Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bodegas Garzón vill sätta Uruguay på vinkartan
Skriven av Sofia Ander

Bodegas Garzón vill sätta Uruguay på vinkartan

Uruguay, ett land med tre miljoner invånare och lika många turister under sommarperioden. Inte undra på att det mesta av landets vinproduktion korkas upp på plats. Bodegas Garzón vill ändra på det och sätta Uruguay på vinkartan

Bodegas Garzón vill sätta Uruguay på vinkartan

Uruguay är relativt anonymt på den svenska vinmarknaden. Det har lanserats något vin då och då, ofta på tannat som är något av landets signum. Men inte tillräckligt mycket för att lämna ett större avtryck. Vilket gjort att det har det varit tyst vilket det inte borde vara när det handlar om ett sydamerikanskt land. De ska höras och synas. Nu kanske deras tid är inne. 

Bodegas Garzón har kommit långt på sina korta tid. De första vinstockarna planterades för bara 11 år sedan, redan då med lite udda druvor som marselan, albariño och viognier. Idag, ett litet drygt decennium senare består ägorna av hela 220 hektar, allt uppdelat i olika parceller med tydlig inriktning på mikroklimat och terroir. 

Det hjälper så klart att ha en mångmiljardär i ryggen, den argentinska affärsmannen och ingenjören Alejandro Pedro Bulgheroni. Han äger idag 15 vingårdar i Australien, Sydamerika och en hel del däremellan. Men pengar gör inte allt. Alejandro har förvisso möjlighet att investera i hur många vingårdar som helst, med det handlar också om att förvalta och att göra det bra. Han verkar onekligen ha lyckats. Vinpassion verkar det inte finnas någon brist på. 

https://www.bulgheroniwine.com

Som hjälp på traven har man anlitat Alberto Antonini, en av de främsta vinkonsulterna i vinbranschen idag. Alberto var den som hittade platsen där Bodegas Garzón befinner sig. 

Bodegas Garzón vill och kommer – de har nog förresten redan satt – Uruguay på vinkartan. Platsen man valde för vinodling ligger bara 15 kilometer in i landet, nära Atlanten. Jordmånen består till stor del av granit och stora stenar som ger bra dränage. Det är samtidigt en regnig del av landet, så jorden får alltid det vatten som behövs. 

Vinmakaren German Bruzzone, berättar att man har planterat 12 olika sorters druvor. 

– Vårt fokus ligger på albarino och tannat. Vi ser även bra potential för cabernet franc och marselan. Att albariño fungerar så bra här är tack vare vår terroir. Den har faktiskt likheter med den i Galicien. 

– Vi är inte ekologiskt certifierade, utan tittar istället på helheten. Vi är idag certifierande inom LEED Sustainable – (Leadership in Energy and Environmental Design) – som tar hänsyn till allt. Vattenförbrukning, återvinning, återanvändning med mera, berättar German. 

Det ser ut som om turisterna får tänka sig om. Allt vin kommer inte längre finnas tillgängliga bara för dem. Uruguay överraskar och inspirerar, även den mest kräsne vindrickaren. Sympatiska priser, lite ovanliga druvor, personliga och framför allt goda viner lockar i alla fall mig till köp.

Det bästa tiden att besöka landet är under jul och vinter. Under våra kallaste och mest mörka månader. Då kan räkna med en medeltemperatur på omkring 30 grader. Plus alltså. Under februari och mars är det skördetid, är du snäll så får du kanske vara med på Garzón och skörda. Middagen kan man sedan inta på vingårdens restaurang Bodega Garzón Restaurant, som drivs av Francis Mallman en av Sydamerikas mest kända kockar. 

Är det bara jag som börjar kolla på biljetter till Uruguay? 

 

Provade viner från Bodegas Garzon

Pinot Noir Rosé 2019, nr 99458. 129 kr. Lanseras i små partier den 7 juni. 3000 flaskor.

Krispig sommarsvalkare som är svår att inte falla för. Läckert bärig med smultron och granatäpple i glaset som toppas med mineral och rosépeppar. Bra törstsläckare till somriga sallader med jordgubbar, fetaost och mynta.

Albariño Single Vineyard 2018, nr 99351. 240 kr, lanserades i små partier den 26/4. 360 flaskor. Finns kvar i fåtalet butiker.

Djup och intensiv och samtidigt fräsch och renande med mineral, sälta och syra utan slut. Häftig doft och smak av gul och grön melon, syrlig carambole, vit persika och örter som salvia och mynta. Prova till fisktacos med lite chilimajo eller tartar på lax eller tonfisk.

Garzón Reserva Tannat 2017, nr 3210. 119 kr. Fast sortiment, finns i över 100 butiker.

Inbjudande och fruktmättad med stor personlighet och attityd, Tanninerna är söta, med finns där,  och lindas in ännu mer av skogsbär, plommon, viol, sötlakrits och puffar av lite tobak och torkade örter som hänger kvar i eftersmaken. En trogen vän i grilltider.

Garzón Cabernet Franc 2017, bonusvin. Kanske anländer till Sverige en vacker dag. Man kan alltid hoppas.

Saftigt och flörtigt med florala toner av plommonfrukt, mängder med röda krispiga bär, viol, en liten hint av blyerts, nymald svartpeppar, örter och ordentligt med uppfräschande sälta.

 

Kort fakta Uruguay

Huvudstad: Montevideo

Invånare: 3 miljoner

Kända och stora grannar: Argentina och Brasilien

Språk: Spanska.

Hemsida Bodegas Garzón: https://bodegagarzon.com/es/

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer