- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Unspoken tävlar i Bacardi Legacy
Unspoken tävlar i Bacardi Legacy

Mikael Nilsson, som till vardags jobbar på MJ’s Hotel i Malmö, kommer att representera Sverige i den internationella finalen av Bacardí Legacy Cocktail Competition den 1-7 maj i Miami med sin cocktail Unspoken. Bacardí Legacy startades 2008 med syftet att upptäcka nya drinkar som på sikt kan bli nya klassiker och utmana legendariska drinkar som Daiquiri och Cuba Libre. Idag är tävlingen en av världens största för bartenders. Vinner man här, gör man sig ett namn på den internationella barscenen och har en lång karriär framför sig.

Mikael Nilsson, MJ’S, Malmö
Hur kom din vinnardrink Unspoken till och vad inspirerade dig?
Inspirationen till drinken kom från vårt kök och en fantastisk vegansk Lemon Curd de gör. Jag inspirerades att göra en curd på grapefrukt med olivolja istället för smör och äggula.
Hur planerar du att göra ett bra intryck i finalen och hur förbereder du dig?
Jag kommer försöka göra ett kreativt intryck. Att hålla sig inom ramarna av svensk alkohollag och ändå försöka marknadsföra sin drink medför en utmaning. Men det gör även att man behöver vara mer kreativ, vilket jag älskar. Jag kommer de närmaste två månaderna öva på min presentation och samla material till marknadsföring.
Bacardi Legacy är en av världens största tävlingar för bartenders, har det här varit ett mål för dig?
Detta är mitt tredje bidrag till Legacy, de andra två åren var för Danmark då jag arbetade på Strøm i Köpenhamn under många år tidigare. Då tog jag mig till nationell final men detta är första gången jag går vidare till den globala finalen. Tredje gången gillt!
Vad kommer efter det här, vad är nästa mål?
Det jag är mest stolt över är att representera Malmö och jag hoppas kunna inspirera fler unga malmöbartenders att satsa lokalt och våga tro på sig själv och Malmö.
Mikaels vinnardrink – Unspoken
5 cl Bacardi Carta Blanca
2 cl grapefruktcurd*
15 ml Fino Sherry
15 ml lime
Skaka alla ingredienser snabbt med is och häll i ett highballglas. Fyll på med krossad is och garnera med en skiva grapefrukt och metallsugrör.
*Grapefruktcurd
Koka hela grapefrukter i mycket saltat vatten i fyra timmar. Häll av och mixa de kokade grapefrukterna tills du får en slät mix. Pressa genom en sil och mixa enligt proportionen: en del grapefrukt till tre delar sockerlag och en halv del stark olivolja.
Övriga vinnare från norden:
Marie Dørge, Mash, Köpenhamn
35 ml Bacardi Carta Blanca
10 ml Martini Ambrato
15 ml Apple Brandy
25 ml Lemon Juice
20 ml Pear/Vanilla Syrup
Absinthe Spray
Garnish with a slice of pear
4 Chunks of Fresh Pinapple (Muddled)
20 ml Fresh Lime Juice
20 ml Coconut Syrup
20 ml Fino Sherry
50 ml Bacardi Gran Reserva 8 Anos
5 mint leaves