Grillad rubbad flankstek, grillstekt potatis, sparris och mandlar med senapskräm

Grillad rubbad flankstek, grillstekt potatis, sparris och mandlar med senapskräm

Inspirerad av Niklas Ekstedt tillagade jag hela middagen på grillen. Men en gjutjärnspanna på grillgallret stekta jag potatis, sparris, lök och mandlar. Härliga smaker med olika texturer som får en lite rökig smak från grillen. Som tillbehör en grillad flankstek med en smakrik rub av anchochili, paprika och senapsfrön. Det blir mer rub än vad som går åt, spara i lufttät burk. För att bygga vidare på senapsfröna i rubben serverar jag en mild senapskräm till. Fredrik Schelin tipsar om passande viner till.

Flankstek med grillstekt potatis, sparris och mandlar med senapskräm

Grillad rubbad flankstek med grillstekt potatis, sparris och med senapskräm 4 port

500-600 g flankstek

Rub:

1 msk stötta bruna senapsfrön

3 msk chili ancho style

2 msk paprikapulver

3 msk muscovado- eller farinsocker

2 tsk nymald svartpeppar

1 1/2 tsk salt

Senapskräm:

2 dl créme fraiche

2 msk grovkornig senap

Tillbehör:

potatis, skalad och delad

grön sparris, i bitar

gul lök, i båtar

mandlar gärna marcona

smör

Metod:

Torka av flanksteken med kökspapper. Krossa senapsfröna lätt i en mortel. Blanda med chili, paprika, socker, salt och peppar. Gnid in kryddblandningen.

Rör ihop créme fraiche och senap.

Förkoka potatisen i saltat vatten tills den är nästan klar, häll av och låt ånga av. Ställ en gjutjärnspanna på grillen och lägg i smör. Stek potatisen tills den får färg. Lägg i sparrisen och mandlarna tillsammans med ev. ramslök. Stek tills allt är mjukt. Salta och peppra.

Grilla köttet med direkt grillning tills köttet nått en innertemperatur på 55 grader, cirka 5–6 minuter på varje sida. Ta steken av grillen och låt köttet vila några minuter innan det skivas tunt rakt över fibrerna. Servera direkt med potatisen och senapskrämen.

Fredrik Schelin dinvinguide.loc:8000
Fredrik Schelin tipsar

Till denna rätt har jag valt ut två runda viner från nya världen som egentligen är värda mycket mer därför använder jag nu ett uttryck som jag egentligen inte gillar: Mycket prisvärda viner! Maträtten har många och kraftiga smaker som kräver ett vin som hänger med i de smakerna, därför har jag valt två personliga favoriter.
Allesverloren Touriga Naçional (nr 2005)
Ett fruktigt vin med härliga inslag av lakrits, plommon, mörka bär, kaffe och kakao med balanserad syra i eftersmaken.

1865 Cabernet Sauvignon (nr 16672)

1865 Cabernet Sauvignon (16672) Pris 119:-

Ett rundfruktigt vin med härliga blyertstoner samt runda mogna svarta vinbär, plommon, kakao och välintegrerat fat.