- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Vinprovarskola – chardonnay
Vinprovarskola – chardonnay

En vinprovning hemma är en social och rolig aktivitet under dessa mörka och kalla månader. Billigare än att gå på en arrangerad vinprovning dessutom. Allt du behöver ordna med är vinerna!
Och kanske lite mat och trevligt provningssällskap så klart.
Glas är också en nödvändighet. Det måste inte vara de dyraste kristallsorterna, men ett glas per vin är att föredra. På så vis kan ni gå tillbaka till vinerna och prova om dem – och även fylla på.
Bestäm ett tema. Ska det vara olika gröna druvor? Ett land. En region? Eller kanske viner från en producent? Eller en vertikal – samma vin i olika årgångar. Samma druva i olika prislägen kanske? Du väljer.
Idag väljer däremot vi och starten blir vit och välkänd; chardonnay. En druva som alla känner till och som odlas i stort sett överallt. Fast den smakar inte likadant överallt.
Klimat, jordmån och fathantering är bara några av de faktorer som påverkar vinets smak och slutresultat. När du väl börjar prova, kommer du upptäcka vilken stor och fascinerande värld vinvärlden är. Inte minst vacker.
Sitt fint i katedern och börja prova.

Tre stilar av chardonnay
DinVinguide.se vinprovarskola har valt ut tre typer av chardonnay, som ligger i ungefär samma prisläge. Då har varje vin samma förutsättning och det blir mer rättvist helt enkelt. Provningen handlar inte om pris och kvalité utan snarare om smak och tycke. Tanken är att du/ni ska lära er hur chardonnay smakar med ek, utan ek och från olika klimat.
Mattips ingår naturligtvis. Här kan man med fördel servera tre olika rätter, tack vare att vinerna är så olika. Det mest logiska är att börja med det lättare vinet och därefter avsluta med det mest fylliga och smakrika.
Inled gärna med att ta en kik på glaset. Vad är det för färg på vinerna, skiljer de sig åt? Börja sniffa. Skriv ner dina åsikter och uppfattningar – inget är fel, din uppfattning kan ingen ta ifrån dig.
Efter sniffet – smaka. Ta en lite sipp och låt vinet stanna kvar i munnen en stund. Försök uppfatta textur och syra. Spotta, om du kör bil. Annars är det bara att hoppa spottkoppen, men spara gärna lite vin till maten.

J M Brocard Bourgogne Blanc Kimmeridgien 2015, nr 5521. 115 kr
Svalodlat och inte en tillstymmelse till ek. Chardonnay i sin renaste form. Fylld med citrusfrukter, mineraler, rök och örter. Klassiskt och hederligt.
En utmärkt aperitif, tack vare drivet i syrorna och uppfriskande citrustoner. Ett vin som kallar på skaldjur, gärna ostron som kan möta upp mineralsältan. Tartar eller carpaccio på vit fisk med riven citruszest och lite olivolja vore också väldigt gott.
Laroche Bourgogne Réserve 2016, nr 5612. 119 kr
Svalodlat fast lagrat på ek. Dock bara en liten andel, cirka 30 procent. Det kan många gånger räcka för att ge ett vin rondör, mer djup och toner av nötter, lite smör och rostat bröd. Samma region som vinet ovan fast allt är lite fylligare. Mer citrus, mer mineraler, örter och rostade toner från nötter.
Här kan vi välja fetare fiskar och till och med ljust kött på tallriken. Men rätten får inte vara för kraftfull, vinet är fortfarande medelfylligt och svalt.
En värmande fisksoppa vore gott i januarimörkret. Eller halstrad lax med aioli. Ångad torsk med brynt smör och aningen riven pepparrot skulle också sitta fint.
Climbing Chardonnay 2017, nr 2094. 109 kr
Varmodlad chardonnay ända från Down Under – Australien. Landet blev kända – och ökända – för sina svulstiga chardonnayviner en period. The more the merrier i form av fat, frukt och alkohol. Häftiga viner till en början, men ack så tröttsamt i längden. Att uttrycket ABC – Anything But Chardonnay – kom till är inget mysterium.
Nu har Australien hittat formen igen. Solmogen frukt kombineras med livliga syror och fräschör.
Climbing är ett fint exempel på fatlagrad chardonnay som kommer från en sval odlingsplats, flera hundra meter över havet. Rostade fat och nötter, brynt smör och krispig frukt i fin kombination.
Nu kan vi gå på rätter med lite mer djärva smaker. Och inte minst smör och grädde. Grytor med ljust kött och fågel är inga problem, basera dem på grädde och örtkryddor.
Grillad vit fisk och fetare lax är utmärkt, gärna till en krämig potatissallad. Klassikerna Casaersallad blir utmärkt till Climbing, precis som en krämig risotto med mycket parmesan.
