Svenska flaggan
Chile kombinerar hållbarhet med bra priser  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Chile kombinerar hållbarhet med bra priser 

Ekologiskt är jättebra, det är ett budskap vi matas med hela tiden. Biodynamiska produkter är ännu bättre, även om vi kanske inte riktigt förstår vad det innebär. Hållbarhet då, eller sustainability som det heter på nysvenska - vad innebär det i vinets värld?

Bild från DinVinGuide

Du kan agera hållbart själv utan att tänka på det. Återvinner du plast och tidningar till exempel? Går du alltid till sopstationen med dina tomflaskor? Tar du med en egen tygkasse till matbutiken? Bra, då är du en bit på väg. Hållbarhet är så klart väldigt mycket mer än så. Det är en kombination av miljötänk, socialt ansvar och återvinning/återanvändning, något förenklat.

”Vårt hållbarhetsarbete handlar om att sälja med ansvar, om schyssta arbetsvillkor, om klimat och miljö. Vi bedriver det på odlingar ute i världen och i Systembolagetbutiker över hela Sverige. Det går ut på att göra positiv skillnad för samhället, i Sverige och i andra länder. ”

Så står det på Systembolagets hemsida gällande hållbarhet. Tittar vi utanför ett monopols gränser och även landets gränser, hittar vi flera länder som arbetar med miljön och hållbarhet i fokus. Ett av dem är Chile. Tack vare ett milt och torrt klimat är det enkelt för dem att jobba ekologiskt i vingårdarna. Mjöldagg, den skadliga svampsjukdomen som förstör rankorna, är man helt befriad ifrån. De har även sluppit vinlusens framfart, eftersom den aldrig letade sig dit.

 

Det är inte ofta det hamnar chilenskt i mitt vinglas, det ska erkännas. På senare tid har däremot landets viner överraskat mig och gjort ett stort intryck. Fruktbomber, fullproppade med svarta vinbär och plommon börjar bli ett minne blott. Den gröna paprikan finns säkert kvar men är inte lika lätt att drabbas av längre. Jag har provat svalodlade, friska och snygga viner med terroir och rena smaker.

Sök med ljus och vinglas efter vinerna från Montes, Maquis, Antiyal, Vina Morandé för att upptäcka en ny och elegant sida av Chile. 

 

Bild från DinVinGuide

Här är några tips på producenter som ligger i framkant när det kommer till ett miljövänligt och hållbart tänk. 

1865 Sauvignon Blanc 2014, nr 71035, 130 kr. BS

En frisk fläkt, som sveper in med mineraler, nyklippt gräs, kiwi, pomelo och saltstänk från vingårdarna som ligger nära havet.

1865-sauvignon-blanc

Firman bakom 1865 heter San Pedro. Den mest hållbara vingruppen i hela världen. De grundades 1865 och äger idag vingårdar i både Chile och Argentina.

De har minst sagt dragit sitt strå till stacken. På bara några år har de minskat sin vattenkonsumtion med över 20 %. Sitt carbon footprint (koldioxavtryck) har de minskat med 18 %. Skalresterna från vindruvorna omvandlas till biogas. Lättviktsflaskor är en självklarhet. Detta är bara några exempel på vad hållbarhet innebär och vad en vinproducent kan bidra med.

Cono Sur Pinot Noir Organic 2015, nr 4641. FS

Denna pinot noir kommer från Cono Surs helt ekologiska vingårdar och är självklart tappad på lättare glasflaska. Vinet går i en fräsch Nya Världen-stil där fatkryddor varvas med syrliga körsbär, varma jordgubbar, torkade örter och några drag med pepparkvarnen.

cono sur

Cono Sur är en av de ledande producenterna inom miljövänlig vinproduktion. Av sina nästan 2000 hektar vingårdar, är idag äver 30 % ekologiskt certifierade. I de gårdar som ännu inte har fått en certifiering, får gässen arbeta hårt med att äta upp insekter. Då behövs ingen besprutning.

Får några år sedan fick firman en ny certifiering – CEMARS – vilken ges till de företag som arbetar med att minska utsläpp av koldioxid. Strax därefter var det dags för nästa certifering – BSCI´s (Business Social Compliance Initiative) Code of Conduct – som är den högsta graden vad gäller CSR – Corporate Social Responsibility.

Vina Koyle Syrah 2013, nr 4640. 150 kr. FS

Snyggt och välgjort med massvis av druvtypicitet. Nymald svartpeppar, blåbär, björnbär, mynta och lätt rostade fat ingår i detta fina, friska kraftpaket.

Koyle

Koyle är ännu en av miljöpionjärerna i Chile. Firman är ung, den har bara varit verksam i lite drygt 10 år. Deras tänk ligger på microterroir, svala vinplotter och givetvis miljön. Certifieringen för ekologisk och biodynamisk vinodling fick man redan 2012.

Vinstockarna planterarades på helt ny mark, på höga höjder. Från första början har alla plotter brukats biodynamiskt och man har sedan några år tillbaka börjar arbeta med jordmånsspecialister för att studera och lära sig mer om sambandet mellan en hälsosam jord och ett bra vin.

 

Vill du lära dig mer om ekologiska och biodynamiska viner? Vi har skrivit flera artiklar som finns att söka på i vårt artikelarkiv. Där kan du också läsa mer om Fairtrade, naturviner med mera.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer