Braai – BBQ i Sydafrika

Kärt barn har många namn. BBQ, asado, arosto och grill på ren svenska. Alla länder gillar sitt grillande, särskilt i Sydafrika. Där heter det kort och gott braai, ett ord som kommer från Afrikaans braaivleis och betyder ”grillat kött”.  Läs om Braai - BBQ i Sydafrika.

Grillning kräfva vin. I regel stadiga röda saker, hur veganska, vegatariska och miljövänliga vi än har blivit, så landar det säkerligen övervägande del kött på grillgallret. Med en förhoppning om att vi numera väljer svenskt och bättre kött. Ät gärna kött, men lite mindre mängd och framför allt bättre. Precis som med vin. Drick mindre – drick bättre. 

Till en braai dricker vi så klart viner från Sydafrika. Bättre braai-viner helt enkelt. Jag har valt ut fyra röda i fyra prisklasser och rätt olika stilar.

Tänd braaien, bjud in vänner och familj – braai är lika mycket en social sammankomst som måltid och, bulla upp med vin. 

 

Annons:

Jonty’s Ducks Pekin Red 2017, nr 2243. 119 kr. Fast sortiment, ligger i över 130 butiker.

Ekologiskt, veganskt och med en biodynamisk filosofi – producenten Avondale gillar vi! Nog känns det mest logiskt att köttet som landar på grillen också är ekologiskt. Om du inte går all in och kör veganskt så klart. Alternativ finns ju numera i form av oumph, veganska färdiga burgare och även formbar färs.

Jonty’s Ducks Pekin Red klarar det mesta med sin fruktdrivna blend på shiraz, cabernet franc, petit verdot, malbec, merlot och cabernet sauvignon. I glaset: skogsbär, anis, svartpeppar och fin fräschör med silkiga tanniner.

Org de Rac Reserve Shiraz 2015, nr 75546. 161 kr. Beställning.

Org de Rac är också rätt i tiden. Alla viner är ekologiskt certifierade, veganvänliga och det finns också ett stort hållbarhetstänk kring hela produktionen.

Fruktbomb – fast med balansen i styr. Vi hittar björnbär, blåbär och röda plommon i glaset, som toppas med mynta, svartpeppar, viol och söta, sandiga tanniner. Onekligen shiraz från den nya inbjudande vinvärlden.

Här vankas det hamburgare med rökigt bacon, chipotlemajo och pommes på sötpotatis.

Grillad sötpotatissallad med fetaost.

LÄS MER

Spier 21 Gables Cabernet Sauvignon 2014, nr 2064. 199 kr. Beställning.

Här var det cab! Hela 100 procent och mycket Bordeaux-känsla, fast till en bråkdel av priset. Njut av svarta vinbär, plommon, ceder- och sandelträ, puffar av cigarr, en hint av blyerts och saftiga tanniner. Finfint drickfönster som förenar krypande mognad med fräschör. Vidare lagring är nemas problemas för 21 Gables, det handlar snarare om tålamod.

Nu är det läge att lägga finköttet på grillen, gärna ihop med grillade grönsaker som paprika, zucchini, sparris och aubergine. Servera med en kräm på parmesan eller hederlig bea.

Spier Wines har en rik och inte minst gammal historia, då man grundades så tidigt som 1692. Idag är man en stor farm som förenar prisbelönta vingårdsbesök med hotell och restauranger. Värt sitt besök om Sydafrika står på önskelistan över resor.

 

Rall Cinsault 2017, nr 95724. 279 kr. 600 flaskor lanserades 17/8 förra sommaren. Det finns flarror kvar.

Jag vet inte vad du gjorde förra sommaren, men tydligen köpte du inte upp Rall Cinsault. Som sagt, flaskorna borde vara slut för länge sen. Det här är ett vin i tiden. Saftigt, slankt och superhippt. Rall has it all. Kanske är det fel ursprung (läs Frankrike) och kanske måste det vara en halvnaken kvinna på etiketten eller något åt mer obskyrt. Jaja, det är ändå insidan som räknas och den är inte dum. 100 procent cinsault, druvan som korsades med pinot noir och skapade pinotage. Jag dricker heller ren cinsault och gärna denna tjusiga sak från Rall.

Den stora kupan rymmer vilda hallon, mogna jordgubbar, rödsyrliga bär, anis, peppar och uppfriskande mineralsälta. Perfect match till grillad hjortkorv eller glad Bjärekyckling med en sallad på färskpotatis och fetaost.

Läs mer


Fler artiklar