Välkommen viognier! 

Vi inleder det nya året med en närmare titt på druvan viognier. För vem längtar inte efter exotiska och kryddiga smaker av aprikos, kardemumma och apelsinblom?
Välkommen viognier! 

Välkommen viognier!

Med sina blommiga och yppiga dofter och smaker är viognier lätt att bli förälskad i. Syran är avrundad. Frukten expressiv och nästan lite syndig. På gränsen många gånger. Perfekt i blindprovningar och ypperlig för den som vill närma sig vita viner. För den som tycker vitt är lite för surt, svårt eller för stramt. Då finns det alltid viognier att falla tillbaka på, eller att börja med. 

Jag tillhör definitivt ovan kategori. Den som föll som en fura för viogniers breda smakspektrum. I alla fall för 15 år sedan. Den första förälskelsen hette Clay Station Viognier, ursprung var någonstans i Kalifornien. Vinet fanns på hyllan och kostade lite drygt 100 kronor. Det smakade dessutom mycket mer än sin prislapp. Det hade säkert lite restsötma också. Konsumentvänligt, smart och alltid ett säkert köp. 

Vinet finns inte kvar på hyllan längre. Som så mycket annat bör tilläggas.                                                

Välkommen viognier!

Kanske blev det för mycket av det goda. För mycket blomvatten. För många konserverade persikor. För mycket apelsinblom och te. För mycket av de exotiska kryddorna.

Addera låg syra samt hög alkoholhalt. Det var omöjligt att bära upp allt det extroverta.

 

Men varifrån kommer druvan och på vilka andra platser odlas den idag?

Som många andra druvor har viognier sitt ursprung i Frankrike. Norra Rhône och distrikten Condrieu och även Côte-Rôtie var länge druvans dominerande växtplats. De steniga granitjordarna, med sin förmåga att bibehålla vatten är viktigt för druvan. Den är dessvärre en rätt känslig sak. Mjöldagg kan vara ett problem, och oregelbunden mognad gör att vinbonden får jobba hårt för de ofta små skördarna.

Dessa faktorer gjorde att druvan nästan höll på att försvinna helt under 1960-talet. Kvalitén på vinrankorna var usel och det såg ut att bli slutet på viogniers smakrika karriär. Vid den tidpunkten fanns det endast åtta hektar viognier odlade. I hela världen. Den räddades av en envis man – odlaren Georges Verney. Han vårdade sina få hektar ömt, fick upp kvalitén och inspirerade många andra producenter. Odlare i bland annat Languedoc och Kalifornien började experimentera med druvan, med fina resultat och viognier var inte längre bortglömd. 

Kalifornien har gått från blygsamma 10 hektar i början på 80-talet, till dagens 1200 hektar. Den börjar också bli relativt utspridd i Australien, där den används på samma sätt som i norra Rhône – med en skvätt i det röda vinet. Ett sätt att ge det röda fylliga vinet, extra syraskjuts och fräschör. Nya Zeeland har också växande odlingar och i Sydafrika börjar den bli mer och mer poppis. Det finns också bra exempel i Sydamerika som Chile och Argentina.

Bild från DinVinguide

Druva

Viognier

Konsten ligger i att bibehålla, en del, av viogniers breda smakspektrum med också få upp friskheten och den fina steniga sältan. Den finns där, bakom allt det stora. Många producenter maskerar den ibland med för mycket ek. Vinerna kan bli urhäftiga och imponerande med sin kombination av fet kryddig frukt och rondör. Fast eftersöker man syra och balans, så kan dessa exempel ofta bli övermäktiga.

Vigoner kommer aldrig bli stor – i vinodlingars areal mätt. Den är krävande, både av odlaren och av dig som njuter av vinet. Men den kommer alltid att vara speciell och gå sin egen väg. Den kommer alltid att sticka ut, och den kommer inte gillas av alla.

Den gillar inte all typ av gastronomi heller. Här ska vi tänka runda smaker. Gärna ljust kött. Fisk och fågel. Inte för hög syra i maten. Varför inte rostade rotfrukter med sin naturliga sötma. Kryddiga såser. Krämiga grytor. Kokosmjök – jadå, men utan allt för het currymix. Tartar på fisk, ja tack! Gärna smaker från det indiska köket som vävs samman med vinets exotiska kryddor.

 

Prova dig fram. Våga viogner helt enkelt.

Guigal Côtes du Rhône Blanc 2020, nr 71947. 125 kr

Guigal Côtes-du-Rhône Blanc 2019

Guigal behöver sällan en närmare introduktion. Ni finner mer intressant läsning om dem nedan.

De gör en storslagen och ordentligt ekad Condrieu – inte att vin för alla, men för många. Smyg igång med denna Rhoneblend, där 65 procent viognier hänger med andra kryddiga kompisar som roussanne och marsanne bland annat.

Tropikerna möter aprikoser, apelsinblom och malda kryddor som kardemumma och muskot – allt fint förpackat och klart att serveras till en örtig och gräddig kycklingryta.

 

Lismore Age of Grace Viognier 2020, nr 54315. 259 kr. Lanseras som ordervara 17/1.

Välkommen viognier!

Imponerande vinlycka från Cape South West i Sydafrika. Bakom vinet hittar vi amerikanskan Samantha O’Keefe. Hon lämnande Kalifornien för nästan 20 år sedan med drömmen om att göra vin i Sydafrika.

Vi säger tack och bock för det. Allt hon gör är så finstämt och precist. Med en lätt touch av Sydafrikas sol.

Denna viognier vibrerar av mineralsälta och florala toner av persika, litchiefrukt och kardemummafrön.

Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!