Rosa tips i regnet

Våren vill sig inte riktigt. Det regnar, kommer lite solglimtar, som genast regnar bort igen. Vi behöver med andra något som piggar upp. Både färg och bubblor! DinVinguide kämpar vidare med månadens rosétema, vädret till trots. Jag har valt ut några stilla roséviner i det fasta sortimentet, samt några trevliga mousserande roséer, som förhoppningsvis kan locka fram vårkänslor och en liten solstrimma eller två…
Rosa tips i regnet

Stilla rosétips

Les Lauzeraies 2013, nr 2724. 109 kr

En av de bästa rosévinerna i det fasta sortimentet, tack vare sin struktur och hållbart. Detta är en faktiskt en av de få roséviner som går att spara, ett par tre år, om man nu mot förmodan glömmer en flaska i kylen/källaren. De flesta roséer ska drickas upp bums, men här finns kraft, mörkare frukt och rejäl syra som räcker långt. Det tackar vi regionen Tavel för, som står för en matigare stil av rosé. Då gäller det att också ha rejälare mat på tallriken, gärna en sydfransk fisksoppa, grillad fisk eller skaldjur. 

LesLauzeraies_flaska

Albia Rosé 2014, nr 2248. 89 kr

Urcharmig rosé för lite pengar. En fin kombo. Producent är Barone Ricasoli i Toscana, som bjuder på solsken och frisk frukt som vildhallon och lingon. Här finns också en trevligt mineralitet och bra syra, som piggar upp vinet och gör det utmärkt till italienskt antipasti. Tänk skinka, salami, bubbelmozzarella, oliver… allt som är gott helt enkelt. Fyll kylen med Albia och invänta solen. Kommer den inte, så har du i alla fall lite på flaska. 

albiarose2013-175x450

Grande Recolte 2014, nr 75286. 99 kr

Elegant Provence-rosé, som kvalade in från beställningssortimentet förra sommaren. Jag förstår varför. Seriös och klassisk i stilen, men ändå somrig, flörtig och underbart ljusrosa. Här finns varma medelhavsörter, varvat med frisk citrus som grape och apelsin, samt läskande syra. En rosé som längtar efter en helgrillad lax, tonfisk och matiga sommarsallader med syrlig ost. 

Bubblande roséer

Camille Braun Crémant d’Alsace, nr 77910. BS

Brauns ”vanliga” Cremant gillar vi starkt, som är frisk, krämig och riktigt snygg. Rosébubblet går i samma anda. Fräscht, rent och brödigt med somriga toner av smultron, hallon och jordgubbar. Ekologisk och biodynamisk dessutom. Gör gott och smakar gott alltså. Innehåll är 100 % pinot noir. 

Ferrari Rosé, nr 76293. 179 kr. BS

Ferrari har varit med förrut, men vissa saker att tål att upprepas. Särskilt detta rosébubbel, nu när priset sänkts rejält. Från 255 kronor till 179 kr… Sånt gillar vi. Vi gäller även stilen på rosén, som är helt torr och mycket frisk, vilket mjukas upp de fruktiga tonerna av jordgubbar, tranbär och lingon. Innehåll är 60 % pinot noir och 40 % chardonnay. Jag höll nästan på att glömma, vinet är gjort på samma metod som champagne och har legat tre år på sin jästfällning. Grymt gott idag, imorrn och många år framöver för den som vill prova att lagra. 

ferrarirose-175x0

Berlucchi ’61 Brut Rosé, nr 75322. 199 kr. BS

Berlucchi tillhör också en av de främsta producenterna av mousserande vin i Italien, precis som Ferrari i Trento. Berlucchi ligger däremot i Franciacorta, Lombardiet. Här gör man också mousserande enligt champagnemetoden, med samma druvor som i champagne. Blenden är likadan här; 60/40 pinot noir/chardonnay och två år på sin jäst. Brödigt och friskt, med inslag av röd citrus, granatäpplen och smultron.

berlucchi-61-rose.0x249