Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Cabernet Sauvignon och Kalifornien  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Cabernet Sauvignon och Kalifornien 

Kalifornien och cabernet sauvignon; två riktigt bra vänner. Inte minst i norra Kalifornien. Där blir vänskapen som allra finast. 

Fast vänskap kan komma i många former och färger. Cabernet i Napa anpassar sig likt en kameleont, till odlingsplatsen, klimatet och årgången. Napas höga bergskedjor ger en frisk och svalkande temperatur. Längre söderut, i appellationen (AVA) Santa Cruz, finns ett område som består av flera mikroklimat och starkt påverkas av både dimman och solen från San Fransisco Bay.

Detta ger en uppsjö av spännande och personliga viner. Vad de har gemensamt är smaken och priserna. Cabernet från Kalifornien är bland det godaste, hypade och mest lockande man kan dricka. Det kan också vara bland det mest dyra. Det är svårt att fynda här. Så är det bara. C’est la vie. Så öppna plånboken på vid gavel och njut.

Fyra viner på cabernet sauvignon med olika karaktär

Mayacamas Cabernet Sauvignon 2010, nr 78755. 875 kr. BS

Jag har tidigare tipsat om Mayacamas stiliga chardonnay. Nu har turen kommit till deras cabernet, som är gjord på samma vis. Med frisk och energisk frukt. Mayacamas har alltid behållit sin stil, trots Parker och poängjakt. Sedan några år tillbaka ägs vinfirmant av Charles Banks som haft intressen i Screaming Eagle bland annat. Vinmakare är Andy Erikson som gjort vin hos Harlan, Staglin, Spottswoode och Ovid med flera. Hos Mayacamas skapar Andy en cabernet med elegans, sälta och sval, slank frukt som cassis, smultron och röda rosor. Lagra? Ja i decennier.

mayacamas-cabernet-sauvignon

Mount Eden Vineyard Cabernet Sauvignon 2012, nr 90013. 559 kr. 

Än finns det några små pärlor kvar av denna septemberlansering. 168 flaskor lanserades till vinkällarbutikerna. Så vad väntar du på? Mount Eden tillhör också den svala sidan av soliga Kalifornien. Denna cab klockar in på endast 13 % alkohol och smakar himmelskt av vildhallon, ceder, tobak och avslutar med raska syror och mineraler.

Mount Eden grundades i mitten på 1940-talet i Santa Cruz, en AVA ligger söder om San Fransisco.  Vingårdarna ligger högt upp på bergen och här finns pinot noir, chardonnay och cabernet planterat. Denna cabernet sauvignon är egentligen en Bordeaux-blend på 75 % cab, 22 % merlot och resten cabernet franc som planterades i början på 1980-talet.

 

Shafer Hillside Select 2011, SH2201. Privatimport, kontakta importören. 

Shafer behöver inget förtydligande. Det handlar om voluminösa viner, på klassiskt Napa-manér med riklig frukt, alkohol och smak. Under åren har Shafer däremot dämpat sig en aning. Det är fortfarande stort och omfångsrikt, fast men en ny finess och nyansrikedom.

Doug Shafer som driver Shafer Vineyards hade med sig både nya och gamla årgångar under sitt Sverige-besök i våras. Firmans chardonnay är i toppform (läs mer nedan) och årgångarna 2004 och 2007 av Hillside visar på vinets storhet.

Jag har dock inga problem med att dricka aktuella 2011, som består av 100 % cabernet sauvigon. Frukten, som är liten och mycket koncentrerad, kommer från vingårdarna som omringar Shafer mitt i Stags Leap District.

Svala årgången 2011 ger oss friska och mineralstinna smaker av söt cassis, mogna körsbär och sandelträ. Vinet är öppet och välkomnande med stänk av mocca, söt tobak och dyra fast integrerade franska fat.

”Budgetvinet” Shafer One Point Five går inte heller av för hackor…

shaferhillsideSpottswoode Estate Cabernet Sauvignon 2012, nr 71843. 1399 kr

Robert Parker har utnämnt Spottswoode till Napas svar på Margaux. Trots det är vinerna inga fruktbomber med skenande alkoholhalter. Parker är inte enbart av ondo. Hans 100 poäng för firmans Estate Cabernet Sauvignon årgång 2010 är helt motiverad, om inte snålt!

Spottswoode köptes av paret Mary och Jack Novak i början på 1970-talet. När Jack plötsligt gick bort av en hjärtattack var Mary tvungen att sälja frukten till firmor som Mondavi bland annat, för att kunna klara ekonomin.

1982 blev en sådan stor skörd att Mary beslutade sig för att behålla en av del frukten och producera ett vin under Spottswoodes etikett. Det var början på en säker framtid för denna familjegård där två av Marys döttrar numera arbetar. Helt familjeägda vingårdar i Napa är ovanligt idag.

Estate Cabernet Sauvignon 2012 består av några småskvättar cabernet franc och petit verdot. Ett vin att njuta av idag, till hängmörade biffar eller stoppa långt in i källaren. Det är mycket Bordeaux över vinet. Tobak, ceder och rökiga stenar mixas med cassis, körsbär och en hint av blyerts. Eftersmaken är flott och oändlig.

spottswoode

Titta också efter det vita vinet, en lätt fatad sauvignon blanc som har en prislapp på 399 kr. Urgott.

Vill ha kvar några pengar kvar på kontot innan månadens slut, men ändå dricka amerikansk cab? Prova vinerna från Louis M Martini, Beringer och Chateau Montelena som ligger i något vänligare prisnivåer.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer