Svenska flaggan
Boxning, burgare och buteljerad bourbon-kärlek i Louisville, Kentucky
Skriven av Sofia Ander

Boxning, burgare och buteljerad bourbon-kärlek i Louisville, Kentucky

Louisville är Kentuckys största stad. Dock inte huvudstad. Det är lilla Frankfort, med sina 30.000 invånare. Louisville har över 700.000. Lägg till några förorter och siffran landar på en halv miljon till. Störst alltså, men knappast bäst eller snyggast. Det är en stor och lite spretig stad. Men en mycket bra utgångspunkt och start för den som vill prova, dricka, uppleva och köpa bourbon. Det ville jag.

Först och främst bör man lära sig hur Louisville uttalas. Bort med bokstaven ”s” så är du välkommen. Efter några bourbon innanför västen är det mycket enklare. Lita på mig. 

Och bourbon är inte svårt att hitta. Den amerikanska whiskeyn baserad på majs finns över allt i alla former. Butiker, besökscentrum, krogar och barer. Det mesta har något med bourbon att göra, även om de stora destillerierna ligger utanför centrum. Frankfort och den ännu mindre staden Bardstown är också två meckan för den som är sugen på en on the rocks eller två. Men låt oss stanna kvar i Louisville, här finns några måsten av bocka av mellan sipparna. 

Börja dagen med lite boxning. Det gör man som bäst på Muhammed Ali Center, vilket är lika mycket ett hyllningscenter som ett museum till denna stora idrottsman. Muhammad som föddes i Louisville slogs lika mycket för sig själv som för de mörkhyades rättigheter. Museet ger en bra inblick i USAs historia och tidsandan som präglade landet under hans storhetstid. 

https://www.tripadvisor.se/Attraction_Review-g39604-d587544-Reviews-Muhammad_Ali_Center-Louisville_Kentucky.html

Boxning blir man hungrig av. Burgare och musslor kanske? Det intas bäst på charmiga Mussel & Burger, som just serverar blåmusslor i alla smaker, hamburgare i alla stora storlekar och givetvis bourbon därtill. Ett tips; Moules Basquaise. Och en Manhattan. 

https://www.mussel-burger-bar.com

 

Bild från DinVinGuide

För den som fortfarande känner sig sportig kan man slinka in på basebollmuseet som ligger i närheten. Stället går inte att missa. Om man dock vill missa det, rekommenderar jag istället ett besök på Michter’s, en relativt ung bourbonspelare som nyligen öppnade sitt besökscentrum på samma gata, Main Street. En gata som förövrigt är riktigt trevlig med vackra gamla tegelfasader, många butiker och krogar.

https://www.sluggermuseum.com

 

Bild från DinVinGuide

Michter’s öppnade upp sitt lilla destilleri på Main Street mitt i Downtown i början av året. Här kan man ta del av produktionen i alla led, prova deras olika bourbon, shoppa loss (alla behöver väl en ny keps) och framför allt avsluta med en top notch cocktail i baren The Bar en trappa upp. Något av ett måste efter museum, lunch och en guidad tur i whiskeyns värld. Michter’s Kentucky Straight Bourbon finns för övrigt i fast sortiment om man vill njuta på direkten. Och det vill man.

https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/michters-58701

På samma gata ligger flera andra destillerier i mindre format. De flesta, inkluderat Michter’s, har sina större verksamheter utanför Louisville. Men denna typ av center har börjat växa fram i innerstan de senaste åren. Lika bra för oss turister som i marknadsföringssyfte. På vägen till vårt nästa besök passerar vi Evan Williams och ser skyltar till andra kända bourbonproducenter som Old Rabbit Hole och Angel’s Envy med flera. Man behöver inte gå långt för sin nästa bourbon.

 

 

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

Vårt mål var Old Forrester, där vi smidigt och enkelt hade bokat ett besök via hemsidan. Old Forrester är av de äldsta bourbonproducenterna och de var först med att buteljera sin gyllene dryck under namnet bourbon. Deras destilleri på Main Street är däremot nytt och inhyser givetvis en lockande bar; George’s Bar, där man kan avsluta eller kanske inleda sin tur.

https://www.oldforester.com

 

Bild från DinVinGuide

Nästan vägg i vägg med Old Forrester ligger Doc Crows, en krog med eget rökeri och alltid färska skaldjur på menyn. Kentucky är trots allt en del av den amerikanska södern, så sydstatsmat med mycket bbq och friterat hör till. Mat som förövrigt är en riktigt lyckad kombination med lätt rökig, fyllig och lite kola-smakade bourbon. Vi har fått tips om Doc Crows från flera håll. Bord bokas, pinfärska ostron inleder middagen, som avslutas med bbq och bourbon.

http://doccrows.com

 

Bild från DinVinGuide

Det får bli en sängfösare på vägen hem. Det är seden i Louisville. Barer är det knappast någon brist på, men allt är inte bra bara för att det är mitt i bourbonbältet. Lite googlande styr oss till Meta, en bar med en stripklub som närmaste granne. Strippandet hoppar vi över. Det blir en stram, bitig och oerhört läcker Old Fashioned istället. Meta är mycket hipster och Södermalm á la Stockholm, samtidigt som drinkarna är precisa ooch moderna utan onödig sötma. Meta vaggar oss till sömns och gör oss redo för sista dagen.

https://www.metalouisville.com

 

Bild från DinVinGuide

Ingen USA-resa utan en stor stek. Vi har fått tips om Jeff Ruby’s, ett amerikanskt steakhouse med extra allt. Jeff Rubys är inte billigt någonstans. Men det är livligt, läckert, och ofantligt gott. En institution i stan dit man går för att bli sedd och mätt. Det är med andra ord valuta i din dyra och hängmörade stek.

Vi har bokat bord flera veckor i förväg – det är ett måste på en krog av denna kaliber. En värdig och köttig avslutning på några intensiva dagar i Louisville. Som uttalas utan s. Allt blir enklare efter en bourbon. Eller två.

https://www.jeffruby.com/louisville

Bild från DinVinGuide

Resa till Louisville

Från Arlanda; vanliga färdvägar innebär en mellanlandning i till exempel Chicago.

Louisville flygplats ligger strax utanför stan. Räkna med 10-15 minuter för att ta dig in till centrum.

Frankfort, Kentuckys huvudstad, ligger en timme österut. Hyr gärna bil över dagen för att komma ut på vischan och se dig omkring. Bardstown, ett annat betydande bourbon-stopp, ligger också en timme bort, söder om Louisville.

Hotell vimlar det av.

Boka The Brown Hotel för den ultimata klassiska upplevelsen.

Eller Omni Hotel om du söker något modernt.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer