Friterade räkor med korianderdipp

Friterade räkor på japanskt vis med tempurapanering är ett uppskattat tilltugg. Servera de nyfriterade räkorna med en korianderdipp av asiatiska smaker. Den krispiga tempurapaneringen fungerar finfint även för fritering av olika sorters grönsaker som t ex broccoli, blomkål och zucchini.
Friterade räkor med korianderdipp

Färska oskalade räkor

Tempuraräkor med korianderdipp

Korianderdipp

1 kruka koriander

1/2 röd chili

1 dl japansk soja

1/2 dl risvinäger

1/2 dl mirin

Tempura

ca 300 g räkor

1 ägg

1 dl majsstärkelse

1 dl vetemjöl + extra att vända räkorna i

1 1/2 dl iskallt vatten

olja till fritering

Korianderdipp: Hacka koriandern och chilin fint. Rör samman med resten av ingredienserna.

Tempura: Skala räkorna och torka av dem. Skilj äggulan från äggvitan. Blanda majsstärkelsen och vetemjölet i en bunke, tillsätt äggulan och vattnet och vispa försiktigt tills klumparna löst sig. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten. Vänd räkorna i vetemjölet och skaka bort överflödigt mjöl genom ett durkslag. Hetta upp oljan till 180°c i en fritös eller i en tjockbottnad kastrull. Doppa räkorna i frityrsmeten och fritera i oljan tills de fått färg ca 2 min Låt rinna av på hushållspapper. Ha ett lock tillhands när du friterar. Servera räkorna med korianderdippen.

Bild från DinVinGuide

Tomas Lindh, kock och måltidskreatör samt utbildningsansvarig på Lernia i Uppsala