Snaps – inte bara till midsommar

I hundratals år har vi svenskar druckit snaps. DinVinguide.se tipsar här om ett urval av kända och mindre kända snapsar som passar perfekt till midsommar, men även till andra tillfällen. Snaps passar inte bara till midsommar.
Snaps – inte bara till midsommar

Snaps – kryddat brännvin, är en urgammal svensk tradition. I begynnelsen som medicin, men numera som ett njutningsmedel som förhöjer matupplevelsen. Snapsen är idag en i allra högsta grad levande produkt, med flertalet mycket ambitiösa producenter i Norden som både bevarar och utvecklar snapsens kulturarv. Du kan finna både de välkända klassikerna, som funnits i generationer, så väl som helt nya kryddningar. Jag har även vänner som har en familjetradition att krydda sin egen snaps. Det är en dryck som engagerar oss i Sverige!

Att snapsar är kryddade innebär att producenterna kan ta fram snapsar för olika maträtter. Dock är det viktigt att behålla en harmonisk balans i smaken. De flesta snapsar finns både som helflaskor och i mindre storlekar, ofta även som 50 ml tillsammans med andra varianter från samma producent.

Jag lyfter nedan fram några favoriter i urval. Snapsar som kan tilltala både de som gillar klassisk akvavit såväl som de som vill ha något lättare eller helt nytt.

Bild från DinVinGuide

Lundasnaps – Snälleröds, SB 86648, pris 199 för 500 ml

Lunds universitet firar 350 år och i samband med jubiléet har det skånska destilleriet Snälleröds tagit fram Lundasnaps. Till sin hjälp hade de Fredrik Lundegård från Mat & Destillat i Lund, som utseddes till Årets Bartender 2016.

Inspiration till kryddningen fläder, humle, citrus och havtorn hämtades från örtagården som tillhörde Peder Winstrups, Lunds universitets grundare.

Doften är mycket frisk och pigg med fruktighet från citrus.

Smaken fortsätter i samma mjuka stil med framförallt fläder men också balanserad med humle och ett uns havtorn för fyllighet. Eftersmaken är citrusfrisk.

Detta är en snäll snaps som definitivt kan tilltala mindre vana snapsdrickare med sin friskhet, fast ändå med tillräcklig fyllighet och elegans för att passa till många rätter. Pröva den gärna även till en dessert eller istället för en limoncello efter midsommarmiddagen.

receptLundasill
Klassisk svensk sill med en skvätt klassisk svensk snaps i lagen!
Läs mer
Bild från DinVinGuide

O.P. Andersson Petronella, SB 101, pris 144 för 375 ml

Alla som läser detta känner nog till O.P. Anderssons Aquavit. Även här finner vi den klassiska O.P. Anderson kryddningen av kummin, anis och fänkål. O.P. Andersson var ju tillägnat pappan och nu kommer mamma Petronellas snaps. Efter fatlagringen så har anrättningen fått gifta sig med ekologisk äppelmust innan den tappas på butelj.

Resultatet är lyckat! Fruktig och frisk doft. Smaken är fyllig av kryddorna och fatlagringen samt mjuk och rund som äpplen med en viss sötma. Den lägre alkoholhalten (30%) bör också kunna  tilltala nya målgrupper. Denna snaps kan definitivt ersätta calvadosen.

Bild från DinVinGuide

Tevsjö Destilleri i Järvsö drivs av paret Anna och Jonas Larsson. Anna är även sjunde generationens mjölnare och ansvarig för Teve kvarn. Kunskapen om spannmål och det lokala jordbruket är sålunda grundmurat. Kreativa verkar de också vara…

Black Chai Vodka – Tevsjö Destilleri, SB 86054, pris 221 för 500 ml

Black Chai Vodka är en havrevodka som de destillerat med Lotus te. Doft och smak ligger nära ett kraftfullt Earl Grey te. Mycket bergamott och viss blommighet. Jag tycker denna snaps är lika användbar som den är unik. Testa den till asiatisk mat! Den var perfekt till rökt sashimi med wasabicrème.

Gran Zirup – Tevsjö Destilleri, SB 87222, pris 222 för 500 ml

Denna baseras på brännvin på korn som smaksatts med Gran Zirup. Ja, gransirapen från Skogens Sköna Gröna i Krokom som uppmärksammats av flera kända kockar.

Resultatet är mycket inbjudande med en rund och len doft. Sötman balanseras med en härlig närvaro av granskog. Pröva den gärna först till viltköttet och därefter som avec till kaffet.

receptLångsam viltstek
En långsam viltstek blir saftig, smakrik och faktiskt helt underbar.
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Eric Berntson på Snälleröds Säteri har verkligen återupplivat det gamla Ångbränneriet. Utöver tidigare nämnda Lundasnaps så finns det fler goda drycker från det skånska destilleriet.

Snälleröds – Jungfruns Brännvin, SB 30642, pris 219 för 500 ml

En kryddig doft men också citrusfrisk doft. Smaken är rund med vissa fattoner och extra udd av koriander. Torrt och friskt avslut. Pröva gärna till stark asiatisk mat. Den passade perfekt till sojamarinerad lax.

Snälleröds – Herr Berntsons Besk, SB 87101, pris 219 för 500 ml

Ett klassiskt malörtsbrännvin. Först rejäl, men kontrollerad, beska som elegant klingar av och övergår i ett sött avslut.  Mycket välkomponerad ”Bitter Sweet Symphony”.

receptLundalaxrullar
Underbara laxrullar med snapsgravad lax
Läs mer
Bild från DinVinGuide

På Yttervala Västergård i Sörmland odlar och utvecklar Solveig Sommarström ingredienserna till de snapsar som hennes man Olof Langbeck sedan destillerar i Malmköping.

Sommarström Chili, SB 30010, pris 240 för 500 ml

I grunden en akvavit med kummin, dill och fänkål. Här med adderad kryddhetta från chili, men på ett mjuk och lent sätt. Pomerans lättar upp helheten. Denna passade perfekt till mörk choklad.

receptChokladsalami
Chokladkorv, den bästa chokladbiten ever.
Läs mer
Bild från DinVinGuide

Örtagårdsbrännvin, ingår i Svenska nubbar, SB 180, pris 229 för 10 x 50 ml

Underbar doft av timjan och rosmarin. Smaken fortsätter likaledes med tillägg av frisk citrus. Uppskattades även av ovana snapsdrickare. Jag kan ej låta bli att tänka på grillat lamm när jag provar denna snaps. Tyvärr hade jag inget lamm tillgängligt, men den passade perfekt till grillade kryddstarka korvar.

Bild från DinVinGuide

Bland de klassiska snapsarna vill jag även nämna den norska och danska akvaviten. Den norska Akvaviten är framställd av potatis istället för säd och så måste den, enligt norsk lag, lagras på använda sherryfat.

Lysholms Linie Aquavit, SB 59, pris 254 för 700ml

Här finner vi fattoner från seglatsen i 500-liters gamla sherry ekfat över ekvatorn. Jo, de gör faktiskt det fortfarande, i fyra månader. Klassiska kryddorna samt pomerans och lite vanilj. Smaken är rund och välbalanserad. Eftersmaken är torr och elegant och klart influerad av sherryfaten. Drick denna till de klassiska matkombinationerna t ex rökt lax.

Løitens Export Aquavit, SB 60, pris 195 för 500 ml

Klassisk kryddig doft. Klassisk smak med kummin i spets och friska citrustoner. Mjuk avrundning med sherrytoner. Prövas gärna till en griljerad skinka.

Gammel Opland Aquavit, SB 70624, pris 315 för 700 ml

Klassiska kryddor i doften med kummin i spetsen tillsammans med anis lite koriander. Denna har legat i över två år på gamla ekfat, vilket märks med tydliga vaniljtoner. Denna skulle jag gärna pröva till en torskrygg med knaperstekt fintärnad bacon, kapris och hackat hårdkokt ägg.

Aalborg Jubilæums Akvavit, SB 17802, pris 139 för 350 ml

Danskarna kan också sin akvavit. Denna är milt kryddig i doften med anis i spets. Ingen kummin här. I smaken dill, fänkål med en trevlig oljighet. Avslutning är mjuk med viss karamellsötma. Pröva till currysill eller givetvis till smørrebrød.

Alla testade snapsar baseras på bra brännvin, vilket innebär att du ej behöver försöka frysa bort någon finkel. Testa dem gärna både kylda och rumstempererade. Det senare frigör fler aromer och smaker.

Snaps dricks uteslutande på våra stora högtider och till dess traditionella mat. Det är ju bra, men snapsen kan ju så mycket mer hela året runt!

Bild från DinVinGuide