Sommar med Spritz!

Färgstarka vinglas med ett orange-gnistrande innehåll och en skiva apelsin. Visst är det en Aperol Spritz. En drink som kom-såg-segrade på nolltid här i Sverige. Men spritz är inget nytt påfund, ingen ny uppfinning och inte en one hit wonder. Den har till och med vuxit sig ännu starkare med nya smaker och märken.
Sommar med Spritz!

Sommar med Spritz!

Spritzen i sig kom till någon gång på 1950-talet i landet la dolce vita. Italien så klart. Men vi får backa bandet ännu ett steg. Hela vägen till 1919 då den orange och lätt bittersöta aperitifen aperol uppfanns. Den skapades av bröderna Barbieri, bosatta i norra Italien. Närheten till Tyskland kan förklara valet av det tyska ordet spritzen, som betyder ungefär stänka. 

Det klassisk receptet för en Aperol Spritz lyder

Två delar Aperol

Tre delar prosecco, eller annat bubbel

En del soda

En apelsinskiva och massor av is i botten 

En stänkare på svenska är däremot ofta en sup, kort och gott. Bra mycket starkare och rivigare än dagens populära spritz-drinkar. 

 

receptAvalon Spritz
Sommarens alkoholfria drink, härligt bubblig
Läs mer

En spritz är istället den perfekta aperifiten, eller apero som det heter i Italien. Lätt bitter, lagom söt, uppfriskande och med en låg alkoholhalt. En drink i tiden då många konsumenter vill ha något snällare och mindre alkoholstarkt. Beställ en spritzdrink i Italien och du får dessutom en mindre måltid på köpet. Det kan vara allt från några oliver till salta chips till pizzaslice, bruschetta, friterade risbollar och tandpetare med minimozzarella och tomater. La dolce vita!

Riktigt så generöst är det inte här på hemmaplan, men utbudet har däremot växt. Det är inte enbart orange glas som gäller längre. Det är nästan obligatoriskt för en restaurang eller bar att ha åtminstone fem typer av spritz på drinklistan numera. Jag tackar och bockar. Aperol är förvisso gott, men också något sött. Det får gärna var lite mer riv och lite mindre sötma i en spritz. En favorit är Limoncello Spritz. Principen och receptet är detsamma: bubbel + limoncello + soda och en skiva citron. Smaken är friskare, syrligare och fräschare.

Två tips på Systembolaget är Limoncello di Capri (nr 768, 229 kr för 500 ml) som med sin alkoholhalt på 30 % ger en fin koncentration av färskpressad citron, citrusskal och lime. Den smakar sommar, sol och Amalfikusten.

Lika stark, lika ren och frisk är Limoncello Elena Borra (nr 82135, 219 kr för 500 ml). Den är läckert eldigt med citronskal, lime och ett långt fylligt avslut.

Sommar med Spritz!
 
Sommar med Spritz!

 

Bild från DinVinGuide
receptVilla Cardea Limoncello & Fentimans tonic
Villa Cardea Limoncello & Fentimans tonic
Läs mer

En annan stil och med lägre alkoholhalt hittar vi i Le Favori Bitter for Spritz från Frankrike (129 kr för 700 ml, Vinoteket). Den landar på 15 % volymprocent och är som en kusin till Campari och Aperol. Tänk röda skogsbär, röd apelsin, grapefrukt och en uppfriskande kryddig eftersmak.

Sommar med Spritz!

Aperitif är franska för aptitretare. En aperitif serveras därför ofta som välkomstdrink.

Tillbaka till Italien – det är trots allt aperitivoland. I beställningssortimentet hittar vi VETZ Aperitivo Superiore (nr 50922, 299 kr för 700 ml). Den har en låg alkoholhalt om 11 % (precis som Aperol) men har en annan karaktär. Tillbakadragen sötma, kryddor som påminner om julen och en fin spelande beska och bitterhet från apelsin och mandarin. Vetz sticker ut. Prova att toppa med den med en torr cava istället för prosecco, så får man fram ännu mer av kryddorna och det aptitretande och mindre sötma.

Vi rundar av med urmodern och den aperitif som lade grunden för vad vi ser på många drinklistor idag. Vi syftar givetvis på Campari (nr 701. 279 kr för 700 ml) Bitter, småeldig, kryddig, örtig och läcker simmig. Och svår att efterlikna. Alkoholhalten ligger på 25 % vilket gör den rivig och rik. Gärna en Campari Spritz, men den är god över en stor isbit och en citronskiva. Eller över lite soda eller som en negroni – men det är en helt annan historia.

Sommar med Spritz!
 
Sommar med Spritz!

Campari uppfanns 1860 av Gaspare Campari i Piemonte. Idag har företaget med samma namn - Campari - över 50 olika varumärken i sin portfölj. Vi säger grazie mille och cin cin för det. Nu är det minsann tid för en aperitif!
Bild från DinVinGuide

Sommar med Spritz!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!