Svenska flaggan
Asado med rött vin
Skriven av Sofia Ander

Asado och rött vin – grill i Sydamerika

I Sydamerika grillar man. Punkt slut. Och man grillar allt. Korvar, tunntarmar, bräss, revben, flankstek, killing och tro det eller; till och med grönsaker. Men en vegetarian kommer ändå vara tom i kistan i latino-land. För här är det kött som gäller. Som sköljs ner med rött. Asado med rött vin.

Asado med rött vin

Asado är också namnet på en social tillställning där grillen går varm och där skvallret och vinet flödar. Nästan alla länder i Sydamerika har någon form av vinodling, men det är Argentina och Chile som står för den största produktionen. Länder som Uruguay är på gång och även Brasilien överraskar med klart godkända mousserande viner. 

Vi har provat, gillat och skrivit. Här kommer några av våra latino-tips till din kommande asado. Ett vin ligger i fast sortiment, två anlände nyligen i små partier och en argentinare får beställas från Danmark. 

Det är bara att gilla och grilla!

 

Fast sortiment

Garzón Reserva Tannat 2017, nr 3210. 119 kr. Fast sortiment, finns i över 180 butiker.

Uruguay är som sagt på gång. Särskilt när det kommer till druvan tannat som har slagit sig till ro i landet. I Europa hittar vi den främst i Madiran i Frankrike. Där formas den till riktiga fullblod med tät frukt, tanniner för resten av livet och ett rop på lagring. I Sydamerika blir den lite snällare, lite mer solmogen och läckert fruktdriven.

Kul tillskott i fasta sortiment för inga pengar alls. För 100-lappen + 19 kronor ingår söta och smygande tanniner, mosade skogsbär, plommon, viol, anis, cigarrpuffar och friska örter.

Garzón är en up-and-coming-producent som vi gärna ser mer av. De producerar även skön albariño, ett vin som lanserades tidigare i våras och fortfarande ligger och kluckar på hyllorna.

Bild från Dinvinguide

Tillfällig lansering x 2

Bodegas Toneles Fuego Blanco Malbec Syrah 2016, nr 95001. 189 kr. 2400 flaskor lanserades den 2/8.

Argentina och malbec är som katt och kattmynta, som löjrom och champagne. En bra kombo alltså. Som många andra druvor har även den sitt ursprung i Frankrike. Den odlas fortfarande i Bordeaux och Cahors bland annat, men Argentina har gjort den till ”sin” och de gör mästerliga viner på malbec.

Det rör ordentligt på sig i Sydamerika, inte minst i Chile och Argentina. Vinerna blir snyggare, renare och mer tillgängliga för varje tappning. Mer frukt, lite kortare tid på fat och ett tydligare ursprung.

Denna malbec/syrah-blend visar upp allt det där med sina mineraler, hoppande syror, röda och mörka skogsbär, örtkvistar och flörtiga framtoning.

Bild från Dinvinguide

Glup Cinsault 2018, nr 92117. 159 kr. 2000 flaskor anlände den 2/8.

I samma veva den 2 augusti anlände även ett kul vin från Chile, som bockar av det mesta som sociala medier och coola vindrickare vill ha idag. En etikett med attityd, nymodern druva och josig frukt. Det roliga med Glup är herrarna bakom. En fransk vinmakare – Julio Bouchon och en sydafrikan – David Nieuwoudt från Cederburg bestämde sig för att göra vin ihop. Sydamerika mötte Sydafrika och Glup föddes.  Idag hittar vi Glup Chenin Blanc och så klart Cinsault från dem.

Svalt, trendigt och väldigt gott att bara glupa i sig. Röda vilda blommor, röda vilda bär och levande syror i glaset. Källartemperatur, stora kupor och sol är allt som behövs för en bättre kväll.

Bild från Dinvinguide

 

 

Bild från DinVinGuide

Nätbutik i Danmark

Mairena Blend 2015, Five Clover Wines. Nätbutik i Danmark. 155 dkk, 219 kr.

Argentina fortsätter att leverera finvin utan att tömma börsen. Här får vi dessutom tre druvor på köpet: 50 % cabernet franc, 30 % malbec och 20 % bonarda.

Bonarda är landets näst mest odlade druva efter malbec. Stilen är lite mer rödbärig och frisk och den gör sig därför utmärkt i blends med tyngre malbec och cabernet sauvignon till exempel.

Mairena Blend är oväntat läskande med renande och svalkande syror, toppat med torkade örter som mynta och lagerblad. Frukten är djup med finfin balans och fräschör. Njut av röda plommon, mogna jordgubbar, vildhallon, röda vinbär och söta kryddor.

Bild från Dinvinguide

Alla viner från Five Clover Wines säljs via Nordic Wine Box, som är registrerade för skatt och moms i Sverige. Du står alltså bara för frakten på 199 dkk. Frakten är fri för beställningar över 12 flaskor eller 1500 dkk. Mer info på: https://www.nordicwinebox.com/importers/ 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer