- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Topplista: en grek!
Topplista: en grek!
Topplista: en grek!
Bara namnet på vinet – Tsantali Naoussa – låter som rena rama grekiskan. Och det är det också. Tsantali är namnet på producenten. De har producerat både vin och ouzu i över 100 år och har gjort mycket för landets vinhistoria och framgång. Idag äger de vingårdar i fem regioner i norra Grekland. Naoussa är en av dem.
Naoussa ligger i nordvästra Grekland och är nog den mest kända regionen här. Det var den första regionen som fredan 1971 fick ett PDO – Protected Designation of Origin – en klassificering och ursprungsbeteckning. En produkt med en PDO, vare sig det är ett vin eller en matvara, är skyddad och en garanti för konsumenten. Vår svenska punsch och aquavit har faktiskt samma klassificering. Och flera matprodukter som Kalixlöjrom och Skånsk spettekaka.
I regionen Naoussa är det framför allt druvan xinomavro som härskar – ännu en tungvrickare. Den är också lite tuff för tungan, med sin strävhet och syrliga frukt. Den jämförs med den italienska druvan nebbiolo som vi hittar i vinerna från Barolo och Barbaresco bland annat. Den har även likheter med de sicilianska vinerna som odlas runt vulkanen Etna. Med lagring blir xinomavro lite rundare och snällare och kan istället jämföras med pinot noir.
Xinomavro är med andra ord en mångsidig druva, som klarar många års lagring. Och den klarar, eller snarare behöver, mat. Tänk gärna lokalt och grekiskt.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/06/12062016-img_1617-2.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/02/img_4297.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/10/halloumi_friterad.jpg*section**row*Grillat lamm med örtkryddor som rosmarin och timjan. Korvar med hög kötthalt och örter. En krämig moussaka. Eller ugnsgratinerad fetaost. Grillad halloumi med tzatziki och dolmades – vinbladsdolmar fyllda med ris vore också gott till. Och varför inte ugnsbakad paprika fylld med köttfärs och grönsaker.
I glaset: Tsantali Naoussa Xinomavro 2014
Tsantali Naoussa lanserades i det fasta sortimentet förra året, då med årgång 2013. Det var ett lite varmare och tuffare år som gav vinet rejäla tanniner och rustika smaker. Året därpå – 2014 – var däremot svalare och har gjort vinet mer tillgänglig och öppet. Jag gillar de friska örterna, plommonen, jordgubbar och smakerna av söt tobak och de tydliga men ändå snälla tanninerna.
Gav xinomavro dig mersmak? Leta efter andra producenter som Kir-Yanni, Alpha-Estate, Boutari och Stelios Kechris Domaine. Det finns ett gäng i beställningssortimentet.
Det finns givetvis fler druvor att upptäcka i Grekland.
Agiorgitiko till exempel, landets mest odlare blå druva. En smakrik druva till rejäla rödviner och även rosé.
Assyrtiko är en av de bästa gröna druvorna, som framför allt odlas på ön Santorini. Den är krisig, frisk och fylld med citrus och rökiga mineraler.
Malagousia är en grön druva, som är mer oljig och rund i stilen med smaker av tropisk frukt, örter och citrus.
Fler vintips har vi så klart i vårt vinbibliotek. In och finn!
Hemsida Tsantali: http://www.tsantali.com*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*
