- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Vin och vegetariskt vid grillen
Vin och vegetariskt vid grillen
Vin och vegetariskt vid grillen
Jag läste precis en artikel i helgens tidning om prishöjningen på framför allt ost, smör och kött. Ännu en anledning att välja mer grönt vid grillen och kanske satsa på en Meatless Monday då och då – kampanjen som startade i USA för snart 20 år sedan. Veckan innan kunde man läsa om stjärnkrogarna, tillika kockarna, som vågar ta klivet och lämna köttet helt. In med plantbaserad mat, ut med biffen. Grönsaken är huvudråvaran.
Grönsaker går att förädla, tillaga och förändra på så många vis. Särskilt vid grillen som ändå går varm nu under sommaren. Aubergine blir rökig och krämig. Knippmorötterna söta och intensiva, paprikan saftigt sötbakad. Grön sparris får en fin eldad ton. Den vita går också att sota och få fram ännu mer smaker av. Kål går från att vara lätt bitter och svårtuggad till mjuk.
För att få en komplett måltid behöver man lägga någon form av protein. Det hittar vi i bönor, ärtor, fröer och nötter. Ost och ägg naturligtvis – om man vill gå ifrån det helt veganska. Smaksätt med inlagda citroner, rivet citrusskal, kraftfulla örter som kvistar av rosmarin och timjan till exempel. En fin olivolja och vinäger för syran och smakens skull.
En krämig sås på yoghurt kanske? Det gör jag ofta hemma, särskilt under sommarmånaderna. Grekisk eller turkisk yoghurt som blandas med lite vad som finns i kryddlådan och kylen. Citronsaft, ibland ett stänk tabasco, dill, peppar, rökt paprika och för mer hetta gärna ras el hanout – en marockansk kryddblandning med läcker färg och smak.
Ricotta är en annan bra proteinkälla. Vispa upp den med örter, citron och servera som topping eller en bas till dina mjukbakade och söta grönsaker. Mozzarella och den ännu krämigare osten burrata är också bra ”bas-ostar”. Tack vare sina milda smaker tar de tacksamt emot det mesta i kryddväg.
Icke att förglömma – populära halloumi. Den tillverkas numera även i Sverige, då under namnet grillost, efter rapporter om höga halter antibiotika i Cypern där den kommer ifrån.
Man behöver inte resa långt för att få ihop en vegetariskt måltid, helt signerat Sverige.
Vinmässigt kommer vi däremot röra oss utanför landets gränser. Jag provade nyligen en diger lista med viner som ligger i beställningssortimentet. Det finns alltid några sorter som sticker ut, som inspirerar och ger mersmak. Mersmaken denna gång fick mig att tänka på vegetariska rätter. Det är viner som har lite extra tryck i smakerna – precis vad många helt grönsaksbaserade rätter behöver. Prova dig, fram lek med kryddor, smaker och botanisera bland våra recept.
Fler finns att söka på under fliken recept som hela tiden fylls på med nya smaker.
Fem utvalda och personliga viner till det vegetariska vid grillen.
Vouvray Cuvée de Silex Bernard Fouquet 2020, nr 76953. 159 kr
Djup i frukten och samtidigt strukturerad och frisk. Honung, gula plommon, gröna äpplen och salviablad i samma stadiga klunk. Ett vitt vin som verkligen kräver mat – grillade morötter, knipplök och aubergine med sällskap av bakad getost eller en krämig fetaost till exempel. Ringla lite honung på hela härligheten. Chenin kan verkligen vara så skön!
Aveleda Parcela do Convento 2019, nr 56694. 239 kr
100 procent pur loureiro från Vinho Verde i norra Portugal. Ett hav av sälta, våta stenar, grafit, anis, fänkålsfrön och en rejäl hunger. Till middag eller lunch – skaldjur naturligtvis, men här fångar vi istället upp lakritsnoterna från fänkålen. Grillar den hel, serverar med en vispad kräm på ricotta smaksatt med citron, citronzest och hackad chili. För mer crunch, toppa med rostade fröer.
Botanica Mary Delany Semillon 2018, 239 kr. Artikelnummer kommer, lanseras den 27/6. Ställ klockan!
Lysande semillon med adress Sydafrika. Stram med både grapefruktbeska och bett. En fin smakupplevelse där rostade hasselnötter, gröna äpplen och hintar av riven ingefära och citrongräs adderar komplexitet. Här tänker jag mig en måltid med asiatiska förtecken. Grillad kål och zucchini till exempel, sojabönor som topping och en uppfriskande vinägrett på soja, sesamolja, limejuice, chili och vitlök.
Catalano Viticoltori Frappato 2018, nr 71652. 219 kr
Vilda varma örter, rosor, sandiga tanniner och sval men också djup syrlig körsbärsfrukt. Frappato i högform och som skapad till medelhavets solmogna grönsaker och vilda garrigue. Tänk lokalt och gör en ordentlig omgång caponata. Lägg till en rejäl krämig burrata.
Domaine Comte Peraldi 2019, nr 56610. 239 kr
Medelhavet fortsätter att förföra. Ursprunget är Korsika och vi får prova två lokala druvor – sciacarello och nieluccio, samt en skvätt carignan. En ljuvlig fruktfröjd tack den goda smaken att lagra vinet på enbart betong. Skogshallon, svenska jordgubbar, yviga örter, vilda syror och tobak i alla läskande lager med smaker. Ratatouille känns som det enda rätta + seg och salt grillost.
Vin och vegetariskt vid grillen
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!