- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Chardonnay – både med och utan fat
Chardonnay – både med och utan fat
Titt som tätt får jag mail av en trevlig läsare som vill ha tips på chardonnay utan ekfatslagring, eller väldigt försynt sådan. Den motsatta frågan dyker även upp frekvent i sociala medier. Fast där efterfrågas istället mer smak och fat. Orsak? Det är faktiskt inte lika lätt att hitta den klassiska smörbomben längre. Skolboksexempel med ursprung Kalifornien eller Australien. Viner proppade med smöriga popcorn, rostat bröd, solsken och omfamnande mogen frukt. Fatlagrad och härligt gyllene gul chardonnay är fortfarande vinet på mångas läppar.
Är vinstilen utrotningshotad? Svaret på frågan blir ett rungande nej. Den finns kvar men har – tack och lov – förfinats under åren. Jag är personligen en av många chardonnay-riddare. Jag kan längta efter den lite mer koncentrerade stilen från Napa eller Sonoma ibland. Med balanserade fattoner och frukt som skiner. Det är faktiskt urgott, särskilt till mat med samma djup.
Fatlagring är däremot inte alltid ett måste. Först och främst – ekfat är dyra. De mest exklusiva exemplaren kan kosta upp mot 10.000 kronor. Då innehåller ett fat ynka 225 liter vin, en så kallad barrique. Franska barriquer anses hålla bäst kvalitét och kostar därefter. Faten kan vara allt från hårt rostade till neutrala, något som också påverkar vinets karaktär. De kan vara stora, de kan vara små eller mittemellan. Storleken på faten är ännu en faktor som präglar vinet. Även lagringstiden. Frågan om fat är bokstavligen en djungel.
Klimatet, tiden för skörd och växtplatsen är givetvis saker som också influerar ett vin. Samt varifrån eken kommer. In in fatdjungeln igen. Franska ekfat är tätare i sin struktur och ger därmed vinet mer textur och tanniner. Amerikanska är däremot mer porösa och innehåller vanillin – där får vi svaret på vaniljsmaken som en del amerikanska viner har. Stora fat, så kallade botti eller foudres, ofta gjorda i Slavonien eller Österrike är också vanliga. Detta tack vare sin neutrala smak, vilket gör dem lämpliga till mer svala och “lätta” druvor som pinot noir, sangiovese och nebbiolo med flera.
Det finns många andra vägar att gå, för den som eftersöker en chardonnay eller annat vitt, med djup och komplexitet än att bara fokusera på ekfatets påverkan.
Malolaktisk jäsning till exempel. Det är namnet på den process som sker under vinets jäsningsperiod. Med hjälp av bakterier och enzymer omvandlas äppelsyran i vinet till mjölksyra istället. En metod som gör vinet mjukare och rundare. I stort sett alla röda viner genomgår denna process och en del vita, beroende på vilken syranivå och stil som eftersöks. Vita viner som genomgår 100 procent malolaktisk jäsning får alltså en mer avrundad karaktär.
Battonage och lagring på jästfällningen – sur lie – är två andra metoder som ger vinet större koncentration och krämiga smaker. Jästfällningen består av döda jästsvampar som fallit ner till botten av tanken eller fatet. De ger i sin tur smak på vinet. För ytterligare smaker och komplexitet kan man röra om jästen – så kallad battonage. Man rör i ekfatet med en lång stång med en skopa på, därav benämningen. Detta gör att den döda jästen löses upp med hjälp av enzymer (autolys) och gör vinet rundare och fylligare åt det lite smöriga, nötiga hållet.
Betongägg börjar också bli relativt populära. Formen tillåter att jästen rörs runt konstant inuti ägget och på köpet får man en liten mikrooxidation, som ger vinet mer tyngd och kraft.
Det finns en billigare genväg. Den stavas ekchips eller ekstavar. Det är ett enkelt sätt att ge vinet smak av ekfat, tack vare en liten stav förs ner i tunnan. Metoden är mer vanligt inom storproduktion av vin.
Ekfat eller ej. Det är upp till var och en. Vin finns i alla stilar, former och smakstilar numera. Nedan redovisade viner är gjorda på allas vår darling, chardonnay. Gemensam nämnare är druvan, däremot skiljer de sig en del när det kommer till vinmakning och smakprofil.
Ett fint tillfälle att ordna en vinprovning där hemma kanske? Chardonnay med och utan ekfatslagring på programmet.
Två viner utan fat
Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2020, nr 5222. 169 kr. FS
Friskt och sprudlande från södra delarna av Bourgogne. Gröna äpplen, skön sälta, citronskal, grapefrukt och fräschör som heter duga. Har genomgått full malolaktisk jäsning och därefter vilat med jästfällningen på ståltankarna i cirka tio månader.
Château Fuissé Saint-Véran 2020, nr 93412, 189 kr. 7200 flaskor lanseras den 28/1.
Noll procent fat och 100 procent strålande chardonnay-lycka. Energi är ledordet tillsammans med citrus, sälta, pustar av rök, fransk nougat och snyggt glöd i syran. Har lagrats i sju månader på ståltank.
Två viner med frukten, faten och syran i behåll
Laetitia Estate Chardonnay 2020, nr 55344. 199 kr. Ordervara
Lätt rostade nötter mixas med grapefrukt, lemoncurd, aprikos och kryddiga fattoner. Resultatet blir ett harmoniskt och framför allt prisvärt vin från Sunny Cali. Vinet har jäst på fat i cirka 14 dagar. En fjärdedel av faten var nya. Därefter har vinet lagrats vidare i nio månader på fat och genomgått full malolaktisk jäsning.
Stags Leap Wine Cellars Karia Chardonnay 2018, nr 79281. 299 kr. Ordervara
Lite old school och samtidigt väl avvägt med friskheten intakt. Njut av kaksmulor, gula mogna stenfrukter, färsk vaniljstång, grillad citron och mineralrök. Har legat på sin jästfällning på cirka 80 procent franska ekfat, där 30 procent av dem var nya, Resterande del har lagrats på ståltank. Ungefär hälften av vinet har genomgått malolaktisk jäsning.
Två svala viner med återhållsam frukt och stor fräschör
Crossbarn Chardonnay 2018, nr 50377. 349 kr. Ordervara
Svalodlad och framför allt lågfatad chardonnay från Sonoma Coast. Livfull, lätt rökig med ett svalt följe av citrus, vit persika och lite flinta. Recept – 92 procent ståltank, åtta procent fatjäsning och fem månader på sin jästfällning.
Pooley Butcher’s Hill Chardonnay 2019, nr 52559. 489 kr. Ordervara
Tasmanien är svalt och vilt. Den ultimata platsen för krispig chardonnay. Pooleys stil är lätt reduktiv med tydligt ton av tändsticka, krutrök, konfiterad citrus, elektriska syror och imponerade textur. Långlivat. Jäsning har skett på ekfat, från 225 liter till 500 liter, där 40 procent av dem var nya. Vinet lagrades sedan i nio månader på samma fat. Därefter genomförde man 75 procent av den malolaktiska jäsningen för att bibehålla fräschören.
Chardonnay – både med och utan fat
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!