Svenska flaggan
Intryck av Brunello di Montalcino 2018
Skriven av Sofia Ander

Brunello di Montalcino 2018

Anteprima är en tillställning där vinbranschen bjuds in för att prova kommande årgångar. En primeur på franska. Anteprima på italienska. En smygtitt på svenska! Vi har precis kommit tillbaka efter tre dagars intensivt provande, vingårdsbesökande och analyserande av kommande årgång Brunello di Montalcino 2018. 

Brunello di Montalcino 2018

Brunello di Montalcino är en av Italiens, för att inte säga hela världens, stora viner. Stora som i sin karaktär med ett rött skimmer av frukt, stor kapacitet för lagring och med en väl tilltagen prislapp som signum. En flaska Brunello kostar, och har alltid kostat, mycket mer än sina grannar Chianti Classico längre norr ut i Toscana.

Området och vinet har lagt sin ambitionsnivå högt. Högre än Chianti Classico. Tagit mark, nått utanför sin gränser och på så vis lyckats marknadsföra sig som ett av ikonvinerna i Italien. Och världen.

Brunello var det första vinområdet i landet att klassificeras som en DOCG – den högsta kvalitetsklassen för italienska viner. Året var 1980. Redan där sattes ribban. De är dessutom relativt små. Av hela 24 000 hektar är enbart 15 procent av den ytan dedikerad till vingårdar. Brunello står för cirka 2 100 hektar och gårdarna för Rosso täcker lite drygt 500 hektar.

Vinerna görs på uteslutande sangiovese. Lokalt kallad brunello eller brunellino. En klon av sangiovese som har en förmåga att kunna lagras i decennier.

Reglerverken är strikta. En Brunello ska lagras i minst två år på fat. Därefter minst fyra månader på flaska. Lansering ut mot marknaden får dock enbart ske den 1 januari, fem år efter sin skörd. Vinerna som lanseras i januari 2023 är alltså årgång 2018 som vi fick ett smakprov på.

För en Riserva gäller ytterligare ett år. Samma lagringstid på fat och därefter minst sex månader på flaska. Riserva 2017 är den årgång vi kommer att se den 1 januari på marknaden.

Bild från DinVinGuide

Brunello di Montalcino 2018

Clemente Santi var den som skapade namnet Brunello di Montalcino. Han såg till att Brunello blev synonymt med den lilla byn och området Montalcino. Detta var redan i mitten på 1800-talet. Ytterligare bevis på druvans storhet fastställdes år 1869 då Signore Santi fick ett fint silverpris i en viktig vintävling i Toscana för sin röda från 1865. Sonsonen Ferruccio tog därefter över gården.  Han förfinade vinmakningen, fokuserade endast på sangiovese och längre lagring. Jämfört med andra firmor som följde den internationella trenden med bordeauxdruvor och lagring på franska barriquer.

Det tog sin tid för Montalcino att få sitt välförtjänta genombrott. DOCG-klassificeringen banande förvisso vägen och öppnade upp marknaden. I samma veva öppnade också Montalcino upp för turism, med guidande vinturer och vinkällare som bjöd in till provning. Där var de i framkant. Resten är vinhistoria, och med en listning i Wine Spectator 1999 som ett av de främsta vinerna i världen – ja, då var genombrottet klart.

 

Men var befinner sig Brunello idag och hur är den kommande årgången 2018?

Brunello di Montalcino 2018

– 2018 var mer komplicerad än till exempel 2017, berättar Fabian Schwarz på La Magia. Vi fick en hel del regn i september precis innan skörden. De fördröjde druvornas mognad något. För vår del var det svårare att jobba med vår långa maceration på grund av druvornas gröna tanniner och lite ojämna mognad.

– Tittar man på 2017, var det istället lätt att göra viner med stor koncentration enligt Fabian. Vi fick arbeta mer i vingårdarna, särskilt med lövverken för att skydda druvorna från all sol. I slutändan är vi mycket nöjda med både frukten och vinernas djup.

Nästa vingårdsbesök sker hos Donatella Cinelli Colombini, en gård helt ägd och driven av kvinnor. Grundad av kvinnan med samma namn. Donatella är en föregångare som tidigt öppnade upp för vinturism, och framför allt lyfte fram kvinnornas roll i en annars så mansdominerad värld.

Här pratar man också om den regniga årgången, och kallar sommaren för engelsk! September präglades av en hel del soliga dagar, med en temperatur som droppade markant på natten. Det skapade små men koncentrerade druvor med stora smaker. En årgång i en mer klassisk och sval stil, som det var förr. Det krävde däremot en hel del arbete i gårdarna för att förhindra mjöldagg.

– Kanske den sista, enligt Donatella. De påföljande årgångar har kännetecknas av mycket sol och höga temperaturer, inte minst 2022. Med 2018 får vi se både elegans, fräschör och en fin långlivad frukt. 

 

Bild från DinVinGuide

Mina egna intryck av Brunello di Montalcino 2018

Omkring 200 egendomar ingår i konsortiet för Brunello. Av dem valde drygt 130 gårdar att medverka i årets anteprima. Några med enbart ett vin att presentera. Andra med flertalet vingårdsbetecknande viner, Riserva 2017 och även Rosso från årgång 2020 och 2021. Jag fokuserade främst på den kommande årgången 2018. En årgång jag är positiv till.

Efter att ha provat en hel del 2017 ser man tydliga skillnader. Då 2017 är direkt och charmerande med sin öppna frukt och djup, kräver 2018 både tid och kanske också en mer ”van” vinpalett. Årgång 2018 är komplex och framför allt svalare. Syran känns högre, frukten är något mer rödfrisk, något lättare, subtil och tanninerna finkorniga men också tydliga. Det är en årgång som jag skulle ge lite mer tid. Minst ett år och gärna fem innan den korkas upp.

Vinerna kommer synas på våra hyllor i början på nästa år. Något att se fram emot. Innan dess kommer vi däremot att komponera ihop några Brunello-måsten inför julen och önskelistan.

Bild från DinVinGuide

Brunello di Montalcino 2018

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer