Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bobal når nya höjder i Spanien - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Bobal når nya höjder i Spanien

Vi rivstartar vårt nya tema Spanien, med något lite udda, lite oupptäckt och framför allt kul och spännande. Bobal så klart!

Det gör som bobal unik och extra intressant är att den är helt trogen Spanien. Den kommer därifrån och odlas bara där. Den exporteras dock till andra länder, som tur är. 

Ursprunget är Utiel-Requena, en D.O och region i Valencia. Läget är den östra delen av mellersta Spanien, med Manchuela som granne i syd och det stora området La Mancha i väst.

Bobal har fått några synonymer under resans gång. Benicarló, bobos, coreana och calenciana bland annat. Ingen av dessa namn används idag. Nu är det kort och gott bobal som gäller.

Druvans bakrund är inte så upphetsande. Det var bulk som gällde, särskilt i La Mancha där vi hittar de största odlingarna på mer än 50.000 hektar. Den hamnade (och hamnar fortfarande) i lättdruckna roséviner eller i enkla och billiga blandviner.

Men flyttar man bobal uppåt, så börjar det hända saker. Producenterna Finca Sandoval och Bodegas y Viñedos Ponce i regionen Manchuela har förstått det.

Gamla stockar och höga höjder har gjort underverk för bobal. Syran blir friskare, alkoholhalten hålls i schack, vinerna får struktur men behåller sin silkiga och fina frukt. Hur smakar bobal då? Peppar, friska örter, plommon, viol, körsbär och anis. Ungefär så. Inte så långt ifrån svalodlad syrah, men samtidigt mycket -det moderna Spanien.

Finns det någon bobal på monopolet? En snabb sökning på deras hemsida gav mig ett resultat på nio viner. Det inkluderar billig rosé, en hel del blends och några dyrare viner i beställningssortimentet. Den mest representerade producenten är Bodegas y Viñedos Ponce, som har flera viner via beställning samt ett gäng med tillfälliga släpp.

 

Bodegan började på allvar för lite drygt 10 år sedan, då sonen i familjen Ponce tyckte att det var dags att producera eget vin. Innan dess såldes all frukt vidare till stora firmor och blev till volymviner. När Juan Ponce tog över vinrodret bestod ägorna av 17 hektar vinodlingar. Numera äger han 35 hektar bobal och även en liten del monastrell, garnacha och den gröna druvan albillo bland annat. Bobal är alltså firmans huvudrollsinnehavare och de vet hur den ska hanteras. Styrkan ligger i deras kunskap om druvan och tillgången till gamla stockar – de äldsta har en ålder på mer än 80 år. Vi återkommer till de höga höjderna – Ponce har odlingar på hög höjd -minst 700 meter över havet.

Resultatet blir mindre, men koncentrerade skördar där syran och fräschören bidrar till eleganta och riktigt spännande viner.

Jag har provat igenom flertalet viner från Ponce och jag är ett stort fan. Vinerna har släppts då och då på Systembolaget och det har varit riktigt kul att få lära känna en ny druva. Det finns även ett vitt vin från dem – Reto – gjort på 100 % albillo, ännu en inhemsk druva som förtjänar mer tid i rampljuset. Den finns fortfarande kvar att köpa.

Häng med och smaka!

Las Cañadas Bodegas y Viñedos Ponce 2016, nr 99729. 119 kr. 2000 flaskor släpptes 5/5. Det finns flertalet flaskor kvar. 

Rosé på 100 % bobal, där druvans karaktär verkligen lyser igenom. Jag hittar peppar, stenig sälta, röda syrliga bär och ett direkt korka-upp-begär. Utmärkt till paella, grillad kyckling, tacos utan för mycket hetta och sallad på sotad lax.

P.F Bobal 2014, nr 75957. 181kr. BS

Årgång 2014 var som bekant lite svalare i stora delar i Europa. Även i centrala Spanien, vilket har bidragit till ett något mer slankt och stramt vin. Tanninerna är lite mer uttalade och i doften och smaken finner vi tranbär, körsbär, vit- och svartpeppar, lagerblad och viol. Läskande och gott! Någon som undrar vad P.F står för? Pie Franco är det spanska ordet för oympade stockar – alltså vinrankor som inte har ympats med de amerikanska stockarna.

Årgång 2015 släpptes i april och finns kvar i utvalda butiker. Den är lite mer öppen och generös tack vare ett varmare år. Jag gillade den med och skrev så här inför släppet:

”Peppar, lagerblad, kråkbär, plommon, anis, torkade örter, granit och sälta – ungefär så smakar bra bobal. Riktigt gott alltså. Köp!”

Pino 2013, nr 71222. 250 kr. BS

Pino är en enskild vingård, som är omringad av pinjeträd. Jordmånen består av kalksten vilket ger extra friskhet till detta täta, kryddiga och fint koncentrerade vin. Det är ordentligt druvtypiskt också. Plommon, lagerblad, nymald peppar, anis och lite sälta i eftersmaken. Allt ingår i Pino.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer