Svenska flaggan
Det är International Chardonnay Day!
Skriven av Sofia Ander

Det är International Chardonnay Day!

Vi borde fira mer. Livet, familjen, vännerna och vinet inte minst. idag har vi chansen att fira en av världens mest älskade druvor - chardonnay. NI hjälper väl till?

Det är International Chardonnay Day!

Jag erkänner, jag är en sucker för chardonnay. Helst typen med hemort Kalifornien, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika. Bourgogne – jag har inget emot dig. Tvärtom, du är bara lite svår och otillgänglig ibland. Min kärlek till chardonnay började med andra ord i det som hamnar under kategorin välkomnande, omfamnande och krämigt. 

Kärleken började som något av en blixtförälskelse. För vem kan värja sig mot ett vin som är just välkomnande, omfamnande och krämigt?

Krämigt som i smaker av brynt smör. Smör är ju så gott. En och annan karamell. Välkomnande dofter av nygräddat bröd. Rostade nötter. Nötter är nyttigt. Popcorn – jag älskar popcorn! Tropisk solstänkt frukt. Fem om dagen säger doktorn. Allt detta, buteljerat på flaska. 

 

Bild från DinVinGuide

Kärlekarna har avlöst varandra. Det ska också erkännas. En av de allra första var zinfandel. Ja, man måste börja någonstans. Med det tillgängliga, inbjudande och ofta rätt solvarma från till exempel Kalifornien. Fruktgeneröst med hög alkoholhalt. Vinvaluta för pengarna! Men kärleken varar inte för evigt. Man ska kill your darlings sägs det. Det har jag gjort. Rensat, sållat och röjt. Kärleken till chardonnay består dock – fast den har ändrat karaktär. Nu väljer jag framför allt fräschör och frisk frukt, framför smördrypande popcorn. Samma sak gäller zinfandel, som jag ibland hittar tillbaka till. Fast det är en annan historia. Även när det kommer till champagne och annat mousserande så söker sig smaklökarna helst till etiketten där det står blanc de blancs.

Helt enkelspårig är jag dock inte. Det finns en mängd andra darlings som riesling, chenin blanc, vermentino, fiano och greco di tufo i vinhjärtat. De tänker jag verkligen inte kill. Lägger dem tryggt i vinkylen bara och plockar fram titt som tätt. Men först och främst blir det en fyllig och smakrik chardonnay. Dagen till ära.

 

Happy International Chardonnay Day!

Två nyprovade viner från Kalifornien

Kutch Trout Gulch Chardonnay 2019, nr 92568. 499 kr. 240 flaskor lanserades den 20/5.

Jamie Kutch stil är tydlig. Sval finess, kalla odlingslägen i Sonoma och fathantering som sköts med silkesvantar. Jaime må vara ung i vinbranchen, med cirka 10 årgångar i bagaget. Men han har på kort tid fångat in vad pinot noir och chardonnay från Sonoma kan prestera idag. Vingårdsläget Trout Gulch, planterat i Santa Cruz för över 40 år sedan, ligger bara sex kilometer från havet. Välgörande havsbrisar ger oss den finaste citrusen, mineralerna, fräschören och den perfekta volymen i frukten.

Matmässigt tänker jag grillade pilgrimsmusslor med en kräm på blomkål och citrusolja.

Frog’s Leap Shale and Stone Chardonnay 2018, nr 72307. 269 kr. Ordervara

Inte det mest ursprungstypiska vinet med adress Napa egentligen. Alkoholhalten ligger på skönt modesta 13 volymprocent. Fat finnes, men bara som en lätt krydda. Merparten av frukten, som förövrigt är både ekologisk och hållbart framställd, har spenderat tid på cement. Smyg in vinet i en blindprovning med vinvännerna. Tonerna av stenkross, mineralrök, gröna äpplen, snäckskal och torrostade nötter borde lura vem som helst till Chablis.

Ett vin jag skulle gärna avnjuter till en fräsch citruspasta med handskalade räkor och persilja.

Det är International Chardonnay Day!  Det är International Chardonnay Day!

Två favoriter just nu från Sydafrika

Bartinney Chardonnay 2019, nr 75459. 239 kr. Ordervara

Ett hav av av syrlig stenfrukt, av typen vit persika och nektarin. In med spröd croissant, konfiterad citron och syra som klättrar upp. Ni förstår stilen. Stort, som i storartad balans och storartat gott. Druvorna har jäst på ståltank och därefter har juicen lagrats på en blandning av gamla och nya franska ekfat. Ett välskrivet recept!

Till middag: gårdskyckling från grillen, gärna hel och utplattad med rostad färskpotatis och en örtolja.

Springfield Wines Méthode Ancienne Chardonnay 2019, nr 77643. 419 kr. Ordervara

Maffigt och stöddigt – inget som ber om ursäkt för sig. Varför det? Inte det minsta trendigt, men kanske kan bli igen. Eller låt det bara vara som det är. Vara med sina gula plommon, mogna aprikostoner, fatkryddor och djupa aromatik. På många sätt essensen av chardonnay som den smakade förr. Kryddad med friskhet. Jäsning och lagring på ekfat och jästfällningen har gjort sitt. Nu kan du gör ditt och klicka på orderknappen.

Ett av vin av denna kaliber vill ha kraftfull mat. Förslagsvis gräddig hummerpasta med saffran eller tryffelmättad Mac ’n cheese.

Det är International Chardonnay Day!    Det är International Chardonnay Day!

Bild från DinVinGuide

Det är International Chardonnay Day!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer