- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Chardonnay och vänner
Chardonnay och vänner
Chardonnay och vänner
I min förra artikel avverkade vi bubblande chardonnay. Tekniken bakom mousserande vin tål alltid att upprepas och inte minst drickas igen! Där heter några av chardonnays kompanjoner pinot noir och pinot meunier, åtminstone i distriktet Champagne.
Denna metod att mixa olika druvor till ett vin, kallas för assemblage. Det är ett franskt ord, som betyder blandning. I engelska vinsammanhang brukar man kalla det för en ”blend”. Det kan vara allt från två till hur många druvor som helst, i ett vin.
Fördelarna med att göra en assemblage är många. Alla druvor har olika karaktärer och smaker. En druva kan ha en väldigt hög syra. En annan mer frukt. Någon bidrar med tropiska toner, en annan fyllighet. Ett vin som behöver lite extra fräschör eller mer rika smaker, kan vinna på att blandas med de mer kraftfulla druvorna.
Många druvor mognar också i olika perioder. Eller så kanske de mognar för tidigt eller väldigt sent, beroende på hur växtsäsongen ser ut. Då kan man ”fixa” till vinet och få en bra balans genom att göra en blend. Druvorna ger och tar av varandra och samarbetar kan man säga. De är partners in crime!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
Hur ser det ut i runt om i världen när det kommer till assemblage då?
Tar vi oss istället hela vägen till Australien hittar vi gott om viner på chardonnay och dess vänner.
Australien har inga inhemska druvor, utan odlar det mesta och vågar experimentera och prova nya sorter. Chardonnay är en stor druva i landet. Mycket bra på egen hand, men inte alls dum när den får hänga med till exempel vermentino, semillon och viognier.
Prova Jacob’s Creek Earth Vine som är en blend på chardonnay och vermentino. En grön druvsort som vi hittar i Toscana och på Korsika och Sardinien. Den ger en fin syra och fina aromer av grapefrukt, mineral, gröna äpplen, örter och gråpäron.
I Sydafrika är den gröna druvan chenin blanc hjälten. Chardonnay och andra druvor som till exempel viognier och semillon är också relativt vanliga.
Producenten Graham Beck, som är känd för sina mousserande viner, har gjort en trevlig blend på chardonnay och viognier. Chardonnay står här för fräschören och syran, med viognier som inte har så bra syra får dela med sig av sina fruktiga drag av apelsinblom, litchie och ananas.
Graham Beck Chardonnay Viognier 2014, nr 15515. 79 kr
Argentina gör mycket bra chardonnay, fast vill du dricka lokalt vitt är det torrontés som gäller. Den är lättsam, aromatisk och smakar fläder, apelsinblom och mandarin. Torrontés har ofta låg syra och ska drickas när den är ung. Goda kompisen chardonnay kan däremot bidra med både syra och mer kraft. Prova Tapiz Joven som gjorts på tre druvor; sauvignon blanc, chardonnay och torrontés. Nr 6950, 79 kr.
Vi avslutar resan på Sicilien, där chardonnay också får hänga med en lokal kompis; grillo. Tidigare har den främst använts till söta viner men idag är det många producenter som upptäckt potentialen hos grillo. Hög syra och pigga toner av citrusfrukter är typiskt för grillo.
Smaka på Pasqua, ett ekologiskt vin som David nyligen provade till grillad fisk.
Pasqua Chardonnay Grillo 2015, nr 12438. 69 kr.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*


