Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bäst i test - vitt från Italien - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Bäst i test – vitt från Italien

Redaktionsprovningarna tuffar på. Idag landar vi i Italien och siktar in oss på lokala viner, med inhemska och intressanta druvor. 

Bild från DinVinGuide

I Sverige ligger Italiens röda viner i topp – på Systembolaget alltså. Vi känner mycket amore för landets kultur, människor, mat, historia och inte minst viner.

Det syns i städerna, där det finns minst en bra italiensk krog per kvarter. Vi lagar ofta pasta hemma och fredagsnjuter gärna med en god hämtpizza. Bra chark och en bit parmesan är en stapelvara i många hushåll. På Bolis hyllor hittar vi meter efter meter med amarone, chianti och appassimento. Vitt? Inte lika mycket.

Låt oss ändra på det. Jag har haft några av mina finaste och godaste vinupplevelser tack vare italiens egna, lokala druvor. Verdicchio är underbart och kan dessutom sparas i flera år. Fiano är stor och smakrik, men saknar inte finess och fokus. Greco di Tufo är frisk och fyllig. Vermentino är krispig och ofta prisvärd. Falanghina som odlas i söder bjuder på läcker tropisk frukt, medan trebbiano som finns över hela landet kommer i många skepnader och efternamn beroende på vilken region den odlas. Listan kan göras ännu längre. Nedan får ni tre druvor till att lägga på vinminnet.

 

Bild från DinVinGuide

1. Monte Tondo Soave 2015, nr 75895. 115 kr. Beställning

Hur ofta dricker du Soave egentligen? Okej, så sällan alltså. Soave, eller garganega som vinet är gjort på, hamnar sällan i mina vinglas heller. Men jag är inte den som är den. Monte Tondo får mig att tänka om och inte minst dricka om. Vinet får även en extra ”like” för priset.

Detta är seriöst, mineralmättat och till och med lite stramt. Vi hittar dofter och smaker av gråpäron, grape, krutrök, mandel, citruszest, flinta och grafit. Här finns också lite våt asfalt i den ihållande eftersmaken. En personlig Soave, gjord på 100 % garganega som ska serveras väl kyld till tartar på tonfisk eller ljust kött. Prova också till antipasti på syrliga ostar och salami med fänkål.

2. Marin 2013, nr 2287. 129 kr. Fast sortiment

En favorit hos redaktionen, som varit med i artiklar tidigare. Här är det också lokalt i form av druvan nascetta från Piemonte, som blandats med riesling. Vi hittar örter som rosmarin tillsammans med tomatlöv och massvis med krispiga citrusfrukter, vit persika och rivet citronskal. Ett vin som bjuder på direkt drickglädje och det lockar framför allt till ordentligt påfyllning. En 50/50 blend.

Korka upp till friterad fisk, rökta räkor, gravad lax och wok med kyckling eller skaldjur. Eller kanske till en osso bucco, se Magnus recept nedan.

3. La Raia Gavi 2015, nr 71027. 154 kr. Beställning

Cortese, hur ofta hamnar det i glasen? Kanske lika sällan som garganega eller ännu värre? Våga prova fler inhemska druvor – de är odlade där av en anledning.

Denna cortese är en rätt stram historia med fina och friska smaker av kokos, nashipäron, vit grapefrukt, vita blommor och aningen riven muskot och vitpeppar. Ett rent vin som enbart har lagrats på ståltank. Njut till färska skaldjur, sushi och sashimi.

Producenten La Raia är både ekologisk och biodynamisk certifierad.

 

De lokala druvorna

Garganega

Garganega är en historisk druva från Venetien, som givetvis har några synonymer. Grecanico dorato på Sicilien och malvasia de manresa från Spanien. Dessa druvor sägs dela samma DNA. Garganega ska också vara delaktig i druvan susmaniello – som odlas i Apulien bland annat – och den har också släktskap med flera andra italienska druvor som catarratto, marzemina och trebbiano toscano.

Häller du en garganega i glaset, kommer den däremot nästan alltid från Venetien, som en Classico eller en söt Recioto. Smakar du på vinet, ska du hitta toner av gråpäron, mandel, citrus och rökig mineralsälta. Några erkända producenter i Soave att hålla koll på är Pieropan, Anselmi, Ca ’Rugate, Gini och Bertani.

Cortese

Cortese hittar vi i distrikten Asti och Alessandria i Piemonte. Den har huvudrollen i vinerna från Gavi, som går under benämningen Cortese di Gavi DOCG. Den nöjer sig även med en DOC-roll, i vinerna från Colli Tortonesi och Monferrato. Historiskt sett producerades vinerna från Gavi som enkla bordsviner till restaurangerna i Genova och Liguriens kustremsa. Tas den hand om väl, får man ett vin med krispig syra och fin citrusfrukt.

Nascetta

Nascetta är en doldis i Piemonte, som på senare tid att börjat växa i popularitet. Det är ju inte helt enkelt att hävda sig emot kändisar som nebbiolo och arneis, men för sitt ändamål är druvan riktigt trevlig. Ändamålet heter fisk och skaldjur. Nascetta har en naturlig hög syra och en fin mineralitet. Vi hittar den främst i Langhe-området, där den även kan gå under synonymerna anascetta och nas-cëtta. Den trivs ihop med vännerna vermentino – som går under namnet favorita i Piemonte – och moscato bianco.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer