- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Sofias tips – Fast sortiment 1 december 2021
Sofias tips – Fast sortiment 1 december 2021

Sköna svala bubblor i en mängd stilar, svagt på den vita sidan, men desto bättre blir det på rödvinsfronten – vi skriver bara Barolo och mäktig magnumbutelj, så förstår ni. En liten söt duo knyter ihop julklappssäcken. Så konkluderar vi året sista lansering i det fasta sortimentet. Här är våra tips i den snåriga vindjungeln som är spetsat med julkänsla.
ALKOHOLFRITT
Nejgroni Alkoholfri, nr 10828. 19,90 kr för en burk om 250 ml
Blodapelsin, röda körsbär, malört, kryddnejlika och en skön bitter ton i eftersmaken. Visst smakar det lite som en sötare Campari, mindre sus och dus bara. Helt klart habilt.
Copenhagen Sparkling Tea Blå Alcohol Free, nr 1921. 139 kr
Häftig och spännande alkoholfri dryck gjord på olika sorters te och en gnutta druvmust. Ekologiskt och läckert med fina bubblor med smak av bergamott, lavendel, citrus, lätt tropisk frukt och te så klart – både rött och svart.
MOUSSERANDE VIN
Charles de Cazanove Champagne Vielle France Blanc de Noirs 2012, nr 2054. 459 kr
Tjusig Casanova med både mognad och finess. Flaskan som sticker ut är fylld med maffiga bubblor och knäckiga smaker av bakade äpplen, grillad citron, lite rök, sälta och vilda hallon. Tummen upp och fram för allt korka upp! Det blir en till tumme upp för prisbilden också. En pinot noir-baserad champagne som verkligen förtjänar sin plats på hyllan.
Jansz Premium Cuvée, nr 7957. 189 kr
Smarrigt med skyhöga syror från Tasmanien. Sval och mineralmättad i stilen. Vi sippar girigt och njuter av gula äpplen, gula plommon, aprikos och fluffiga bubblor. Gott att poppa till vit pizza med pumpa, krämig soppa på rotfrukter och väldigt gärna chips på sötpotatis. Görs på 60 procent chardonnay och resten pinot noir. Tid på jästen – cirka 1,5 år.
Revì Brut Millesimato Azienda Vinicola del Revì 2015, nr 7402. 159 kr
Trento i norra Italien kan det där med bubbel. Ett svalt klimat, klassiska champagnedruvor och den traditionella metoden är en bra kombination. Här möts chardonnay och pinot noir, jäser och vilar på sin jästfällning i nästan sex år. Resultatet blir ett brödigt och sprakade friskt bubbel där citron, lime, citrusskal, våta stenar och fräschör frestar till ännu en skål.
Ca’ Vedole Lambrusco di Sorbara 2020, nr 2339. 159 kr
Rött vin är det inte, även om det står under den kategorin på monopolets hemsida. I mitt tyckte är detta ett lätt mousserande rosévin. Jäkligt trevligt är det också, gjort på druvan lambrusco di sorbara som står för den lättare och mer friska stilen av vinstilen. Det märks direkt vid första sippen där spjutlika syror flyger fram i sällskap av krossade lingon, rönnbär, rabarber, nypon, rosor och fin sälta. Byt ut prossecon till en mer uppiggande Lambrusco istället! Strålande till chark, pizza, bruschetta med mozzarella och fritto misto.
VITA VINER
d’Arenberg The Stump Jump Reserve blend 2020, nr 2307. 120 kr
Gravad lax, krabba med hovmästarsås, en het curry eller det mesta på den indiska krogens breda meny.
The Stump Jump från Australien blir en bättre kombo till ovan rätter. Druvorna heter riesling, sauvignon blanc, marsanne och chardonnay och tillsammans med en sådär lagom restsötma uppstår pigga och flörtiga toner av citronlemonad, grapefruktjuice, vita blommor och en sked bitter apelsinmarmelad. Kul!
RÖDA VINER
Louis Jadot Pernand-Vergelesses Premier Cru Clos de la Croix de Pierre 2018, nr 2286. 299 kr
Fräschören, den skira frukten, de frasiga syrorna – vilket finvin som landat i fast sortiment. Ihållande pinot noir från skickliga Jadot som lockar till många nya klunkar. Särskilt till konfiterat anklår, helstekt kyckling och hel lax i ugn med rotfrukter. Hyfsat sval temperatur och rejäla kupor får ut ännu mer av hallonfrukten, de mogna jordgubbarna, mineralerna och tanningreppet som vittnar om ett långt liv.
Mezzacorona Pinot Noir 2020, nr 5411. 99 kr
Italiensk sol och druvan pinot noir blir en skön intro till druvan om man är ute efter en mer lättsam variant. Den snälla prislappen lämnar kvar flera kronor i matkassan också. Lägg dem på en fin kyckling eller till julmaten, och njut av generösa Mezzacorona till. Skogshallon, skogsbär, plommon, viol och solsken i sinne.
Franco Molino Cascina Rocca Barolo 2016, nr 2468. 249 kr
Årgång som briljerar och frukt som skiner! Finkorniga tanniner lindas in av nypon, röda körsbär, nyponrosor och pomerans. Mustigt, i en fin drickfas – skippa julmaten och kör risotto eller en pasta med svamp istället. Självklart kan vinet lagras vidare också. Men det är inget måste, för min del rycker det redan i vinöpparen!
Gérard Bertrand Autrement Corbières 2020, nr 2635. 89 kr
Mycket vin och härlig värme för pengen, och det ingår även en ekologisk certifiering på köpet. Charmig GSM-blend (grenache, syrah, mourvedre) som gottat till sig under solen i Languedoc. Fyll ett glas och njut av saftiga plommon, varm garrigue och skogsbär.
Château Fouquet Saumur 2019, nr 2063. 119 kr
Saftigt, en gnutta blåbärsris, en hint av muskot, en näve vildhallon, några mosade lingon och svala syror. Inbjudande, trendigt, ekologiskt och logiskt till köttbullar på lamm eller en vegetarisk gryta på svamp, drivor med örter och rotfrukter.
Bodegas Luzon Dominio de Alma Monastrell 2019, nr 2127. 139 kr
Mulliga grejer från Jumilla där druvan monastrell mår strålande. Björnbär, blåbär, skogshallon, söta kryddor, kakao och friska tanniner – här flödar det fram. Klockrent till chili, tex mex och kommande grillstunder. Prova även till julbordets kryddiga revbenspjäll.
La Rioja Alta Lat 42 Reserva 2013, nr 2043. 200 kr för magnum.
Magnum laddad med fikon, tobak, valnötter, ceder, pomerans, saftiga plommon och bra syror. Detta är ju hur kul som helst, både formatet, priset och särskilt smaken! Snacka om magnumegamums! Stilmässigt påminner den om Rioja som det smakade förr, fast befriad från dillkvistar och murriga fat.
Viña Solorca Crianza 2019, nr 2104. 99 kr
Lammgryta, flankstek med rostad potatis eller en gryta på chorizo och bönor – tre måltider som kommer sitta som en smäck till ovan vin. Viña Solorca är ungt, friskt och fasligt prisvärt. Adressen är Ribera del Duero och smaken består av plommon, skogsbär, tobak, anis, kakao, samt en och annan tannin.
Crasto Superior Touriga Franca 2019, nr 2631. 149 kr
Vad skoj med ett vin på ren touriga nacional! Hur smakar den då? Mycket och mycket gott. Rejält rödtjut proppat med blåbär, björnbär, lite peppar och en blommig eftersmak. Till middag? Gärna vilt, typ hjortstek eller en gräddig renskav med smörmättat mos.
Casal Mor Baga 2020, nr 2224. 100 kr
Fruktdrivet med sol i både sinne och vinglaset, där vi hittar viol, inlagda körsbär, sötlakrits, blåbär och pigga syror. Liten flörtis på inhemska druvan baga, som främst odlas i Bairrada, Portugal. Piggar upp i mörkret och kylan och funkar finemang till ljust kött, kryddiga grytor och fågel.
Druva
Baga
TVÅ SÖTA VINER
Cossart Gordon Boal Colheita 2010, nr 8421. 299 kr för 500 ml
Fräsch Madeira, som förvisso är söt men samtidigt härligt knäckig och nötig. En fröjd att både dofta och sippa på. Lager på lager av kola, rostade nötter, bakade äpplen och apelsinskal. Nötbräck, seg kola, nougat eller en mousse på mjölkchoklad samt ett glas Boal tack.
Penfolds Father Grand Tawny 10 Years, nr 8420. 299 kr
Skönt simmig, söt och fyllig i stilen. Toner av knäck, kola, brända mandlar, sirap, muscovado, lite lakrits och nötkräm letar efter glass med kolasås, pecanpaj, mjölkchoklad i alla former och även väldigt gärna en saffranbutterkaka.

Sofias tips – Fast sortiment 1 december 2021
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!