Unspoken tävlar i Bacardi Legacy

Unspoken tävlar i Bacardi Legacy

Mikael Nilsson, som till vardags jobbar på MJ’s Hotel i Malmö, kommer att representera Sverige i den internationella finalen av Bacardí Legacy Cocktail Competition den 1-7 maj i Miami med sin cocktail Unspoken. Bacardí Legacy startades 2008 med syftet att upptäcka nya drinkar som på sikt kan bli nya klassiker och utmana legendariska drinkar som Daiquiri och Cuba Libre. Idag är tävlingen en av världens största för bartenders. Vinner man här, gör man sig ett namn på den internationella barscenen och har en lång karriär framför sig. 

Bild från DinVinGuide

Mikael Nilsson, MJ’S, Malmö

Hur kom din vinnardrink Unspoken till och vad inspirerade dig? 

Inspirationen till drinken kom från vårt kök och en fantastisk vegansk Lemon Curd de gör. Jag inspirerades att göra en curd på grapefrukt med olivolja istället för smör och äggula.

Hur planerar du att göra ett bra intryck i finalen och hur förbereder du dig? 

Jag kommer försöka göra ett kreativt intryck. Att hålla sig inom ramarna av svensk alkohollag och ändå försöka marknadsföra sin drink medför en utmaning. Men det gör även att man behöver vara mer kreativ, vilket jag älskar. Jag kommer de närmaste två månaderna öva på min presentation och samla material till marknadsföring.

Bacardi Legacy är en av världens största tävlingar för bartenders, har det här varit ett mål för dig? 

Detta är mitt tredje bidrag till Legacy, de andra två åren var för Danmark då jag arbetade på Strøm i Köpenhamn under många år tidigare. Då tog jag mig till nationell final men detta är första gången jag går vidare till den globala finalen. Tredje gången gillt!

Vad kommer efter det här, vad är nästa mål?

Det jag är mest stolt över är att representera Malmö och jag hoppas kunna inspirera fler unga malmöbartenders att satsa lokalt och våga tro på sig själv och Malmö.

Bild från DinVinGuide

Mikaels vinnardrink – Unspoken

5 cl Bacardi Carta Blanca

2 cl grapefruktcurd*

15 ml Fino Sherry

15 ml lime

Skaka alla ingredienser snabbt med is och häll i ett highballglas. Fyll på med krossad is och garnera med en skiva grapefrukt och metallsugrör.

*Grapefruktcurd

Koka hela grapefrukter i mycket saltat vatten i fyra timmar. Häll av och mixa de kokade grapefrukterna tills du får en slät mix. Pressa genom en sil och mixa enligt proportionen: en del grapefrukt till tre delar sockerlag och en halv del stark olivolja.

Bild från DinVinGuide

Övriga vinnare från norden: 

Bild från DinVinGuide

Marie Dørge, Mash, Köpenhamn

Pear With Me

35 ml Bacardi Carta Blanca

10 ml Martini Ambrato

15 ml Apple Brandy

25 ml Lemon Juice

20 ml Pear/Vanilla Syrup

Absinthe Spray

Garnish with a slice of pear

Bild från DinVinGuide
Vikingur Thorsteinsson, Jungle, Reykjavik
40 ml Bacardi Carta Blanca
7 ml Dekuyper Mango Liq.
30 ml Simple Syrup
15 ml Fresh Lime Juice
6 Basil Leaves (Muddled)
Top With Dry Champagne (40ml)
Bild från DinVinGuide
Antonio Fonseca ,Tre 23 Bar, Oslo

Alma Latina

4 Chunks of Fresh Pinapple (Muddled)

20 ml Fresh Lime Juice

20 ml Coconut Syrup

20 ml Fino Sherry

50 ml Bacardi Gran Reserva 8 Anos

5 mint leaves