Sydafrika – ett magiskt vinland del 5

Sydafrika – ett magiskt vinland del 5

Sydafrika – ett magiskt vinland del 5

 

Sydafrika 6
Constantia
 
druvplockning

Det är omöjligt att inte känna historiens vingslag när man letar sig upp på de små vägarna som leder upp mot bergssluttningarna i Constantia. Det var ju här som det hela började för 350 år sedan och allt sedan dess har området stått för kvalitet och tradition. De flesta vingårdarna har en sydöstlig lutning mot närliggande False Bay och de svala atlantvindarna sköljer in mellan druvor och blad på en daglig basis. I kombination med en varm morgonsol är området också en perfekt plats för botrytis. Constantia har bara en handfull producenter och här gör man bara viner av hög kvalitet. De stora höjdskiftningarna bidrar också till att området har många små mikroklimat och i flera fall kan temperaturen skifta på flera grader mellan den högsta och lägsta belägna vingården under dagarna. Många stora investeringar har också gjorts i Constantia under de senaste decennierna vilket bidragit till att man hittar flertalet topprestauranger hos de olika producenterna.

Coastal region är verkligen en komplex region. Vid sidan av de klassiska gamla distrikten finns också mera framryckande områden där Swartland får räknas som ett av de främsta. Området var tidigare känt för sina bördiga jordbruksmarker och när man passerar genom det vidsträckta distriktet är det framförallt de böljande sädesfälten som fångar ens uppmärksamhet. Idag har dock vete och korn fått konkurrens av druvor på en allt högre nivå. Många unga vinmakare har sökt sig till Swartland och en spirande vinkultur har börjat ta form, faktum är att vingårdarna här är några av landets mest eftertraktade. Här görs många olika viner, men det signifikanta för Swartlands mest framstående producenter är småskalig produktion med starka regionala inslag där “terrior” blivit ett starkt ledord. Man arbetar gärna med Sydfranska druvor såsom Grenache, Mourverdre, Cinsault, Roussanne och Grenache Blanc, men den starkast lysande stjärnan är Syrah. Som ett led i den nya utvecklingen har en grupp producenter också skapat en egen sammanslutning kallad Swartland Independent.

swartland

Tanken bakom Swartland Independent är att hitta det sanna uttrycket i områdets viner, att fånga Swartlands DNA, och att arbeta med en så naturlig produktion av vin som möjligt. För att nå fram till sina mål har man också satt upp ett antal riktlinjer för hur medlemmarnas vinproduktion ska se ut. Detta innefattar bland annat att man inte får manipulera vinet med tillsatt jäst, tillsatta tanniner eller syrajustering. Användandet av ek ska vara minimalt och inte mer än 25 % av vinet får lagras på nya fat. Dessutom reglerar man vilka druvor som får användas. Antalet medlemmar uppgår idag till 25 stycken och många av dessa har en väldigt begränsat produktion, med bara några få fat av varje vin. Läs gärna mera på www.swartlandindependent.co.za

Det finns många områden och distrikt man skulle kunna skriva om här, men nu lämnar vi Coastal Region och tar oss söder ut, mot nya Cape South Coast.

Det här området är relativt nytt och tillkom på gatan för några år sedan. Det inkluderar många tidigare utelämnade distrikt men också ett gäng gamla som tidigare klassades in som Overberg. Om man startar i Stellenbosch och sedan kör rakt österut kommer man först att passera det dramatiska Sir Lowry´s Pass. Här sker en hög stigning över Hottentot Holland Mountains och när man når högsta toppen har man en underbar utsikt bakom sig där man med Sommerset West och Strand i förgrunden kan se hela vägen förbi Table Mountain och ner mot Cape Point. När man sedan passerar över bergskammen sker en dramatisk förändring i landskapet. Här är det nästan som att komma in i ett månlandskap. Det tidigare så lummiga och gröna byts ut mot en karg och bergig miljö med grå, spetsiga granitklippor som tornar upp sig mot himlen. Men även detta landskap kommer förändras och efter 20 minuters bilfärd kör man in i Elgin. Detta högt belägna distrikt är traditionellt känt för sina äppelodlingar men har idag också en välkänd vinproduktion. Med sina vingårdar belägna på i snitt 400 meters höjd görs här viner med en klar svalklimatsprofil och druvor som Sauvignon Blanc, Pinot Noir och Chardonnay är viktiga i trakten.

Fortsätter man vidare sydöst når man sedan Walker Bay. Detta är ett vinsträckt område med många små wards som sprider ut sig över distriktet. Mest känt är kanske Hemel-en-Aarde vilket blivit känt som Sydafrikas Bourgogne på grund av sin fantastiska produktion av Pinot och Chardonnay. I den lilla dalen, som har sin början i den vackra kuststaden Hermanus, kantas vägen av kända producenter såsom Hamilton Russell, Newton Johnson och Bouchard Finlayson. Vingårdarna är branta och den omedelbara närheten till havet ger fantastiska klimatförutsättningar för kvalitetsodling.

Under den nya regionen Cape South Coast finner vi också helt nya områden. Cape Aghulas, Sydafrikas riktiga sydspets, har inte funnits på kartan som någon känt vinodlingsområde under någon lång tid. Här flyter Indiska Oceanen och Atlanten samman, vilket ger en lite behagligare badtemperatur för den som vill ta en simtur och platsen är också känd som en semesterort för Kapstadsborna. Vinproduktionen koncentreras främst till warden Elim som är en gammal missionsstad som ser mer sovande än vaken ut. Det unika med området är bland annat den speciella jordmånen. Efter miljoner år av landhöjning och erosion har marken närmast kusten blivit en bladning mellan berg och hav. Otaliga havssediment dominerar grunden vilket nästan kan ge en salt och havsliknande smak på druvorna som odlas här. Närheten till havet bidrar också till den friska vind som dagligen sveper in över området och gör Elim till en av de svalaste platserna för vinodling i Sydafrika. Fokuset här ligger framför allt på Sauvignon Blanc, men då produktionen fortfarande är i sin linda märker man av en stor experimentlusta och jag tror vi kommer att få se häftiga saker från Cape Aghulas i framtiden.