- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Sofias julbord med vin
Sofias julbord med vin

Sofias julbord med vin
Som liten var man (så illa) tvungen att hänga med i jultraditionerna. Traditioner som förvisso berikade och skapade julkänsla. Men ju äldre man blir är det också viktigt att kunna forma sina egna traditioner. Jag tror på att traditioner är till för att hållas – lika mycket för att brytas. Därför dukar jag numera mitt egna julbord, serverar det jag gillar och då blir det varken öl eller snaps på bordet.
Men jag kan gärna börja med champagne! Det friskar upp och sätter igång aptiten. Favoriter på hyllan är bland annat Louis Roederer Collection 244 (nr 7602, 569 kr) som alltid kombinerar fruktdjup med finess och fräschör. En till klassiker är Pol Roger Brut Réserve (nr 7549, 569 kr) som levererar mjuk mousse och krämiga syror.
Till det kalla bordet går vi över till stilla vitt. Matmässigt är lax ett måste för mig. Gärna i olika former. Gravad, kallrökt och även inkokt. Vi har flertalet recept här. Vinet? Vitt såklart. Helst ett vitt inställt på spänst, fokus och livlig frukt. Ska vi titta på druvor är riesling och chardonnay självklara, men det också en fråga om vinets smakprofil. En chardonnay med för mycket fat kan bli för tungt för den lilla laxen. Jag tittar hellre på vinstilen än druvan i sig.
Testa nyheten Pieropan Soave Classico, 2023 (nr 20108, 149 kr) en krispig och lätt rökig garganega från Soave i norra Italien. Eller Soalheiro Alvarinho 2023 (nr 74935, 145 kr) från Portugal, ett vin som har både sälta och sval frukt. För att möta upp sötman i den gravade laxen kan vi gå in på ett vin med ett uns restsocker. Som tillfälliga släppet Roaring Meg Riesling 2023 (nr 91138, 169 kr) till exempel. På hyllan finns sedan länge Trimbach Riesling (nr 2639, 189 kr), nu i ny årgång med mineralpigg sälta och rund frukt á la Alsace. Ännu en vin(nare) till laxen. Lite mer tryck i smakerna hittar vi i Côtes du Jura Chardonnay (nr 2292. 169 kr) kryddigt, lätt nötigt och samtidigt livligt – perfekt till kallrökt lax och även annat kallskuret.
Dags för småvarmt och givetvis julskinka. Ingen god jul och inget julbord utan den. Det vita byts ut mot rött. Men inte alltför tunga viner. Hellre svala och sprudlande än tunga och ekkryddiga. Skinkan är redan död, vi behöver inte ta kål på den igen.
Druvor som sangiovese, gamay, pinot noir, örtig cabernet franc och även nebbiolo landar i kategorin svala och livliga, i alla fall enligt mina smaker. Al Caleri by Chiara Condello 2022 (nr 51901, 129 kr) är ett snyggt och sirligt exempel på sangiovese á la Romagna. Decembernyheten Greystone Wines Nor’wester Pinot Noir 2023 (nr 2774, 199 kr) från Nya Zeeland kommer med röda friska bär och fin energi. Klockrent till kallskuret och rödkål. Samma energi och röda spirande frukt finner vi i den tillfälliga nyheten Erath Pinot Noir 2022 (nr 3992, 229 kr) från Oregon.
Efter skinka kommer köttbullar och prinskorv och kanske till och med några kryddiga revben. Vi fortsätter på det röda spåret. På hyllan hittar vi sympatiska halvflaskan från Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba 2020, nr 93231. 199 kr). Ett tillfälligt släpp där vi gör en check på nypon, pomerans, röda bär och ett nätt friskt tannintugg. Köttbullarnas bästa kompis.
Tillbaka till sangiovese och två tips som ni hittar på hyllan. Cecchi Organic Chianti Classico 2022 (nr 2842, 169 kr) levererar djup körsbärsfrukt och stuns. För en lättare sida av sangiovese rekommenderas livliga Chianti del Barone Ricasoli 2023 (nr 2700, 109 kr) som vinner på att serveras svalt.
Cabernet franc då? Satsa på Chinon Fabien Demois 2022 (nr 2759, 119kr) så får ni ett knippe örter, röda friska bär, viol och pigga syror för en spottstyver.
Jag är svag för zinfandel. Men inte tjafset från Apulien eller etiketter med Big eller Boss eller liknande. Zinfandel ska komma från Kalifornien och helst ska det stå Ridge, Seghesio eller till exempel Frog’s Leap på flaskan. Frog’s Leap Zinfandel 2021 (nr 92065, 419 kr) är ett praktfullt exempel på balanserad och largringsduglig zin med textur och kryddig frukt. Seghesio Old Vine Zinfandel 2022 (nr 95337. 379 kr) som släpptes den 6/12 är av samma kaliber. Hej revbenen!
Efter rött och kött blir man mätt. Men det finns alltid ett litet utrymme kvar för dessert. Jag hoppas på att få en burk hemgjord julchoklad, eller fler, av min syster. Godiset är enkelt att göra och ingredienserna hittar ni alla i butiker. Basen består av dina favoritnötter, till exempel hasselnötter, hacka dem och blanda med torkad frukt. Jag föredrar torkade fikon. Rör i hop en bunke och på med smält mörk choklad. Forma små knyten med en matsked, torka och voilà. Ett julgodis vi alltid gjorde tillsammans när jag var liten. Det dricks bäst med ett glas portvin, en tawny eller en madeira förslagsvis.
Cossart Gordon Boal Colheita 2014 (nr 8421, 329 kr) är en maffig Madeira som kommer lastad med knäck, valnötter, grillade äpplen och torkad frukt. Svårt att bestämma dig? Kör på Graham’s Selection of Finest Ports (nr 8065, 450 kr) så får ni fem smakprover á 200 ml på portviner i olika stilar.
Avslutningsvis – en Underberg och Samarin. Gott julbord!
Sofias julbord med vin
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!