- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Mineraler och äldre årgångar med La Chablisienne
Mineraler och äldre årgångar med La Chablisienne

När ska ett vin drickas? Vid rätt tillfälle; vilket faktiskt kan vara precis när som helst. En tisdag till vardagskycklingen. Eller en lördag, till efterlängtade finmiddagen med vännerna.
Lagra eller inte, är alltid en fråga om smak och preferens. En del viner ska drickas så snart de lämnat vingården. Andra behöver tålamod och flera timmar i en karaff för att mogna och komma till sin rätt.
Allt där emellan, är helt upp till dig. Att dricka ett vin med ålder, är både spännande och lärorikt. Däremot vurmar jag inte för viner, som är 50 + år. Helst ska viner fortfarande ha spänst, liv och syra. Precis som de äldre årgångarna från La Chablisienne.
La Chablisienne tog form i början på 1920-talet i Chablis. Det är en kooperativ, med över 300 medlemmar, som har tillgång till en stor del av frukten i Chablis. Tack vare detta, har de möjlighet att varje år producera över 30 typer av viner från Chablis. Men de har bara en vinmakare, som sätter den speciella stilen på vinerna. La Chablisienne står för elegant fathantering, fräschör, mineralitet och lång lagring på jästfällningen för mer komplexitet.
Mest kända är man för sin Chateau Grenouille, en av de sju Grand Cru lägena som finns i Chablis. Här är La Chablisienne de största ägarna av plotten. I anslutning till Grenouille, ligger företagets chateau, med det passande namnet Chateau Grenouille.
Självklart har man döpt sitt toppvin efter grand cru läget. Ett vin som nu släpps med lite ålder. Vill du hellre prova en yngre förmåga, ligger Chateau Grenouille 2011 i beställningssortimentet.
Årgångarna har varit rätt tuffa i Chablis de senaste åren. Decenniet började på topp, med 2010 som är en jämn och fin årgång, med något lägre skörd. 2011 började med en kall och blöt sommar, som följdes upp av en varm sensommar. Skörden blev större än 2010, men kvalitén varierar. En tillgänglig årgång. Därefter kom 2012, som i mångt och mycket påminner och 2010. 2013 blev för många en liten, fast bra årgång. En del producenter förlorade uppåt 30 procent av sina volymer. Tack och lov kommer det alltid ett nytt år. Läs Anders rapport om aktuella 2014 här.
Nu över till mer mogna årgångarna!
Chablis Premier Cru Mont de Mileu 2007, nr 99753. 249 kr. Släpps 4:e mars, 500 flaskor.
2007 var ett kallt år i Chablis, där framför allt Grand Cru vinerna håller mycket hög kvalité. Ett vin ett dricka nu, om man låter det luftas i karaff. Eller lagra ytterligare några år. Mont de Mileu är ännu pigg, med sin fina mineralitet och doft och smak av honung, paranötter och frukt som aprikos och havtorn. 2012 ligger i BS, för den som vill prova en yngre årgång.
Chablis Grand Cru les Preuses 2007, nr 99758. 449 kr. Släpps 4:e mars, 360 flaskor.
Ett intensivt vin, med toner av fat, rök, nötter, vit grape, hjortron, persika och frisk skalbeska på slutet. Lång eftersmak med bra mineralsälta.
Chateau Grenouille 2005, nr 91227. 599 kr. Släpps 19:e februari. 144 flaskor.
Ett något varmare år i Chablis, som nu börjar kännas redo att korkas upp. Ännu livligt och friskt, med massor av mineral, lätt rökighet och smak av vit grape och persika.