- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Vin Santo – Italiens heliga vin
Vin Santo – Italiens heliga vin

Vin Santo görs faktiskt i många delar av Italien, fast det är Toscana som förknippas med det heliga vinet. Här har Vin Santo tilldelats tre olika DOC. Vin Santo di Montepulciano, Vin Santo del Chianti samt Vin Santo del Chianti Classico. De vanligaste druvorna är de gröna trebbiano och malvasia, fast bl.a grechetto och sangiovese får också användas.
Tillverkningsprocessen är traditionsbunden och mycket gammal. Efter skörden, låten man druvorna lufttorka uppåt sex månader. En metod som heter appassimento. Samma metod som används då man gör Amarone alltså. Druvorna läggs på halmmattor eller trägaller, där de lufttorkar helt naturligt. Ju längre torkningstid, desto högre sockerhalt.
När druvorna nåt den koncentration och sockerhalt, som producenten eftersträvat, pressas de. Enligt tradition, lagras vinet på caratelli. Det är små 100-liters ekfat. Där får vinet ligga i flera år, för att utveckla sina djupa smaker och även en viss oxidation. Enligt DOC-reglerna, måste en Vin Santo lagras i minst tre år på faten.
Stilen på vinerna varierar emellan. En del föredrar att göra sin Vin Santo riktigt söt och simmig. Andra vill ha den något torrare och mer oxiderad. Ett heligt vin för alla vinhelgon alltså. Här kommer några av mina favoriter.
Tillsammans med ett recept från Anette, givetvis.
Castello di Brolio Vin Santo 2007, nr 79479. 299 kr för 500 ml. BS. Lanseras den 6/11.
Brolios goda Vin Santo är gjord på malvasia och sangiovese. Vinet har lagrats i 4-5 år på små ekfat (caratelli )och därefter några år på flaska. 2007 bjuder på en fin nötighet och lätt oxiderade toner av torkade äpplen, aprikos och persika. Den här skulle jag vilja njuta av till en aprikospaj, med lätt vispad vaniljgrädde.
Felsina Vin Santo Chianti Classico 2005, nr 90340. 289 kr för 375 ml. Lanseras i november.
Felsina gör sin Vin på tre klassiska druvor; malvasia, trebbiano och sangiovese. Lagring sker på caratelli i 7 år. Restsockerhalten ligger på cirka 150 gram. Smaken är knäckig och frisk, med en liten ton av oxidation. Glaset bjuder även på torkade aprikoser, muscovadosocker, brända mandlar och anis. Vin Santo är förvisso som en dessert i sig. Men en ljus chokladmousse, med inkokta stenfrukter och kaksmulor skulle sitta fint.
Capezzana Vin Santo du Carmignano Riserva 2007, nr 73362. 349 kr för 375 ml. BS
Vinegendomen Tenuta di Capezzana ligger i Carmignano-Toscana. En litet DOCG som ligger mitt i Toscana, bara några kilometer nordväst om Florens.
Innehåll: Mestadels trebbiano och en liten del san colombano.. Vinet har lagrats på fat av både valnöt och körsbär. Har vunnit pris som världens bästa söta vin vid International Wine Challenge. Läcker doft och smak av nougat, mocca, torkade frukter, valnötter, aprikoser och apelsinskal. Helgjutet till en crema catalana eller julig fruktkaka som är fullmatat med torkade frukter och nötter. Här ligger sockerhalten på nästan 300 gram, så snåla inte på sötman i desserten.