- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Snaps – bästa snapsen
Snaps – bästa snapsen
Alla svenskar har med största sannolikhet sin egen uppfattning av hur midsommar skall firas och vad som skall stå på matbordet. Vad som är mest populärt är ju den eviga diskussionen och vi översållas av olika tips och recept. Jag tycker det är härligt med midsommar, ljuset och förväntningarna på sommaren. Samtidigt känns det lite vemodigt att innan ens sommaren börjat på riktigt blir det lite mörkare varje dag fram till midvinter, då det vänder igen.
Vi på DinVinguide.se har provat snaps så det stått härliga till. Vilken snaps är godast? Snaps, eller kryddat brännvin, är en gammal svensk ärevördig paradgren. Vi har mycket gamla traditioner att krydda vår sprit. Så länge jag minns har det också varit viktigt att just under midsommarhögtiden servera den rätta snapsen. Ja, vilken är den bästa snapsen då?
Vi kan avslöja vinnaren direkt – O.P.Anderson!!! Det är O.P. Andersons breda användningsområdet som gör den så bra. Genom att spriten spänner över stora smakområden blir O.P. ett mycket bra val till midsommarbordet tycker vi på DinVinguide. Om man bara vill välja en typ snaps som passar till många olika maträtter känns denna sprit som ett säkert val.
När man provar igenom de mest kända märkena för snaps som finns på den svenska marknaden, verkar det mer som en landskamp mellan våra nordiska länder. Varje nordiskt land har sina särskilda favoriter som passar just till respektive lands kulinariska traditioner.
Vi har provat en mängd olika typer av kryddat brännvin. Snaps med många olika smaker och varierande produktionsmetoder har spillts upp i glasen. Efter allt provande kunde vi enas kring en mycket gammal och mycket välkänd bekant, O.P.Anderson. Ja, valet kanske inte är särskilt kreativt eller nytänkande, men som det svensk ordspråket lyder “gammal är äldst”. Kryddblandningen i O.P. Andersson härstammar från slutet av 1800-talet, närmare bestämt 1891. Snapsen togs fram till Göteborgsutställningen och namnet härrör från fabrikören Olof Peter Anderson. Han var entreprenör från Göteborg som handlade med kemikalier och trävaror. Olof Peters son var faktiskt den som lanserade spriten och gav den faderns namn. Detta är också en av Sveriges äldsta kryddade brännvin som finns på marknaden idag.
Spriten är kryddad med kummin, anis och fänkål – alla svenska, traditionella kryddor. Spriten lagras på ekfat i sex månader, vilket rundar av aromerna. Ingredienserna är ekologiska, vilket gör den till en ekologisk snaps. Jag tror nog att kalorierna och alkoholen är farligare än om spriten vore gjord på besprutade kryddor. Men det är i alla fall på rätt väg ur miljö- och hälsosynpunkt för oss konsumenter. Vi på DinVinguide premierar gärna ekologiska produkter om de finns tillgängliga.
Jag konstaterade tidigare att vårt val av bästa snapsen till midsommar kanske inte är så nydanande och kreativt. Jag fick svar bland annat från min kollega Fredrik Schelin:
– Jämför med exempelvis sillinläggningar. Varje år kommer det massor med olika, nya sillinläggningar. Men vad är det man helst äter? Jo den traditionella inlagda sillen.
Det finns troligen smaker och aromer som använts och provats genom generationer och som fortfarande håller. Samma sak gäller då även årets snapsar. Jag har personligen under många år haft just O.P.Andersons snaps som favorit. Varje år har jag provat nya kryddningar men oftast kommit tillbaka till det gamla beprövade valet. O.P. Andersson har också under många år varit det populäraste kryddade brännvinet och det mest sålda på Systembolaget.
För den som tycker att O.P. Anderson är i kraftfullaste laget finns även den gamla bekantingen Skåne, vilken lanserades redan 1931. Skåne var ett komplement till den oerhört populära O.P:n. Tanken var att man ville erbjuda marknaden en mildare och mindre kryddad snaps. Jag ringde upp Jonas Odland, som är Kryddmästare och ansvarig för kryddningen, med frågan: vad skiljer O.P. Anderson och Skåne?
-Det är enkelt, svarar Jonas. Alla ingredienser i Skåne är exakt halverade, allt från kryddning till sockerhalt. Det är halva kryddinslaget för Skåne som även har en lägre sötma. Skåne har 3 gram socker per liter medan O.P. Anderson har 6 gram. Även alkoholhalten är något lägre i Skåne med sina 38 % jämfört med O.P. som har 40 %.
På bilden ovan visas de tre finalisterna i vår provning. Två svenska snapsar och en norsk. Även den norska Gammel Opland Aquavit var riktigt god.
Jag önskar alla våra läsare en glad midsommar och trevliga skålar med kryddat brännvin.
PS. Sa jag förresten att O.P. Anderson inte är svenskt längre. Nej, varumärket och produktionen ägs idag av vårt östra grannland, Finland. Det finska bolaget Altia är stolta ägare av kanske det mest svenska vi har – O.P. Anderson och Skåne.
O.P. Anderson Aquavit, #42. 700 ml kostar: 264 kronor, 350 ml: 144 kronor.
Skåne Akvavit, #84. 700 ml kostar: 244 kronor, 350 ml: 133 kronor.
Gammel Opland Aquavit, #70624. 700 ml kostar 309 kronor.