- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Grillad rubbad flankstek, grillstekt potatis, sparris och mandlar med senapskräm
Grillad rubbad flankstek, grillstekt potatis, sparris och mandlar med senapskräm
Grillad rubbad flankstek, grillstekt potatis, sparris och mandlar med senapskräm
Inspirerad av Niklas Ekstedt tillagade jag hela middagen på grillen. Men en gjutjärnspanna på grillgallret stekta jag potatis, sparris, lök och mandlar. Härliga smaker med olika texturer som får en lite rökig smak från grillen. Som tillbehör en grillad flankstek med en smakrik rub av anchochili, paprika och senapsfrön. Det blir mer rub än vad som går åt, spara i lufttät burk. För att bygga vidare på senapsfröna i rubben serverar jag en mild senapskräm till. Fredrik Schelin tipsar om passande viner till.
Grillad rubbad flankstek med grillstekt potatis, sparris och med senapskräm 4 port
500-600 g flankstek
Rub:
1 msk stötta bruna senapsfrön
3 msk chili ancho style
2 msk paprikapulver
3 msk muscovado- eller farinsocker
2 tsk nymald svartpeppar
1 1/2 tsk salt
Senapskräm:
2 dl créme fraiche
2 msk grovkornig senap
Tillbehör:
potatis, skalad och delad
grön sparris, i bitar
gul lök, i båtar
mandlar gärna marcona
smör
Metod:
Torka av flanksteken med kökspapper. Krossa senapsfröna lätt i en mortel. Blanda med chili, paprika, socker, salt och peppar. Gnid in kryddblandningen.
Rör ihop créme fraiche och senap.
Förkoka potatisen i saltat vatten tills den är nästan klar, häll av och låt ånga av. Ställ en gjutjärnspanna på grillen och lägg i smör. Stek potatisen tills den får färg. Lägg i sparrisen och mandlarna tillsammans med ev. ramslök. Stek tills allt är mjukt. Salta och peppra.
Grilla köttet med direkt grillning tills köttet nått en innertemperatur på 55 grader, cirka 5–6 minuter på varje sida. Ta steken av grillen och låt köttet vila några minuter innan det skivas tunt rakt över fibrerna. Servera direkt med potatisen och senapskrämen.
Fredrik Schelin tipsar1865 Cabernet Sauvignon (16672) Pris 119:-