- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Topplista: en rosé och en spanjor
Topplista: en rosé och en spanjor
Topplista: en rosé och en spanjor
Rosévin kanske inte känns som det självklara vinvalet när det fortfarande ligger snö kvar på gatorna. Men nog är dagarna längre och ljuset på morgonen ger både energi och hopp om våren.
De flesta roséviner lanseras senare i vår, runt april och maj. Våren och sommaren är den naturliga rosétiden. En tid som började som en trend i Sverige. Plötsligt skulle alla dricka rosé i hopp om att mana fram en ljusare och varmare årstid.
Trenden blev till slut något konstant och idag är det inte bara en partydryck på trendiga uteserveringar och nattklubbar. Tack vare det har också kvalitén gått upp ordentligt. Från att ha varit övervägande sötfruktiga och enkla viner, hittar vi idag strama och friska roséer i alla prislägen. En av de dyraste roséerna kommer från Chateau d’Esclans i Provence, Frankrike. Deras topprosé Garrus kostar nästan en 1000-lapp.
Vårt tips är billigare och smakar både friskt och vår.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/03/skrmavbild-2018-03-14-kl–08-16-49.png*section**row*Producent: Viña Centenaria
Ursprung: Chile
Druva: Cinsault
Kuriosa: Druvan cinsault odlas främst i södra delarna av Frankrike, framför allt i regioner som Languedoc-Roussillon och Rhônedalen. Vi hittar även odlingar i Sydafrika och Libanon bland annat. I Sydafrika korsade man cinsault med pinot noir och fick då fram landets kända pinotage.
Cinsault är relativt lätt i stilen, har snälla tanniner och smakar friskt av röda bär och viol.
Alario Cinsault är – som många roséer idag – trendigt ljusrosa. Här hittar vi krispiga röda bär, färska örter och anis. Prova till mat med lite hetta – en kyckling- eller skaldjurswok med chili till exempel. Eller halstrad tonfisk eller lax med en fräsch sallad.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/09/sofias-halstrade-lax-med-asiatisk-sallad-dryckeslistan.jpg*section**row*Spanien och de inhemska druvorna – det kan man skriva en tung bok om. Landet är väldigt mycket mer än cava, Rioja och sangria. Varje region och mindre distrikt har sin historia, sin lokala druva och inhemska mat.
Vi svenskar har varit lite dåliga på att upptäcka Spanien på nytt. Rioja var det vin som dominerade i vinglasen under 80-talet och även på 90-talet. Men sen tog andra vinländer över.
Ge Spanien och ditt vinliv en ny start. Börja med ett nytt område och en ny spännande druva; prieto picudo.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/03/skrmavbild-2018-03-13-kl–17-14-37.png*section**row*Producent: Bodegas Julio Crespo
Ursprung: Tierra de León, Spanien
Druva: Prieto picudo
Kuriosa: Har du provat druvan prieto picudo förrut? Den är nog ny för många. Det är en av spaniens många intressanta inhemska druvor. Vi hittar den i området Tierra de León som ligger i nordvästra Spanien. Andra viktiga druvor i området är tempranillo och mencia. Men det är framför allt prieto picudo som sticker ut.
Prieto picudo jämförs med tempranillo, landets utspridda och högkvalitativa druva. Bra syra, fin koncentration och fruktaromer som körsbär, plommon och söta kryddor.
Korka upp denna härliga nyhet till chorizo med grillade grönsaker eller plommonspäckad fläskkarré med örtkryddor och ugnsrostad potatis.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/07/korvgrillning-572×600-kopia.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*