Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Barbera för hösten och måltiderna
Skriven av Sofia Ander

Barbera för hösten 

Den tredje mest odlande druvan i Italien, vet ni vilken det är? Trots hård konkurrens i form av både inhemska och internationella druvor blir det en lokal druva som kammar hem hektaren. Druvan heter barbera.

Barbera för hösten

Barbera är till och med den mest utspridda druvan i Piemonte. Den har också varit duktig på att sprida sina rankor till andra regioner som Emilia-Romagna, Apulien, Sardinien, Kampanien och Sicilien. Utanför landets gränser hittar vi barbera i bland annat USA, Australien och Argentina. 

Piemonte är dock druvans hemort och där finner vi över 28 000 planterade hektar och flertalet ursprungsbeteckningar. Barbera d’Asti DOCG, Barbera d’Alba och Barbera del Monferrato DOC. Alla tre appellationer tillåter 15 % andra druvor, som freisa, dolcetto och grignolino i blenden. 

Högst ansedda och högst prissatta är vinerna från Alba, fast barbera blir bara bättre och bättre i hela regionen. Vinfirmorna tar numera druvan på allvar. Man vågar blanda in ekfat – fast med försiktighet – och samtidigt hålla nere skördeuttagen. Monteferrato har börjat segla upp som en värdig utmanare till Alba. Speciellt med ursprungsbecteckningen Nizza DOCG, som ligger i Monferrato. Nizza klassificerades förr som Barbera d’Asti, men fick en egen klassificering år 2014 – Nizza DOCG. Något som har lyft vinerna och tydligt visar vad terroiren i Monferrato kan göra för druvan. I Systembolagets sortiment däremot kommer nästan all barbera från antingen Alba eller Asti. Bara några få har ursprung Monferrato. Vinerna från Nizza Monferrato är mer uttrycksfulla och mer strukturerade än övriga barberaviner från Piemonte och väl värda att leta efter.

 

 

Det gäller dock att tackla alkoholen i barbera. Den har en tendens att skjuta iväg. Att värna om frukten, få fram syran och skapa harmoni. Då kan resultatet blir riktigt tilltalade med mjuka silkiga tanniner, aromer av saftiga plommon, björnbär, viol, söt peppar och uppfriskande men samtidigt snäll syra.

Långt ifrån nebbiolodruvans mer krävande karaktär, tanninstrukur och rödsyrliga frukt. Fast barbera kan numera stå på egna ben. Att försöka konkurrera med nebbiolo är smått omöjligt, men att ta sin plats – det har barbera redan gjort.

Barbera går under smeknamnet "il vino del popolo", folkets vin.

Utbudet på barbera har vuxit stadigt i Sverige de senaste åren. Du kan få ett trevligt och välkomnande vardagsrött för en hundralapp. Lägg till en ytterligare en lapp och du får ett mer kraftfullt och komplext vin, bra till finmiddagen. Eller så tar du ett steg till, mot de vingårdsbetecknade vinerna för ett stort vin med lagringskapacitet. Några av de bästa vinerna på barbera kommer från Bruno Giacosa, Elio Altare, Domenico Clerico, Scavino, Corregia, Il Botolo och Michele Chiarlo bland annat.

Matmässigt så? Det italienska köket är ett snabbt men enkelt svar. Till de mer lättsamma vinerna på barbera; tänk chark, goda ostar, oliver och varm focaccia. Kanske en vardagspasta med en smakrik tomatsås och parmesan. Det behöver inre vara krångligare än så.

Till stilen som har mer frukt och djup, särskilt vinerna från Nizza, krävs mat med samma djup. Goda grytor som puttrat länge, bolognese till exempel eller Pasta all’Amatriciana med sina härliga hetta från chili. Lasagne blir också fint till, precis som en pasta med salsiccia och en skvätt grädde eller melanzane parmagiana.

 

Här kommer ett urval av barbera som vi har provat nyligen. Från 100-lappen, till snygga blends och vinerna med lite mer djup och komplexitet.

Cascina Garitina Firina Barbera d’Asti 2020, nr 50915. 119 kr. Ordervara

Klockrent exempel på en inbjudande varje-dag-barbera. Här finns röda körsbär, saftiga plommon och ett örtigt och floralt avslut. En pasta puttanesca är allt som behövs för att förgylla tisdagen.

Di Fatto Monferrato Rosso 2018, nr 91187. 159 kr. 7200 flaskor lanserades 2/9.

Ruskigt god och inte minst kul blend på albarossa, barbera, dolcetto och cabernet sauvignon, med ursprung Monferrato. Här serveras saftiga körsbär, vilda hallon, läskande syror och direkt drick-lycka. Och vilken valuta dessutom! Druvan albaraossa är förresten en korsning mellan barbera och chatus – en gammal druva från Frankrike.

Barbera för hösten och måltiderna    Barbera för hösten och måltiderna

Frasca Barbera d´Asti 2020, nr 57355. 179 kr. Ordervara

Härligt saftig, frisk och livfull i sin stil med ett bra lyft i frukten. Röda körsbär, blåbärsris och toner av viol och lavendel lindas in av silkiga tanniner i denna flörtiga och frodiga barbera. Njut till en gräddig pasta med svamp eller smörstekta kantareller på surdegsbröd.

Barbera d’Asti Gustin Rovero 2019, nr 95503. 199 kr. 6000 flaskor lanserades 19/8.

Saftig och tjusande, precis som en ung barbera ska vara. Det blir många check på barbera-listan: plommonfrukt, körsbär och en aptitretande syra som längtar efter en pasta med salsiccia eller mustig amitriciana. Ekologiskt certifierad.

Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2020, nr 74201. 199 kr. Ordervara

Tillförlitlig vinbygge från Borgogno. Frukten kommer från två vingårdslägen; Cannubi och Liste, som vanligtvis är dedikerade till nebbiolo. Det är ett smart drag som ger vinet extra komplexitet, silkiga tanniner och ett skönt driv i syran. Här finns gott saftiga skogsbär, plommon, viol och smakrika örtkvistar. Ett höstvin on point med eko-cert.

Barbera för hösten och måltiderna    Sofias tips - tillfälligt sortiment 19 augusti 2022  Barbera för hösten och måltiderna

Barbera för hösten

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer