- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Månadens Vinhus: Trimbach
Månadens Vinhus: Trimbach
Månadens Vinhus: Trimbach
Alsace skulle nog inte se likadant ut idag om det inte vore för Trimbach. De anses av många vara en av främsta producenterna i detta klassiska vinområde, och riesling anses vara en av världens främsta druvor.
Ett av de främsta vinhusen eller ej, Trimbach har onekligen lång erfarenhet och vet hur man gör vin. Verksamheten startade redan 1626. De är alltså en av de äldsta husen som fortfarande drivs av familjen, som nu är inne på den trettonde generationen Trimbach.
Anne Trimbach är exportansvarig och har blivit något av ansiktet utåt för familjefirman. Hon gästade Stockholm för lite drygt ett år sedan, och tog även med oss vinskribenter på en Zoom-provning i slutet på förra året.
– Sverige är en stor och betydande marknad för oss. Skandinavien generellt, berättar Anne.
Månadens Vinhus: Trimbach
Vinerna har funnits länge på vår marknad. Klassiska Trimbach Riesling har haft sin trygga position på hyllorna sedan 1990. Hatten av för det. Särskilt idag då det ständigt är full ommöblering på Systembolagets hyllor och även i sortimentsmodellen.
Lägg då till att Alsace redan har haft sin storhetstid i Sverige. Intresset för områdets viner har dessvärre dalat med åren och bytts ut mot andra stilar. Det ses nog av många som lite gammeldags, lite mossigt. Även av mig själv – det ska erkännas.
Men hos Trimbach vilar något stabilt och pålitligt. Samtidigt en stark dynamik. Man satsar framåt, tror på sin region och på sina viner. Med all rätt! Här råder ett stort arbete med hållbarhet i fokus och en ständigt konvertering till ett miljövänligt arbete i vingårdarna.
Idag äger Trimbach 60 hektar, där hela 20 av dem har förvärvats de senaste tio åren. Produktionen ligger på cirka en miljon flaskor årligen. För sin Trimbach Riesling köper man in frukt från kontrakterade odlare i området. Merparten av dessa odlare jobbar ekologiskt, en utveckling och ett mål som Trimbach ställt krav på under lång tid. Vinet är därför inte helt ekologiskt certifierat ännu. Målet är att vara det inom det närmaste året. Sedan 2007 är deras toppvingård Clos Ste Hune däremot helt ekologiskt certifierad.
Månadens Vinhus: Trimbach
– Vi väljer att sälja våra viner lite senare än många andra. Trimbach är alltid två årgångar bakom de flesta övriga producenter. Det är del av vår filosofi, berättar Anne. Vi har i dagsläget omkring tre miljoner flaskor som vilar i vår källare, i väntan på att lanseras.
Vilka trender ser man i ert område idag?
– Många konverterar, eller har redan konverterat, till ekologisk vinodling. Nya generationer börjar komma in vilket bidrar till lite mer moderna viner med ett nytt tänk. Vi ser också en sammanhållning i området. Vi delar med oss av våra erfarenheter, hjälper varandra.
– Vinerna börjar dessutom bli torrare, en stil som efterfrågas, avslutar Anne.
Med det går vi in på vinerna!
Månadens Vinhus: Trimbach
Trimbach Riesling 2017, nr 2639. 150 kr. Fast sortiment
Till denna klassiska riesling köper man in ekologiska druvor från kontrakterade odlare, som måste haft en certifiering i minst tre år. Produktionen ligger på omkring 300.000 flaskor om året. Stilen är alltid torr – årgång efter årgång.
Rent och stramt med fint driv och skjuts i syrorna. Frukten är livlig med citrus i alla former som förstäks med ett uns peppar. citronskal och lätt stenrök.
Trimbach Pinot Gris Réserve 2016, nr 85519. 189 kr. Beställning.
Pinot gris med fin rikedom och djupa toner av apelsin, mandarin, pomerans och torkad aprikos. Stilen är dock torr med härlig fräschör och exotiska kryddor. Utmärkt till det asiatiska köket.
Trimbach Gewurztraminer 2016, nr 82156. 185 kr. Beställning
Onekligen gewurztraminer med sina expressiva aromer av muskot och aromatiska kryddor. Men också med imponerade balans och lite återhållsamhet. Pomerans, litchi, apelsin och lätt oljig textur lyfts upp av frasande syror – precis vad gewurztraminer behöver men sällan har tyvärr. Perfekt till currygrytor med inspiration från den indiska köket.
Trimbach Cuvée Frédéric Emile Riesling 2012, nr 95708. 475 kr. 1200 flaskor lanserades den 8/12. Finns kvar i flertalet butiker.
Stort och stramt och redan åtta år – det känns knappt. Vit grapefrukt, pomerans, ett uns peppar, krossade stenar, rök och mäktiga mineraler. Perfekt skärpa i syrorna. Årgången är redan tillgänglig men Emile klarar många års ytterligare vila.
Vinet kommer från två Grand Cru-gårdar – Gaisberg och Osterberg som ligger nära vineriet. Jordmånen där består av märgel och kalksten, vilket bidrar till vinets fina skärpa och rökiga mineralet.