Det kommer en vår och påsk även i år 

Luften må vara tung just nu och lätt tryckande. Men det finns också en härlig nyans av vår i den. Sommartiden gör dagarna längre, ljusare. Solen låter sig inte hindras av omvärldens osäkerhet och upplösningstillstånd. Det kommer en vår och påsk i även i vår.

Det kommer en vår och påsk även i år

 

Med våren och påsken kommer en av mina favoritråvaror, alla kategorier. Rå, kokt, grillad, naturell, med riven ost, brynt smör, hollandaiesås, löjrom, tunna skivor rökt skinka, som tillbehör och i egen majestät. Vi snackar så klart sparris. 

Nu är sparrisens bästa tid. Högtid till och med. Den vita delikatessen som först mognar i Tyskland och Österrike. På sikt kommer den även från Gotland. 

I Spanien finns den året runt – på konserv. Prova, det är mycket godare än vad ordet konserv låter. 

Den gröna sparrisen är också en säsongsråvara men vi hittar den i matbutikerna under en längte period och med en snällare prisbild. Grön eller vit, vad båda sorterna har gemensamt är att de innehåller asparginsyra och en ton av beska. Inte helt vinvänligt, men det är däremot ovan tillbehör och ”topping” som smör, sås och ost. Där har vi bryggan till det vita vinet, för det vill vi dricka i stora klunkar till sparrisen. 

 

Det kommer en vår och påsk även i år

 

Flertalet restauranger har öppet under påsken och givetvis har de en sparrisvänlig påskmeny. Är du frisk och kry och har rena händer – stötta dem gärna. Bor du i Stockholm? Här är mina tips i påsk. Samtliga restauranger har givetvis takeaway.

Bar Central har en påskmeny med sparris i sikte från långfredag och framåt. Och de har riesling i mängder. Och stans bästa schnitzel.

Agnes har öppet som vanligt under påsken och har både sparris, lamm och passande viner till. Och ostron. Och champagne. Och de har kliniskt rent.

Portal har också en ny meny som andas vår och som sätter igång hungern. De jobbar även med matkassar med tre väl utvalda rätter.

Restaurang BAR har fyllt kyldisken lite extra med fina skaldjur, fiskar, ostron, sparris och mycket annat gott att äta, nu med 50 % rabatt på notan om du bokar via hemsidan och äter på plats.

Vill och kan du inte gå ut i påsk? Fira ändå! Så gott det går. Köp hem sparrisen, laxen och lammet. Många matbutiker och framför allt småföretagare som fisk- och köttbutiker jobbar med leveranser idag för att överleva. Kolla upp vad kan du stötta i din stad.

 

Annons:

Det kommer en vår och påsk även i år

 

Hur påsken än firas, så bör den firas med vin. Vita, krispiga sådana. Fyllda med energi, lyster och liv. Jag tänker riesling – naturligtvis, grüner veltliner och sauvignon blanc med flera. Nedan får ni ett knippe tips på viner med nyanser av vår och sol.

 

Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Loibenberg 2018, nr 6021. 199 kr. Fast sortiment

Ingen påsk utan riesling! I 99 procent av fallen landar jag i Tyskland när det ska väljas riesling, men Österrike vet vad de sysslar med också.

Riesling Smaragd Ried Loibenberg är koncentrerad och solstänkt med glad frukt som aprikos, söt grape och kaffirlime. Dropparna är proppade med sprattlande mineraler, stenrök och struktur. Tänk panerad fisk, gravad lax och sparris med sandefjordssås.

Det kommer en vår och påsk även i år

 

Circumstance Sauvignon Blanc 2018, nr 77309. 169 kr. Beställning

Sauvignon blanc ser man inte så ofta i mitt glas. Men när stilen är så här då vill jag ha glaset påfyllt konstant. Det är krämigt, rökigt och expressivt med grillad citron, vit persika, vita krusbär, vit grape och sälta från havsalt och havsbrisar och kryddigt av fänkålsfrön.

Mycket seriös och snygg sauvignon som jäst en kortare tid på ekfat. Till påskens lax i olika former, ceviche och fräst grön sparris med riven pecorino.

Det kommer en vår och påsk även i år

 

Katharina Wechsler Riesling Trocken 2018, nr 92752. 159 kr. 4200 flaskor anlände 28/2. Tänk på att det inte går att beställa drycker ur det tillfälliga sortimentet för närvarande. Wechsler finns dock utspridd i över 40 butiker.

Rysligt gott – jag skrev så här om vinet inför lanseringen:

”Elektriska syror och solmogen citrus laddar glaset som vi gärna fyller på igen. Ren rieslingnjutning som avslutar med rökiga stenar och aptitretande mineraler.”

Riesling från Rheinhessen och unga vinmakerskan Katharina som med säker vinhand skapar rena och energifyllda viner. Denna skruvar vi upp till vit sparris med kallrökt skinka.

Det kommer en vår och påsk även i år

 

TREU Grüner Veltliner Federspiel 2018, nr 95528. 199 kr. 1800 flaskor lanserades 28/2. Finns kvar i ett 20-tal butiker.

Grüner och sparris gillar varandra. Och vi gillar denna strama, täta och mineralmättande grüner från Weinhofmeisterei Mathias Hirtzberger i Wachau. Vitpeppar, syrlig grape och gula plommon frestar till direkt uppkorkning, men Treu kan lagras i flera år. Är du törstig och hungrig i detta nu – lufta och servera till kallrökt lax, frasig fisk och sparris med hollandaise.

Det kommer en vår och påsk även i år

Läs mer

Fler artiklar