar på Van Riebeeck Street. Ytterligare ett kvarter bort ligger The Fat Butcher. Det är precis vad det heter. En slaktare, tillika butik, men också en restaurang. En av de främsta och absolut ett måste om man vill äta kött av hög kvalitet i Stellenbosch. Bordsbokning är att rekommendera – slaktaren är poppis! Allt kommer från farmer i närområden där djuren bara får hålla sig till naturbete. Visst kan du få en sallad och dagens fångst här, men det är för stekarna, hamburgare och lokala rätter du kommer till The Fat Butcher.

Kan man inte få nog av stadiga stekar är The Hussar Grill också ett välsmakande val. Kött dominerar givetvis, men det finns också ett brett urval av fisk och skaldjur på menyn. Samt en liten bonus – de tar ingen korkavgift om du vill ta med dig ett eget vin. Å andra sidan är deras vinlista mer än välfylld och farligt vänligt för vinplånboken. Den täcker dessutom viner från flera delar av landet.

 

Bild från DinVinGuide

Smårätter har nått Sydafrika också. Särskilt på lilla De Eetkamer som öppnade 2022. Prisnivån är däremot skönt Sydafrikanskt och rätterna också. Ta gärna in allt och dela friskt. Blomkålen, kycklingen, sashimin och ostronen är måsten. Alla rätter ligger under 100-lappen, den svenska alltså. Skölj ner med smarriga blenden från Stark-Condé på roussanne, chenin blanc, verdelho och viognier för 270 kronor eller rödbäriga och friska Rainbow’s End Cabernet Franc för 330 kronor. Restaurangen, som har öppet från tisdag till lördag, ligger på Drostdy Street, runt hörnan från Church Street.

Även där är det tillåtet att ta med sig egna vinflaskor, som öppnas för en mindre avgift.

Bild från DinVinGuide
Allt är inte bara mat. Nog för att det är så viktig, men ibland kanske man vill ha en paus, med enbart vin.

Då siktar man in sig på Stellenbosch Wine Bar, belägen på samma gata som hotellen ovan. Baren ägs av Stellenbosch Collection, som i sin tur är en grupp med vingårdar – Afrikaans, Cirrus, Donkiesbaai, Guardian Peak och Rust en Vrede. Flera av dem är representerade i Sverige, men här finns mycket nytt att prova. De har öppet varje dag från lunch och serverar smårätter, sallader och soppa för den med kurrande mage. Vinpriser från cirka 30 kronor och som mest 150 kronor för ett glas.

Man behöver inte gå långt till nästa vinbar. Fortsätt ner på Church Street, vik av till vänster på Bird Street och du anländer snart till Bartinney Wine & Champagne Bar. Det är en också vinfirma vars sortiment finns i Sverige, åtminstone ett urval. Fokus ligger framför allt på cabernet sauvignon, Bxd-blends och chardonnay – de klassiska druvorna i Stellenbosch. Ett glas börjar på 55 Rand, lite drygt 30 kronor. En flaska cabernet sauvignon är din för knappt två svenska hundralappar.

Vill man istället ”bara” köpa med sig vin hem och ta en vila från både mat- och dryckesintag, då går vi upp på Church Street igen. Fortsätt tills gatan tar slut och du har anlänt till ett litet shoppingcenter. Där finns bland annat en matbutik, Checkers, med en hyfsat stor vinavdelning, samt en vin- och spritbutik belägen vid entrén.

 

Se bara till att ha lite extra utrymme, samt Wineskins, i resväskan. Det behövs, lika mycket som det kan krävas ett extra hål i skärpet efter några dagar av Sydafrikas smakfulla och inbjudande värld av vin och mat. För mer tips om vingårdar och druvor, läs mer i våra artiklar nedan.
Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer