De fem grundsmakerna

Smaken är som baken, sägs det. Den är dessutom uppdelad i fem grundsmaker. Inte baken, utan smaken. Det kan vara bra att ha koll på grundsmakerna för att lära sig kombinera mat och vin på ett bättre och enklare vis. 

De fem grundsmakerna

*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/07/vanity-studios_wosa-spritmuseum_vsr_9400.jpg*section**row*Sött – ett sött vin serveras vanligtvis till sötsaker. En tumregler är; ju sötare dessert, ju sötare vin. Sötma behöver alltså sötma, för att det ska bli en balans. Prova själv! Ta ett torrt vitt vin till en efterrätt med mycket sötma. Vinet kommer att upplevas surt och beskt. Ingen bra kombo alls. Söta rätter behöver alltså sötman i vinet. Även kryddstark mat kan upplevas friskare och mindre heta tack vare ett halvtorrt vin, som en riesling till exempel.

Salt – sälta är en perfekt brygga till ett vin med mycket tanniner/strävhet. Salt kan även ta ner syrligheten i vin. Har du alltså en mild och snäll maträtt, kan du servera ett kraftfullt och strävt vin till. Så länge du har salt i maten. Fett är också en smakbrygga och hjälpmedel för att slipa ner tanninerna. Salt och fett är alltså två viktiga faktorer i mat- och vinkombinationer.

Surt – surt som i citron och syra som i tomatsås och creme fraiche. Syrliga maträtter är vanliga, utan att vi tänker på det. Det italienska köket har gott om syra, i sina långkok med tomater, pizza med tomatsås och pastarätter med citron och skaldjur. Goda smaker som kräver ett liknande vin, som också har syrlighet. Syra tar alltså ut syra. Ett lätt och fruktigt vin kommer bara upplevas platt och smaklöst om det matchas med en rätt med hög syra.

 

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/07/pastanorma.jpg*section**row*Beskt – beska fungerar lite som med sötma. Serverar vi en rätt med besk smak, gäller det att ha sötma i vinet för balansens skull. Ett vin med strävhet och hög syra kommer istället förstärkas, alltså bli riktigt torrt, stramt och ännu beskare. Håll dig istället till ett halvtorrt vin. Tänk bara på vad man dricker till surkål och choucroute i Alsace. Riesling eller pinot gris med lite sötma.

Umami – är lite mer komplext. Det är en kemisk aminosyra, som används i matlagning som en smakförstärkare. Den går även under namnet glutaminsyra och kommer i saltform – glutamat. Umami kommer från japanskan och betyder ungefär god/färsk mat. Umami används just flitigt i asiatisk mat. Vi hittar den i bland annat fisk, kött, svamp och sojasås.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/07/dvg_stenaline_sopot2014_vsr_4889.jpg*section**row*Där har ni dem, fem grundsmaker och några enkla regler på vägen. Men som vi redan vet, är regler till för att brytas.

Tidigare var mat- och vinkombinationerna mer stelbenta. Kött och rött. Fisk och vitt. Idag vet vi att ett rött, slankt och friskt vin passar utmärkt till stekt fisk med bacon och en mustig rödvinsås. Ljusare kött, som fläskkotlett och smakrika tillbehör i form av en potatisgratäng vill gärna sköljas ner med ett fyllig, fatlagrat vitt vin.

I slutändan är det du som bestämmer. Vill du dricka Amarone till dina färska räkor, varsågod. Tycker du oxfilé och riesling är en match made in heaven? Okej, drick och njut säger jag. Det finns egentligen inga rätt och fel i vinvärlden, dock finns det gott om förståsigpåare.

Som sagt, smaken är som baken.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*