Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Stenkonstruktion
Skriven av Sofia Ander

Biodynamiskt vinprat med Seresin Estate

Dags att runda av vårt tema kring ekologiskt och biodynamiskt vin. DinVinguide fick en intervju med en av pionjärerna inom biodynamisk vinproduktion på Nya Zeeland; Seresin Estate. 

Hur hamnar en erkänd filmfotograf, på Nya Zeeland, med visionen om att göra terroirdrivna viner med inriktning på eko och biodynamik? Leah Seresin, som är dotter till Michael Seresin – grundaren till vingården, tar allt från starten.

– Under min uppväxt, reste vi all tid mycket tack vare min pappas arbete. En period bodde vi i Chianti, omringade av natur och vingårdar. 

Intresset för vin kom naturligt, särskilt på en sådan plats. Michael, som ursprungligen kommer från Nya Zeeland, fick chansen att ta över en vingård i Marlborough. Året var 1992.

Fokus var alltid att göra rena, matvänliga viner med terroir. Precis som i Chianti. Naturen och miljön var dock det viktigaste. Vingården sköttes helt ekologiskt från första början. Nästa steg var givetvis att vara helt biodynamiska också.

-Biodynamisk odling var, för oss, det enda sättet att nå bästa resultat, berättar Leah. Vinerna ska vara friska och tillgängliga, utan att vara ”funky”.

-Sedan 2006 har vi arbetat helt biodynamiskt och självklart är vi certifierade enligt Demeter. I år firar vi alltså 20-års jubileum. 

Tror du att det är lättare att vara eko/bio-producent i Nya Zeeland?

– Bra fråga, konsumenter och vinfirmor är nog mer öppna för det. Vi har alltid värnat om vår miljö och nya zeeländare spenderar mycket tid ute i naturen. 

Har ni varit en inspirationskälla för andra vinproducenter i landet?

-Absolut! Vi är en av de största bio-odlarna i landet.

Hur ser framtiden ut för Seresin?

-Vi experimenterar alltid. Vi har bland annat gjort ett vin helt utan svavel, dock enbart för den inhemska marknaden. Vi får se hur det utvecklar sig. Seresin vill gärna få ner halten av svavel i vinerna, så det jobbar vi alltid på.

-Vi har även odlat en del syrah, en ny druva för oss. Nästa steg blir mousserande vin. Konsulter från Champagne ska komma och hjälpa oss i detta spännande projekt. 

Vinprat gör vem som helst sugen på vin. Leah häller upp ett glas från serien Momo, Seresins andravin. Momo-vinerna är ekologiska, men inte biodynamiska. Tre viner från Momo ligger i beställningssortimentet.

Momo Sauvignon Blanc 2014, nr 78400. 165 kr

En mycket friskt och rent vin, med återhållsamma sauvignon-toner. Fullmatat med fläder, citron, krusbär och mineral.

Momo-Sauvignon-Blanc-79x300

Vi går över till Seresin Estate och provar några pinot-viner, det enda röda som produceras. Michaels favoritdruva och den dominerande röda på Nya Zeeland. Dessa ligger också i beställningssortimentet.

Leah Pinot Noir 2011, nr 78397. 258 kr

En pinot med struktur, örter och läskande frukt som tranbär, vildhallon, körsbär och plommon. Döpt efter dottern.

Rachel Pinot Noir 2011, nr 76582. 334 kr

Ett något mjukare vin, med söta tanniner och frukt som jordgubbar, hallon tillsammans med lite choklad och lakrits. Ett av toppvinerna, som också fått sin namn från en av Michaels döttrar.

3750-05_NV-91x300

Seresin importeras av Wicked Wine

Hemsida: http://seresin.co.nz

 

Kort fakta om Seresin.

Alla viner från Seresin Estate kommer från tre olika vingårdar. Noa Vineyard, Tatou Vineyard och Raupo Vineyard. Fokus ligger så klart på pinot noir och sauvignon blanc. Man har även planterat chardonnay, pinot gris, riesling, viognier och gewürztraminer. Hela gården är egentligen en stor farm, på cirka 170 hektar, där två tredjedelar är uppodlat med vinrankor. Resten består av olivträd, grönsaker och betesmark för alla djuren. All frukt handskördas, handsorteras och man använder enbart vildjäst. Vinerna är dessutom vegan-vänliga.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer