Cocktail “Old Gold Fashioned”

Robert Sandqvist, krögare och bartender i Örebro, var gäst på Vin möter mat i april och fick där både en utmaning att skapa en cocktail ur en råvarukorg men också möjligheten att spela in en cocktailfilm. Här presenterar han "Old Gold Fashioned".
Cocktail “Old Gold Fashioned”

Bild från DinVinGuide

Old Gold Fashion 1 cocktail

5 cl Bacardi Gold

1,5 cl China China

2 bsk (10 ml) vanilj- och honungslag

stänk chokladbitters

zest av apelsin

Rör alla ingredienser med is. Sila i glas med is. Zesta över apelsin.

 

Bild från DinVinGuide

INTERVJU

Namn: Robert Sandqvist

Nuvarande arbetsplats: Lilla-, Stora- och Gamla Örebro

Kan du berätta om din väg in i barvärlden?

Började som diskare 1995, passerade via köket till servisen och till slut hittade jag hem i baren.

I din bar, vilken är den mest säljande cocktailen och varför tror du att det är just den?

Mojito både på gott och ont. Mitt brinnande intresse för drycken gjorde att jag mest blandade romcocktails tidigare. Är ganska övertygad att jag får tillbaka för mina synder som romantiker.

Vilken är den mest minnesvärda cocktail du skapat?

Svår fråga jag har så dåligt minne så jag lever i nuet. Skapade en enkel cocktail som ska sälja som smör i sommar på våra uteserveringar och som ger mig lite hemlängtan.

En jämtländsk sommarnatt! ( utan mygg)

Renat brännvin

Lakka Lapponia

rårörda lingon

citronjuice

Skakad eller rörd?

Rörd

Vilken är din favoritcocktail…

Att blanda:

Old Fashioned

Att dricka:

Old Fashioned, gärna med rom på vintern. Daiquiri på sommaren.

På menyn:

Nu måste jag ju svara “En jämtländsk sommarnatt”.

Vad är det viktigaste i din barutrustning?

Shaker

Vilket är ditt mest stolta ögonblick som bartender?

När jag öppnade Lilla Örebro. Folk kom och mina cocktails flödade.

Om du kunde åka till vilken stad i välden just nu för att dricka cocktails och sprit, vart skulle du åka och varför?

New York alla dagar i veckan bara för jag älskar den staden och dess spritiga cocktails.

Vilken trend ser du kommer härnäst?

Då vi lever i ett stressat samhälle med mycket jobb i dag så tror jag att low alcoholic cocktails kommer att ta större plats i våra svenska barer. Trenden är och kommer att fortsätta vara att man vill jobba med bra premium produkter, bra råvaror, bra is och att gästen kommer att efterfråga detta mer och mer.

Vilket är ditt mest idiotsäkra cocktailrecept för hemmabaren?

Klassisk daiquiri: rom, lime, socker – det finns alltid hemma, enkelt att göra och sååå gott.

Vad har du på gång?

Har tre krogar i Örebro: Lilla-, Stora- och Gamla Örebro. Gamla öppnade vi i mars 2015 och är under utveckling.

Arrangerar en matmarknad 22-23 augusti -15, wadkopingmatmarknad.se. Har precis nyligen tagit över en bar i VIP delen på Örebro hockey som kör igång i höst. Skriver en bok om rom och romcocktails som släpps i höst.

KONTAKT

Twitter: @romrobban

Instagram: @romrobban

romrobban.blogg.se