Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
cava
Skriven av Sofia Ander

Cava versus Corpinnat

Det är inte så dramatiskt som det låter. Bryter vi ner ordet Corpinnat, hittar vi både ordet hjärta (cor) och stenig (pinnat) som syftar på den steniga jordmånen i Penedés. Men som bekant tycker man om att gå sin egen väg i Katalonien. Något vi nyligen har fått se inom produktionen av cava. 

Cava Versus Corpinnat

Corpinnat som organisationen heter formades redan 2015, då under namnet L’Associació d’Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC). Vid den tiden bestod man av sex medlemmar. Under det gångna året har antalet vuxit till nio medlemmar som nu alltså har lämnat D.O Cava helt. Varför? Man kom helt enkelt inte överens. Nyheten kom ut den 30 januari i år och numera måste man se Corpinnat som en stark spelare mot de stora jättarna.

Mer info på deras hemsida: https://www.corpinnat.com/en/

 

Blickar man tillbaka började allt egentligen redan 2012. Året då kvalitetsproducenten Raventós i Blanc valde att lämna DO Cava. Orsaken var just de stora jättarna. Storleken har betydelse, i alla branscher. I vinindustrin kan jättarna lyfta en region, en druva eller plats. Sätta den på kartan och se till att namnet når ut till omvärlden. Denna typ av marknadsföring är bra och nödvändig. DO Cava vill inget hellre än att just deras bubblor ska vara på allas läppar.

Problemet har varit att bubblorna varit desamma. Samtidigt som antalet vinproducenter har gått ner inom DO Cava har produktionen stadigt ökat. Enligt siffror från 2017 låg den årliga produktionen på 252 miljoner flaskor. En ordentlig ökning från 198 miljoner år 2000. Storhus som Codorniu, Freixenet och García Carrión (Don Simon m.m) står troligen för minst 80 procent av den totala produktionen av all cava inom DO. Något måste hända. Cava är inte bara sprattelvatten för 4-6 euro på hyllan. Raventós i Blanc urträde var bara ett första steg. Några år senare formades Cava de Paratje, för att belysa kvalitén och framstående producenter. Mer om detta kan ni läsa i min artikel nedan.

Vilka producenter ingår i Corpinnat?

Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Freixes, Júlia Bernat och Mas Candí.

Vilka är kraven för att få släppa en cava med namnet Corpinnat?

Druvorna måste vara lokala och komma från ett specifikt område, som spänner över 22.000 hektar inom D.O Penedes. Producenten får köpa druvor, men endast upp till 25 procent. De köpta druvorna ska dessutom kosta minst 0.70 euro per kilo.

Druvorna ska vara ekologiskt certifierade och måste skördas för hand. En cava måste innehålla minst 90 procent av de lokala druvorna; parellada, xarel-lo, macabeo och malvasia.

Druvorna chardonnay, pinot noir och trapet får bara utgöra högst 10 procent av den slutgiltiga blenden.

När det gäller rosé är enbart monastrell, garnacha, sumoll och xarel-lo rosat tillåtna.

Allt vin ska vinifieras på vineriet och ska lagras i minst 18 månader på sin jästfällning.

Reglerna är strikta, men inte omöjliga att följa. Åtminstone inte för medlemmarna i Corpinnat. För en bjässe är det svårare.

Vi har sett detta hända förut i vinets värld. Det skakar om. Om så bara för en liten stund, men sedan går det mesta tillbaka till sin vanliga vinlunk. Att det rör på sig är däremot bra. Förändringar behövs, både för konsumenter och för producenter.  Vad Corpinnat kommer göra för cava kan bara tiden utvisa. Vi kan väl skåla för dem, för att de tar ett stort och modigt steg och vågar gå sin egen väg. Den katalanska vägen.

Med det skrivet, ska var och en så klart få välja fritt. Jag kan gladeligen sippa på ett glas enkel cava (den där för 5 euro flaskan) på en stimmig tapasbar i Barcelona. Den kommer släcka törsten och funka perfekt som drink mellan tapastuggorna.

Men cavan med prislappen, låt oss säga 20-30 euro och uppåt, den kommer ge mig mer mer njutning och en vinglädje som varar längre. Allt hänger på när, var och hur.

Här är två bubblande cava förslag. Givetvis ingår de i Corpinnat.

Bodega Torelló Edition Brut Reserva 2012, nr 77806. 189 kr. Beställs i kolli om sex flaskor. Dela med grannen eller dig själv.

Uppfriskande och ren cava gjord på de tre klassiska druvorna, macabeo, xarel-lo och parellada. Svalka dig med örter, citrus, rivet limeskal och mäktiga mineraler.

Gramona Imperial Brut Gran Reserva 2013, nr 97065. 199 kr. 3600 flaskor släpptes i december. De är mer eller mindre slut, men ta en titt i beställningssortimentet. Där ligger årgång 2013 för 219 kronor med flera av sina vänner.

Läckert, intensivt och snyggt. Bli förförd av mogna äpplen, nötter och gula stenfrukter. Gjort på hälften xarel-lo, 40 procent macabeo och en liten skvätt chardonnay.

Cava gramona imperial

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer