- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Udda tider och udda druvor
Udda tider och udda druvor
Udda tider och udda druvor
Exakt hur många druvor som finns runt om i världen kan nog ingen svara på exakt. Jag har ett druvlexikon, en tung bok som väger 1 kilo eller kanske till och med två, med över 1300 druvor. Den skrevs för några år sedan av Jancis Robinson, Julia Harding och José Vouillamoz, så den senaste upplagan är säkert påfylld med några druvor till.
Utöver en viss typ av druva finns det diverse kloner, korsningar och även hybrider. Snacka om djungel! Och alla dessa synonymer ska vi inte ens tala om. Där har vi en riktigt snårig djungel till. Tack och lov är den välsmakande, berikande och inte minst drickbar.
I vår druvguide finns det just nu över 600 druvor upplagda. Och det är bara början. Fler adderas hela tiden i takt med nya upptäckter. Nyheter i guiden är bland annat forastera, bergeron och hegel. Något du har provat förut, eller väcker det din nyfikenhet? In på plattformen, läs och lär.
Idag ska vi också ta en titt på lite udda och ovanliga druvor. Sånt du inte häller i glaset varje dag. Ingen skugga över vare sig älskade chardonnay, riesling eller klassiska cabernet sauvignon. Men de utgör bara en bråkdel av den frodiga och rika världen av druvor. Våga vara en nörd.
För enkelhetens skull håller vi oss till viner du kan hitta på hyllan eller via beställning på Systembolaget.
Udda tider och udda druvor
Bodegas Miguel Merino Mazuelo de la Quinta Cruz 2014, nr 79054. 199 kr. Beställning
Mazuelo eller cariñena heter den i Spanien. Carignan i Frankrike och på Sardinien lägger man till några bokstäver och får carignano i glaset. Tidigare ansedd som en enkel högavkastande druva, som ofta fick agera blend-druva.
Tack och lov förändras tiderna och även synen på hur vissa druvor hanteras. Carignan eller mazuelo, har numera fått en välförtjänt upprättelse och får ofta skina på egen hand
Hur smakar Mazuelo de la Quinta Cruz då? Årgången i sig var lite knepig i stora delar av Europa och Rioja var inget undantag. Regn under sommaren och skörden var den stora utmaningen. Kvalitén är trots allt från bra till topp – allt hänger på arbetet i vingårdarna. Första sniffen bjuder på en lite vilda toner av ceder, eneträ, tobak och varma höstskogar. Frukten går åt röda sirliga bär och slånbär. Kul och lätt funky i en personlig stil.
Druva
Carignan
Braida Limonte Grignolino d’Asti 2018, nr 70180. 179 kr. Beställning
Grignolino, visst hörs det på namnet? Detta är en grinig en.
En druva med massor av attityd och motsatsen till nybörjarfluff. Nästan lite ruffig, och samtidigt så charmig. Braidas exemplar förför med sina kärva toner av solkyssta körsbär, dess kärnor och vildvuxna smakrika örter.
Som den bästa mixen på dolcetto, lite nebbiolo och pinot noir typ. Grignolino kommer från italienska grignole, vilket betyder många kärnor. Bara det säger en del om smakprofilen. Ursprung är Piemonte där den främst odlas i provinsen Asti. Synonymer? Japp, en drös. Grignolino pisano, nebbiolo rosato och balestra är bara ett axplock. Kyl ner lite lätt och servera till en större charkbricka.
Druva
Grignolino
Kerner är en så kallad korsning, skapad av två andra druvor. Trollinger och riesling.
Riesling är säkert mer bekant och står här för syran och fräschören. Trollinger å andra sidan är en synonym för en blå druva – schiava grossa – som har sitt ursprung i Bolzano i Alto Adige. En druva som vi främst hittar i tyska Baden-Württemberg och Trentino-Alto Adigo.
Vinet från producenten Manni Nössing i Alto Adigo puttrar av energi. Syror, mineralmättad sälta, grön citrus, nashipäron, granny smith och en näve mandlar i det ständigt påfyllda glaset. Vår och sommar i samma sipp.
Druva
Kerner
Il Nespolo Arneis 2018, nr 2712. 149 kr. Fast sortiment.
Arneis är en sån där liten underskattad sak. Och ännu oupptäckt. Det ändrar vi på idag. Il Nespoli ligger till och med i fast sortiment och finns i 20 butiker.
Den smakar precis så som jag vill att arneis ska smaka. Rent, friskt och på samma gång fylligt med lite djup från gula och gröna päron, grapefrukt, örter, vita mandlar och mineral.
Arneis är italiensk slang och betyder något i stil med ”den lille rackaren, besvärlig”. Den är faktist lite svår att odla och har inte prioriterats i sin egen region Piemonte, där så många andra druvor lyfts fram. Tack vare bättre kunskap och vinteknik har man dock lärt sig att arneis må vara besvärlig, men ack så god också.
Druva