Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Châteauneuf-du-Pape - en hyllning till grenache - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Châteauneuf-du-Pape – en hyllning till grenache

I svallvågorna av International Grenache Day den 18:e september, hyllar vi idag området Châteauneuf-du-Pape. Druvan grenache är kungen här (eller är det påve?), tillsammans med mycket frukt, garrique och en del alkohol. Värmande viner, precis så som vi vill ha dem när höstvindar sveper in och grytan puttrar på spisen. 

Det finns mer utförlig information om regionen Châteauneuf-du-Pape, i Magnus fina artikel. Anders har valt att rikta in sig på hela området Rhone, läs gärna hans trevliga artikel här.  Mitt uppdrag blir att komma med direkta vintips istället. Och det gör jag så gärna. Det är tid för höst. Det är tid för Châteauneuf-du-Pape!

Domaine Grand Veneur 2012, nr 2845. 255 kr

Grand Veneur ligger i det fasta sortimentet sedan september. Där ligger den helt rätt. Priset också. Många påve-viner drar snabbt iväg i pris, men detta är ett lysande vin till en välmatchad prislapp. Grand Veneur är ett familjeföretag, som varit verksamma sedan 1826. Idag äger man 78 hektar som är utspridda över framför allt södra Rhone. Detta är en elegant Châteauneuf-du-Pape med balanserad kraft, frukt och längd. Stilen är saftig och frisk. I smaken finns klassiska medelhavsörter, mogna jordgubbar, tranbär och fin mineralitet i avslutet. Sedan 2012, aktuell årgång, är druvorna ekologiskt certiferade. Innehåll: 70 % grenache, 20 % syrah, 10 % mourvédre och övriga sorter. 

963317

Les Cailloux 2012, nr 79121. 299 kr. FS

En av få påvar, som också ligger i fast sortiment. Positionen känns given. Alkohol, frukt, syra; allt har en harmonisk balans och bjuder på direkt tillgänglighet. Saftig, läskande frukt och syrliga röda bär som tranbär, granatäpplen och vildhallon. Frisk örtighet i form av rosmarin, röd lakrits och timjan. Det är väldigt gott helt enkelt. Silkigt och elegant. Spara? Javisst! Men jag dricker det i höst till lammgrytan med rosmarin, efter lite luft. Producenten Andre Brunel arbetar ekologiskt i sina vingårdar. Hans vinrankor är gamla, över 60 år. Skördeuttaget är relativt lågt, fast frukten är desto mer djup och fokuserad. Innehåll: 70 % grenache, 17 % mourvédre och 10 % syrah och 3 % övriga. 

Les_Cailloux_2010_W-115x420

 

Mas de Boislauzon 2012, nr 95578. 261 kr

En liten familjefirma som drivs av syskonen Christine och Daniel Chaussy. Tillsammans äger de nio hektar vingårdar, där en hektar är uppodlad med gröna druvor. Sedan 2012 är vingården ekologiskt certifierad.  Detta är firmans rena standardcuvée, där man väljer att avstjälka till 100 %. Jäser gör man i cement och lagring sker på en mix av cement och foudres. Frukten är i fokus, tillsammans med den rena, friska syran och längden. Titta gärna i Bolagets beställningssortiment. Där ligger flera viner från Mas de Boislauzon, varav en del med lite ålder… Innehåll: 85 % grenache, 10 % mourvedre och 5 % syrah. 

899199

Amiral G Chateau de Vaudieu 2012, nr 90463. 495 kr

Här kommer den riktiga hyllningen till grenache. Amiralen består faktiskt av 100 % grenache. Frukten har därefter spenderat 18 månader på 600 liters fat. Så här snackar vi ren, skär och vacker grenachefrukt. Uppvaktande och praktfullt, fullmatat med söta skogsbär, vildhallon, jordgubbar och varma örter. Första årgången av detta vin kom 2010.Vingårdarna består av 70 ha, varav 10 ha är odlat gröna druvor.  Amiral G, hette mannen som byggde slottet 1767. Ett vin, och hus, som har kammat hem rejäla poäng hos Parker, WS, Galloni m.fl. Hos mig med. 

Domaine de Nalys Chateauneuf-du-Pape 2011, nr 71813. 249 kr. BS

Domaine de Nalys är nästan mer kända för sina vita viner, då de producerar omkring 20 % vit Chateauneuf-du-Pape. På vår svenska marknad finns än så länge ett vin och det är väldigt rött. Men inte väldigt Chateauneuf-du-Pape. Stilen är mer sval, frisk och faktiskt lite återhållsam. Bären går åt det röda, syrliga hållet. Örterna är färska och lindas in i fin syra och mineral. Namnet Naly, kommer från de första ägarna, som förfogade över slottet fram till den franska revolutionen. Slottet är ett av de få, som odlar (och använder) samtliga tillåtna druvor. 13 stycken. Innehåll: 48 % grenache, 34 % syrah och 18 % övriga druvor. 

Tillfälligt slut hos leverantören, enligt Systembolaget. Det ska fyllas på i slutet på veckan, säger importören.

 

Snabb årgångstabell:

2009: ett mycket varmt år. Tack vare regn i september, fick man en fin stor skörd.

2010: toppårgång, som vinner på lagring. Mindre skörd än 2009. 

2011: tillgånglig och fruktig årgång, som är direkt god och drickbar. Klart godkänd.

2012: balanserad och bra årgång, med jämt väder.

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer