Svenska flaggan
Den vita sidan av Sardinien
Skriven av Sofia Ander

Den vita sidan av Sardinien 

Det finns en första gång för allting. För egen del var det för elva år sedan. Första gången jag landade på Sardinien. Det blev kärlek vid första anblicken. Denna sommar blev det ett återbesök, det fjärde i ordningen. En jobbsemester med fem inbokade vingårdsbesök, men också tid mellan varven för bad och sol - för det har Sardinien gott om. 

Den vita sidan av Sardinien

Idag tar vi sikte på de gröna druvorna. Den vita och friska sidan av Sardinien. Lägre fram går vi in på de många lokala blå druvorna. 

– Sardinien har över 40 inhemska druvor, berättar Fabio Avventuroso på Siddura. En av de mer namnkunniga egendomarna i Gallura, vinprovinsen i de norra delarna av ön. Siddura har bara varit verksamma i lite drygt 15 år, men redan hunnit skapa sig ett betydande namn och vunnit många vinpriser. 

I Gallura odlas framför allt vermentino. Den enda druva och vin som har en DOCG-klassificering på Sardinien, något som man erhöll redan år 1996. Vermentino är däremot inte begränsat till Sardinien. Den finns även i Liguren, Maremma i Toscana, på Korsika och i Piemonte under synonymen favorita. I Languedoc kallas druvan rolle. 

Var den än växer har den sin speciella karaktär och smak. Stöpt av terroiren, av solen och vinden. Det som gör Sardinien – och främst Gallura – unikt är de kustnära gårdarna och jordmånen med sitt inslag av framför allt granit men också en del sand. Lägg till en hel del sol och värme varvat med uppfriskande Mistral-vindar så får vi vermentino med fin koncentration och av frukt, men också skärpa och fokus. En vermentino som smakar Sardinien. 

 

Druvan är den mest planterade på ön och odlas också under klassificeringen DOC, från norr till söder.

Fabio häller upp ett lätt gyllengult smakprov av Siddura Maía Vermentino. Glaset är sprängfullt av solvarma vilda örter som salvia, timjan och rosmarin. I smaken hittas citronskal, grapefrukt, gula plommon och vita blommor. Det är intensivt, fast också överraskande friskt, och väldigt gott.

Nästa stopp blir hos Jankara, en liten familjegård som gör fem viner – varav ett vitt. Jankara Vermentino Superiore 2022 är så full av liv, frukt och ja – en doft och smak av vermentino från Gallura. Det är persika, fikon, aprikos, gula plommon och rökig mineral från de granitrika och tuffa jordarna.

Det är tillåtet att addera liten andel andra lokala druvor i en Vermentino di Gallura DOCG, berättar Renato Spanu, som driver gården med sin fru.

– Jag gör alltid mitt vita vin på 100 procent vermentino för att bibehålla fräschören och skärpan. Det gör dem också mer lagringsdugliga, säger Renato som öppnar en butelj från 2015 för referens. Den har en hint av petroleum och rök, gula mogna fikon och mynta. Inte helt olik en riesling, fast med djupare frukt. Häftigt är bara förnamnet.

 

Bild från DinVinGuide

En till favorit kommer från Tenute Olbios. En firma driven av Daniela Pinna. Och faktiskt den första gården jag besökte på Sardinien sommaren 2012. Det är extra roligt att vara tillbaka. Återupptäcka viner och även upptäcka nytt. Daniella producerar framför allt vermentino men också rosé, bubbel och rött – vi återkommer till de röda i nästa artikel.

Med sina 50 hektar, där endast 20 procent av dem blir till rött vin, är det vitt vin som är i fokus hos Olbios. Daniela, som är presidente för Consorzio di Tutela Vementino di Gallura, berättar att vermentino är trendigt och starkt efterfrågat, särskilt i USA och Kanada.

– Vi har de största odlingarna av vermentino här på Sardinien. Och det som gör oss unikt är granitjordarna med sina inslag av kvarts, järn och mica – en typ av skiffer.

Hennes Lupus in Fabula 2022 visar tydligt på druvans styrka. Det är hennes viktigaste vin och upptar 50 procent av en totala produktionen. Druvans aromer återkommer med sina vita mandlar, sin sälta, sitt driv och livliga florala frukt.

Prova också vermentino från Surrau, Pala, Masone Mannu, Cantina Mesa och större firmor som Selma&Mosca och Cantina Gallura.

 

Som ni ser (läser) är det tydligt att vermentino är den stora gröna druvan på Sardinien. Fast det finns många andra sorter att kika på.
Bild från DinVinGuide

Den vita sidan av Sardinien

En av dem är nuragus. Den odlas framför allt i de södra delarna, strax norr om huvudorten Cagliari. Ett vin under klassificeringen Nuragus di Cagliari DOC måste innehålla minst 85 procent nuragus. Smakprofilen är lättare och mer neutral än vermentino, men ändå intressant med fin struktur, skalbeska och friskhet. Prova vinerna från Antonella Corda, Cantina Santadi, Cantina Di Dolianova och Udus.

Nasco är en annan intressant druva, tidigare mest använd till söta viner. Den odlas kring staden Cagliari under Nasco di Cagliari DOC och ska innehålla minst 95 procent av druvan. Hektaren är få, då phylloxeran (vinlusen) tog död på en stor del av öns vinodlingar under 1800-talet. Återhämtningen har tagit tid, särskilt för nasco. Den har ändå fått ett nytt (litet) liv av firman Argiolas, de första som gör ett helt torrt vin på nasco med stor framgång. Läs mer i artikeln nedan.

 

Torbato är en till lokal förmåga att söka upp. Jag provade bara en enda torbato under resan, en bubblande variant från Sella & Mosca. Gården som återupplivande torbato. Druvans ursprung tros vara Spanien och det går att finna varianter under de katalanska namnen uva catalana och turbat. Den ska också finnas i södra Frankrike, då under namnet malvoisie du Roussillon. Ni hittar mer info om Selma & Mosca i artikeln här. 

Numera trivs den bäst i trakterna kring Alghero, orten på öns nordvästra delar. Här är jordmånen rik på kalk och järn, vilket ger vinerna både rök, sälta och stram gul frukt. Utöver Sella & Moscas sorter – leta efter Poderi Parinello, båda stilla och mousserande.

Vi avslutar med vernaccia, och det är inte den vernaccia vi kanske är vana vid. Den med ursprung San Gimigano i Toscana. Vernaccia di Oristano DOC är en helt annan druva. Denna vernaccia blev öns första DOC, redan år 1971. Oristano är en ort och kommun belägen på öns västra sida, cirka 10 mil söder om Alghero.

En av de bästa på vernaccia är Contini, som onekligen har satt sin prägel på vinet. Leta efter deras  Vernaccia di Oristano, gjord i en oxiderad sherrystil enligt flortekniken. Vinet har lagrats på kastanjefat i 20 år, bara delvis uppfyllda, just för att få ett täcke av flor; jästsvampar som sätter igång den oxiderande processen. Lysande till friterad fisk, mandlar, salt skinka och lagrad pecorino. Spanska tapas fast på italienska och med en lokal druva. Läs om Oristano nedan.

Nästa vecka går vi in på den röda sidan av Sardinien. En smakrik och stor värld.

Bild från DinVinGuide

Den vita sidan av Sardinien

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer