Ribera del Duero – ruskigt gott i vinter

Längs med floden Duero i mellersta Spanien står stolta vinrankor som får stå ut med ett extremt klimat. Det kan ibland skilja 50 grader mellan dag och natt. Men det är ingen match för druvan tinto fino. Läs om Ribera del Duero.
Ribera del Duero – ruskigt gott i vinter

Ribera del Duero – ruskigt gott i vinter

Ribera del Duero – ruskigt gott i vinter

Tinto fino är det lokala namnet för den spanska kändisen tempranillo. Regionen Ribera del Duero vill sätta sitt namn och sin prägel på vinerna, då stilen skiljer sig markant från till exempel Rioja som ligger cirka 15 mil norrut. Vinerna från Ribera står för kraft, djup mörk frukt och ett långt liv. En vinstil som inte är direkt i ropet just nu, fast som allt annat går även vinvärldens trender och smaker i cykler. 

Så varför inte hänga med på vår otrendiga vinresa till Ribera Del Duero?

 

Bild från DinVinGuide
Ribera blev en D.O – Denominacion de Origen – år 1982. Det var egentligen först då som vinnäringen tog fart på riktigt. Innan dess såldes merparten av all tinto fino till kooperativ och omvandlades till bulkvin. Tack och lov såg en grupp småodlare att regionen och frukten hade fin potential och kunde bli något stort. De hade rätt. Innan 1982 bestod Ribera av endast 6000 hektar odlad vinmark. Idag ligger siffran på över 22.000 hektar och vinfirmorna har gått från det modesta antalet om nio stycken till hela 270.

Regionen i sig ligger i det stora autonoma området Castilla y León som är landets geografiskt största del med sina nästan 95.000 kvadratkilometer. Huvudstad är Valladolid som också ligger i anslutning till vingårdarna i Ribera. Tack vare sitt läge i en dal och närheten till floden Duero, står Ribera för en mängd olika jordmåner som märgel, kalksten och lera och framför stora höjdskillnader. Vingårdarnas odlingsareal delas upp i tre subzoner:

Penafiel, i väster.

Roa, den viktigaste zonen i mitten av Ribera som står för cirka 80 % av all produktion

Gormaz, i öster

Tinto fino eller tempranillo är utan tvekan hjälten här. Den står för 95 procent av all odlad mark. Andra tillåtna druvor är cabernet sauvignon, garnacha, malbec och merlot. För att få sin D.O stämpel måste ett rött vin innehålla minst 75 procent tempranillo. I likhet med Rioja sätter man ut lagringstiden på etiketten.

Joven – ett ungt vin, kan vara rött eller rosé som har lagrats en kortare tid på ekfat.

Crianza – här gäller minst 12 månader på ekfat

Reserva – ska ha lagrats i minst 36 månader på både flaska och ekfat.

Gran Reserva – betyder minimum 60 månader på ekfat och flaska

Bild från DinVinGuide

Bild från DinVinGuide

Rosévinet har också viss betydelse i Ribera. Det dricks ofta som en aperitivo till jamon serrano och svalkande dryck en het sommardag. Rosévinerna görs i huvudsak på tempranillo och den gröna druvan albillo mayor. Det görs alltså en liten del vitt vin också, på just albillo mayor som även odlas i D.O Madrid fast då under namnet albillo de Madrid eller albillo real.

Men som skrivet, Ribera handlar om rött vin. Stora viner för lagring. Stora viner till grillfesten. Till stekarna och grytorna. Och inte minst; vårt kärva klimat.

Trots att det är en relativt ung region kan man redan stoltsera med många tunga namn som Aalto, Vega Sicilia, Condado de Haza, Corimbo, Dominio del Aguila, Bodegas Hnos Pérez Pascuas, Bodegas Protos, Emilio Moro, Bodegas Felix Callejo och Finca Villacreces. Med flera.

Här några av mina favoriter som finns tillgängliga via Systembolaget

Tamaral 2016, nr 2163. 139 kr. Fast sortiment, finns i 300 butiker.

Stadigt, tätt och värmande. Riktigt gott och maffigt med skogsbär, plommon, aromatiska örter och rostade fat. En låda kan du gömma i din källare. Den andra korkar du upp – efter en vända i karaff – till grytor, grillat och ragú.

Innehåll: tempranillo och några droppar cabernet sauvignon.

Bild från DinVinGuide

Corimbo I 2012, nr 72874. 479 kr. Beställning

Corimbo kommer från Bodegas La Horra, som i sin tur tillhör Bodegas Roda i Rioja. La Horra har cirka 10 år på nacken men har knappast legat på latsidan. De gör två viner i dagsläget, Corimbo och Corimbo I vars druvor odlas på en höjd om 800 meter över havet.

Detta är ännu en yngling som gärna tar en lång powernap i en vinkällare. Men dekantering, lammlägg och mustiga grytor har inga problem med att tackla strukturen, de lockande tanninerna och frukt som körsbär, plommon, vildhallon samt söta kryddor.

Bild från DinVinGuide

Majuelos de Callejo 2014, nr 70080. 325 kr. Beställning

Bodegas Felix Callejo tillhör den unga skolan, som gör rena, friska och lite mer moderna viner. De är ekologiskt certifierade, har många gamla vinstockar och tar verkligen vara på svalkan som finns naturligt i deras höghöjdsvingårdar. Detta är svalt, rent, mineralmättat och fyllt med läskande plommon, körsbär och sälta.

Bild från DinVinGuide

Dominio del Aguila Pícaro del Águila 2016, nr 90036. 299 kr. 1200 flaskor lanserades den 15/2. Finns kvar i ett 20-tal butiker.

Här är det lagring som gäller; 2016 är bara barnet! Vinfirman är också bara barnet, med start 2010. Fast vinmakaren Jorge Manzón kan sin sak. Hans CV är imponerande med namn som Domaine Romanée-Conti och Vega Sicilia till exempel.

Vinet är ekologiskt, tätt och stramt med ljuvlig tempranillofrukt. Här finns dova toner av svarta fikon, skogsbär, plommon och vilda hallon.

Innehåll: 95% tempranillo, 3% garnacha och 2% albillo.

Bild från DinVinGuide

Ribera del Duero - ruskigt gott i vinter - DinVinguide | DinVinguide.se