Svenska flaggan
Aligoté - en druva som är på g!
Skriven av Sofia Ander

Aligoté – en druva som är på g!

Från Kir, drinken med vitt vin och crème de cassis, till rena och uppfriskande vita viner. Druvan aligoté har kommit en lång väg.

Aligoté – en druva som är på g!

Inget ont om Kir. Den har sin historik och döptes faktiskt efter en borgmästare i staden Dijon i Bourgogne; Herr Felix Kir. Den ursprungliga drinken gjordes på aligoté – enkel sådan – och en skvätt svartvinbärslikör, då vinbönderna ansåg att vinet för surt och strävt. Den fick senare en uppdatering och blev Kir Royale med en skvätt mousserande vin i. 

 

 

Låt oss ta bort bort det mousserande vinet samt likören och titta på druvan aligoté i sin renhet istället. 

Druvan är en korsning mellan pinot noir and gouais. Den är lite som chardonnays sura och mer svåra lillasyster. På grund av det har många gamla planteringar ersatts av chardonnay i Bourgogne. Aligoté har dock odlats där sedan 1600-talet. Tillsammans med chardonnay är aligoté den enda av två tillåtna gröna druvor i området. Vi hittar den framför allt i trakterna kring byn Bouzeron, i Côte Chalonnaise. Det är den enda kommunala appellationen för aligoté – Bouzeron AOC. Ett vin som måste innehålla 100 procent aligoté. Står det Bourgogne Aligoté AOC på flaskan är det däremot tillåtet att tillsätta 15 procent chardonnay i vinet. Den ingår också i en del mousserande viner, som Crémant de Bourgogne. Idag består de totala odlingarna av cirka 1700 hektar i hela Bourgogne. Det finns även odlingar i Östeuropa, Ryssland och Schweiz bland annat.

Det är alltså ingen ny eller modern druva. Lite trendig börjar den kanske ändå bli. Framför allt så börjar den se nytt ljus i Bourgogne.

 

De senaste 10 åren har aligoté fått ett uppsving, berättar Sébastien Roux under en Zoomtasting. Sébastian driver vinhuset Domaine Roux tillsammans med sin bror Mathieu sedan några år tillbaka. Firman grundades redan på mitten av 1850-talet i Saint-Aubin. Inriktningen har så klart alltid varit chardonnay och även pinot noir.

– Fast aligoté är på gång, fortsätter Sébastien. Den har alltid setts som en enkel druva, och misstaget man gjorde förr var att skörda den för tidigt. Numera värnar man mer om druvan och ger den tid att mogna. – Vi låter även vår aligoté ligga ett år på jästfällningen, det ger mer djup och koncentration i smakerna.

Idag finns också en vinorganisation, Les Aligoteurs, som består av cirka 30 medlemmar och vinodlare. Deras uppgift är att marknadsföra aligoté, arrangera provningar och helt enkelt lyfta druvans anseende.

Hemsida Les Aligoteurs: https://aligoteurs.wordpress.com

Vi får samma svar av Fredredic Barnier som är vinmakare hos Jadot. Han bekräftar att agligoté är en druva vi kommer få se mer av i Bourgogne. – Den är tålig och kan bibehålla sin syra trots högre temperaturer, lägger han till.

Syran och friskheten är två viktiga aspekter och kännetecken för aligoté. Det i kombination med mineraltonerna, den gröna och syrliga frukten gör vinet till en utmärkt fördrink. Servera det gärna till grillad fisk och skaldjur. Varför inte grillade sommargrönsaker med en örtolja, eller grillad halloumi med goda röror? En klassisk chevre chaud kommer också möta upp vinets friskhet tack vare sin naturliga syra.

 

 

Dra igång aptiten (och törsten) med våra fyra friska tips.

Domaine Roux Aligoté 2018, nr 75749. 125 kronor nu, kommer kosta 119 kr från 1/6. Ordervara.

Aptitretande med imponerande syra, fräschör och rökiga inslag av lime, grape, citron och pomelo. Smakerna fortsätter med sälta och strålande energi. Perfekt vår- och sommarvin. Kan lagras i några år, det klarar denna aligoté galant.

Bourgogne Aligoté Joseph Drouhin 2019, nr 5500. 129 kr. Fast sortiment, finns i över 100 butiker.

Den enda aligotén som ligger i fast sortiment. Här gäller 100 procent ståltank och lika många procent pur, sprittande frukt. Syrorna skiner i kapp med stenrök, granny smith, mineralstinn sälta och rivet citronskal.

 

Aligoté - en druva som är på g!  Aligoté - en druva som är på g!

Louis Jadot Domaine Gagay Bouzeron 2019, nr 90003. 179 kr. 2400 flaskor lanserades 27/4. I dagsläget finns det enstaka flaskor kvar.

Fint exemplar från Jadot, där vinet har spenderat en kortare tid på fat. Syrorna smälter samman med citrusfrukter, mineraler, lätt rostade nötter och frenesi som flödar fram. Välgjort och lagringsdugligt.

Maison Chanzy Bouzeron Clos de la Fortune Monopole 2016, nr 74159 kr. 269 kr. Ordervara.

Komplext och häftigt i stilen, tack vare jäsningen på både ståltank och äldre fat. Syradrivet med otrolig energi och driv. Citrus, vita blommor, stenrök och fatkryddor med finess. Frukten kommer från en enskild plott – Clos de la Fortune – som Chanzy är ensamma ägare till. Den består av 3,75 hektar och vinrankorna planterades för cirka 35 år sedan.

Aligoté - en druva som är på g!      Maison Chanzy Bouzeron Clos de la Fortune Monopole 2016

Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer