- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Månadens Vinhus: Tenimenti Angelini
Månadens Vinhus: Tenimenti Angelini
Månadens Vinhus: Tenimenti Angelini
Namnet Tenimenti Angelini kanske inte klingar så bekant i svenska öron. Inte ens vinöron. Men om vi skriver Val di Suga då? Då kanske ni tänker på det där goda vinet från Brunello som ni ibland förgyllt en måltid med. Val di Suga är däremot bara en liten del av Tenimenti Angelinis stora imperium. Det är i grunden ett slags konglomeratet där flertalet olika företag ingår. Basen är Italien och företagen driver allt från hotellkedjor till produktion av livsmedel och så klart vin.
Några av vinerna ligger i ett av Italiens stora vinhjärtan, Toscana. Här äger de tre egendomar i olika appellationer. Val di Suga i Montalcino, San Leonino i Chianti Classico och Tenuta Trerose i Montepulciano. I företaget ingår också Bertani, den klassiska Amarone-producenten, Puiatti i Friulien och Fazi Battaglia i Marche. Tenimenti Angelini är med andra ord molto grande.
Bjässar till företag, speciellt inom vinbranschen, är långt ifrån det hetaste just nu. Istället vill vi ha det lilla hantverket. Småskaliga vinfirmor där familjen gör vin från hjärtat, snarare än från plånboken. Tack och lov har Angelini behållit hjärtat, själen och passionen för vinet.
Vinerna ska trots allt bli bra. Och de ska helst smaka av sin växtplats. Det har Angelini lyckats med. Mycket tack vare investeringar i stora forskningsprojekt där man tittat på jordmånen i Montalcino, de olika klonerna av sangiovese och jästens inverkan och betydelse för vinet. På Val di Suga använder man i regel den egna vildjästen och i enstaka fall köpt jäst.
De har också lämnat de klassiska ekfaten bakom sig i förmån för cementtankar och bottis. De stora faten kommer framför allt från Slavonien, Österrike och Italien.
Mottot hos Val di Suga de senaste åren är flaskvård - inte ekvård!
Druva
Sangiovese
Månadens Vinhus: Tenimenti Angelini
På Val di Suga i Montalcino gör man bland annat tre mycket intressanta vingårdsviner från olika lägen i Montalcino. Vigna del Lago ligger i anslutning till vineriet på en höjd om 270 meter över och består av 23 hektar. Där är jordmånen stenig och lerig vilket ger charmiga, friska och relativt öppna viner.
Poggio al Granchio om 18 hektar gård, ligger på lite högre höjder, upp mot 450 meter över havet. Den steniga jordmånen präglas av galestro, ett slags pressad skiffer. Resultatet blir ett lite mörkare och djupare vin med djup frukt.
Och längst söderut ligger Vigna Spuntali som är den varmaste plotten om 14 hektar. Jordmånen är en mix på sediment från havet med fossiler och sand. Vinerna därifrån är som en blandning av ovan nämnda vingårdar där elegans möter mörk frukt och struktur.
De tre vinerna ger en helt ny bild av Montalcino och vilken bredd distriktet kan ge, trots att regionen i sig inte är särskilt stor. Särskilt sett till Chianti Classico till exempel.
Månadens Vinhus: Tenimenti Angelini
I Chianti Classico hittar vi Angelinis andra gård i Toscana, San Leonino, som togs över 1994. Gården ligger i Castellina in Chianti, några mil norr om Siena, som är en av de viktiga kommunerna i Classico-området. San Leoninos ägor består idag av 100 hektar mark, där ungefär hälften är planterade med vinrankor. Jordmånen domineras av alberese, en kalkstensjord som är typisk för Toscana. Den, tillsammans med nämnda galestro anses vara en av de bästa jordmånstyperna i området.
Vi har provat två viner från Angelini som finns tillgängliga just nu. Följ med och provsmaka.
Månadens Vinhus: Tenimenti Angelini
Val di Suga Brunello di Montalcino 2015, nr 42302. 259 kr. Finns i cirka 60 butiker.
Detta vin har funnits på hyllorna i snart 20 år, inte illa för ett rött vin som kostar över 200 kronor.
Den senaste årgången är i historisk i Montalcino, för att inte säga hela Toscana. Vintern var relativt mild och våren likaså, med nödvändigt regn lagom till mars och april. Sommaren var varm men fick hjälp av mindre skurar som tog ner temperaturen i vingårdarna. Mognadstiden blev tack vare det relativt lång och framför allt långsam där druvorna fick en fin balans mellan frukt, syra och alkohol.
Lagring har skett på stora slavonska ekfat och därefter på cementtankar innan butejering. Där spenderar vinet ytterligare ett år innan det lanseras.
Val di Suga är en personlig favorit i det fasta sortimentet, sett till både stilen och även prislappen. Brunello är sällan “fyndklassat”, då får man leta efter andra viner istället. Årgången är laddad av lagringsbar struktur, surkörsbär, vildhallon, tranbär, en hint av hasselnöt och svarta fikon. Tanninerna säger; lagra mig! Vi instämmer, även om en tids luft nog kan hjälpa till. För detta vin kommer sitta som en smäck till en grillad biscetta sensommaren 2020 med tanninsmickrande tillbehör. Olivolja, örtsmör och kanske lite tryffelkräm på det?!
San Leonino Chianti Classico 2014, nr 83368. 164 kr. Beställning
Även här får franska ekfat se sig omkörda av Slavonska fat och cementtankar. Vinet lagras i cirka 15 månader och kortare tid på flaska innan det lanseras. Blenden består sangiovese som sällskapas med en liten del cabernet sauvignon och syrah.
Årgång 2014 var utmanande i stora dela av Europa och framför allt Italien. Regn och svala temperaturer gav mer slanka viner. En del har lyckats bra, andra mindre bra. San Leonino tycker jag tillhör de som har gjort ett värdigt jobb med detta rödbäriga, friska, knapriga och aromatiska vin där ceder möter pinje, kvistar av rosmarin och struktur i eftersmaken. En sval och elegant kompanjon till en mustig ragú på vildsvin eller salsicca med rostade grönsaker och vilda örter.