- Sofia Ander
Cabernet sauvignon – en tidlös klassiker
Cabernet sauvignon – en tidlös klassiker
Vintrender kommer och går. Men cabernet sauvignon den består. Höstens smygande kyla och kommande mörker behöver något tryggt och pålitligt. Något värmande, som ett glas cabernet sauvignon.
Cabernet sauvignon – en tidlös klassiker
Jag älskar cabernet sauvignon. Men jag älskar även en hel drös andra druvor. Men det är något visst med klassikerna, med den tidlösa skaran av druvor. Pålitliga och trygga. Något som i alla fall jag dras till under hösten och vintern. Viner som värmer inifrån och ut. Allt måste inte överraska eller vara nytt. Ibland, eller ofta, får det gärna vara ett välfyllt glas cabernet sauvignon.
Ska man prata trender är cabernet sauvigon inte druvan som kommer på tal. Den slipper det. Måste inte bevisa sig, eller visa sig från någon ny sida.
Men den visar sig absolut från sin bästa sida på många platser i världen. Vare sig det är ett svalt Europa, ett varmt Medelhav, från en kultproducent i Napa, fylligt från Australien, snyggt från Sydafrika eller mer fruktigt och generöst med latino-adress. Den är tacksam på så vis. Tar för sig av terroiren och klimatet. Formar sig, är tålig mot sjukdomar och mognar sent in på säsongen.
Inte undra på att cabernet sauvignon är den mest odlade druvan i världen.
Sydafrika är vinlandet som har gjort stort intryck på mig de senaste fem åren. Både på den röda och vita sidan. För den som letar efter det tidlösa och trygga är cabernet sauvignon från Stellenbosch något bland det bästa man kan dricka. Klimatet är varmt och torrt, men får också svalkande influenser från havet. Jorden är rik på både granit och sandsten och har en förmåga att bibehålla fukt. Det är en terroir som skapad enkom från cabernet sauvignon.
Ett vackert exempel finner vi i Le Riche Cabernet Sauvignon 2021 (nr 91160. 219 kr. 7200 flaskor lanseras 27/10). Här får vi druvans fina rödblå frukt, friskhet och parfymerade toner av sandelträ och tanniner med precision.
Ytterligare ett snyggt exempel med tydligt avtryck Stellenbosch är Ernie Els Major Series Cabernet Sauvignon 2018 (nr 74990, 249 kr, ordervara). Det är stadigt och tätt med djup cassisfrukt och lockande dofter av tobak, cigarr och cederträ.
Fler favoriter från Stellenbosch är bland annat Muratie, Stellenrust, Rust en Vrede, Glenelly, Warwick och Hartenberg.
På andra sidan jordklotet hittar vi röda kalkrika jordar under namnet terra rossa. Just denna jordmån finns i det lilla men ändå omtalade vindistriktet Coonowarra. Det är beläget på Australiens södra kust, och tack vare sitt läge är klimatet hysfat svalt och varierat. Perioder av regn ger naturlig fukt och ser till att grundvattnet har en jämn nivå. Ännu en plats för cabernet sauvignon att trivas på.
Testa Majella Cabernet Sauvignon 2015 (nr 2662. 199 kr, ordervara) som präglas av områdets svalka och har byggt upp en naturlig fräschör, skön sälta och rödbäriga inslag. Ett vin som kan stuvas undan i ett antal år, mycket tack vare förslutningen. Eller så skruvar vi upp till nedan recept.
Upptäck mer från Coonowarra. Leta efter Wynns Coonowarra Estate, en del viner från Penfolds och Leconfield Wines med flera.
Kalifornien, särskilt norrut med områden som Napa och Sonoma är också ett mecka för cabernet sauvignon. Med ett signum som lyder exklusivt, komplext och kultigt hittar man här några av de främsta vinerna i världen. Med en prisbild därefter. Men magnifikt är det! Napa Valley är långt och vidsträckt och omringat av höga bergskedjor på varje sida. Klimatet är torrt och varmt och har stor fördel – närheten till Stilla Havet som ger kylande vindar och dimma som sveper in över gårdarna. Cabernet sauvignon är den okuvade stjärnan i Napa och den druva som gjort området känt. Stilen skiljer sig markant från norr till söder där man hittar 16 olika AVA – American Viticulture Area. De kan jämföras med en appellation. Nere i dalen ligger flera välkända AVA och namn som Oakville, Oak knoll, Rutherford och St. Helena till exempel.
Rutherford är hem till flera välkända och historiska vingårdar. Det är en AVA belägen mitt i dalen, där värme på dagen och kyliga kvällar skapar en perfekt miljö för cabernet sauvignon. Man talar ofta om Rutherford Dust, vilket syftar på vinernas finkorniga tanninstruktur. En smakprofil och stil formad av den komplexa jordmånen. Här finns både vulkaniska inslag tillsammans med sand, grus och lera.
Det är sällan ”fyndläge” i Napa men undantag finns alltid. Ett sådan är Frogs Leap Rutherford Estate Cabernet Sauvignon 2019 (nr 90132. 579 kr. 1200 flaskor lanserades 7 juli)
Ett vin med tydligt ursprung och samtidigt en tydlig fräschör gjort på 93 procent cabernet sauvignon och resterande cabernet franc. Allt kommer från deras egna ekologiska vingårdar. Vi bjuds på svarta och röda vinbär, på vässad blyertspenna, på sandelträ, på fokus och skärpa. Riktigt snyggt, välgjort och hållbart från en av pionjärerna i Napa.
I ungefär samma prisläge hittar vi också Duckhorn, Stags Leap, en del viner från Mondavi, Long Meadow-Ranch och Chateau Montelena, Med många fler.
Fortsatt att upptäcka cabernet sauvignon från olika värdsdelar. Klassiska som mer moderna. Bordeaux kan verka avskräckande och alldeles för exklusivt, men det finns alltid undantag. Läs gärna mer i våra artiklar nedan.
Chile och Argentina har också många välsnickrande viner på cabernet, både på hyllan och i det tillfälliga sortimentet. Norra Italien och framför allt Bolgheri på den Toscana kusten är också två ypperliga platser för den tidlösa druvan.
Matmässigt då? Där ska inte heller krångla till det. Uttrycket biff, bea och Bordeaux säger allt. Precis som burgers and Bordeaux. Låt våra recept inspirera och framför allt göra dig mätt. Och låt vinet göra dig varm, inifrån och ut.
Cabernet sauvignon – en tidlös klassiker
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia